Fyrstens gensyn med zartiden på Tøjhusmuseet

Fyrst Hans-Georg Yourievsky ser på russiske uniformer på Tøjhusmuseet. Fold sammen
Læs mere

Tøjhusmuseet i København ejer en samling om det russiske militær, som er unik. Samlingen består af uniformer, våben og blandt andet fotografier fra zartiden. Flere af disse uniformer vises frem i Tøjhusmuseets nye permanent udstilling i Tøjhuset.

Mens man ikke kan knytte konkrete personer til de fleste af uniformerne, så ved museet, at en udstillet flot, rød paradeuniform tilhørte fyrst Georg Jurievskij, som var uægte barn af Zar Alexander II, som blev myrdet ved et bombeattentat i 1881.

Det er ved at være hundrede år siden, at den russiske zarfamilie blev henrettet i 1918, men en del af Romanov-familien undslap, og familiens overhovede, prins Dimitri Romanoff, der døde i denne uge, boede i Danmark. I forbindelse med begravelsen var Georg Jurievskijs barnebarn, fyrst Hans-Georg Yourievsky, i København for at se sin bedstefars uniform. Besøget understreger samlingens betydning, og museets inspektør, Jakob Seerup, er i færd med at skrive en bog om dens historie.

Fyrst Hans-Georg Yourievsky siger til B:

»Det er sjældent, at vi har genstande og fotografier fra familiens tid i Rusland. Det er en stor oplevelse at se min bedstefars uniform, samtidig med at jeg på fotografierne kan se ham i samme uniform. Min familie voksede op under kaotiske forhold med Første Verdenskrig og så revolutionen i 1917, og det var ikke meget, man under de farlige omstændigheder fik med ud af Rusland.«

Fyrst Hans-Georg Yourievsky er forretningsmand og bor i dag i Schweiz.

Uniformen, der er fra det russiske kejserlige gardehusarregiment, er rød med en rig guldsnorebesætning. Overjakken – kaldet dolman – er hvid med brun pelsbesætning, og den tilhørende hat er også i brun pels med den kejserlige kokarde midt på. Bukserne er blå med guldbroderier, og sabeltasken er et sandt orgie i guldbroderi.

Fyrst Georg Jurievskij og hans familie var ikke velkomne ved det russiske hof under zar Alexander III, og han voksede til dels op i eksil i Frankrig. Efter en periode i tjeneste som kadet i den russiske flåde i 1890erne, fik han lov at vende hjem til Rusland af Nikolaj II, som overførte ham fra flåden til gardehusarerne.

Fyrst Georg Jurievskij døde dog af sygdom allerede i 1913, men han nåede at få sønnen Alexander i 1901, og denne overlevede revolutionen i 1917.

Samlingens skaber var general Paul Gudim-Levkovitj, som var en del af den internationale elite af højtstående russiske officerer, der havde adgang til kejserfamilien. Han var russisk militærattaché og boede i blandt andet England, Konstantinopel (nu Istanbul), Grækenland og i sidste ende i Danmark.

Efter den russiske revolution i 1917 valgte Paul Gudim-Levkovitj at flytte til Sydfrankrig, og her skabte han den samling af kejserlige russiske uniformer, våben og andre militærrelaterede genstande, som i 1943 midt under Anden Verdenskrig med tog blev overført til Tøjhusmuseet i København. Fyrst Georg Jurievskijs uniform kom dog først til i 1947.

Paul Gudim-Levkovitj opholdt sig i en periode i København, hvor han hjalp med at registrere samlingen, som han havde skænket til Danmark i erindring om den danskfødte kejserinde Maria Fjodorovna, som han havde gjort tjeneste under som page i sin ungdom.