Fupz har fidus til Halfdan og Sort Sol

Min kulturkanon: Børnebøger og rockmusik bør være en del af en dansk kulturkanon, mener Kim Fupz Aakeson, der også godt kan lide at få tæsk af Jess Ørnsbo.

Kim Fupz fremhæver Henning Carlsens film »Sult«: »Jeg kan godt lide at huske på, at der er lavet gode film før 1995.« Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kim Fupz Aakeson har gjort sig meget og smukt gældende, dels som illustrator, dels som forfatter af filmmanuskripter, børnebøger og voksenbøger, og i aften har Forum i København verdenspremiere på musicalen »Den eneste ene«, der bygger på den umådeligt populære film af samme navn, som Fupz skrev ordene til.

Vi har spurgt Kim Fupz Aakeson, hvilke værker han selv gerne ville have med i en dansk kulturkanon, og inden for filmgenren falder hans valg uden tøven på Henning Carlsens film »Sult«.

»Den er et mesterværk. Den er stadigvæk skarp at se, og så kan jeg godt lide at huske på, at der er lavet gode film før 1995,« siger Fupz.

Mesterlig er, ifølge Fupz, også »Halfdans ABC«, hvor Halfdan Rasmussen rimer sig gennem hele alfabetet, mens Ib Spang Olsen tegner til:

»Her er der en enkelhed og en overraskelseseffekt, som glæder både børn og voksne,« påpeger Fupz, der, når det kommer til billedkunst, vælger Per Kirkebys maleri »Vinterbillede«, som den danske maler maler på i en dokumentarfilm af samme navn:

»Han slider og arbejder sig frem på en måde, der er helt fantastisk. Jeg vil aldrig kunne se det billede igen uden at tænke på filmen,« forklarer Fupz.

Og så er vi nået til scenekunsten, og her vælger Fupz Jess Ørnsbos skuespil »Majonæse«:

»Ørnsbo har et ondt blik på os, og det er vigtigt, at vi også har sådan nogen i Danmark. Jeg kan godt lide, at vi får tæsk af Jess Ørnsbo,« siger han.

I kategorien design nævner Fupz Helle Damkjærs stålskål Bloom Bowl fra Georg Jensen. Han har ikke besluttet sig for, om han kan lide den, men han kan godt lide, at den får ham til at undre sig, og at den i øvrigt kan bruges som skål! Kanoniserbar som arkitektur er, ifølge Fupz, Københavns nye Metro, fordi den er lys og åben og »uklaustrofobisk«, og i musikkens verden bliver det Sort Sols opsamlings-CD »Circle Hits The Flame«:

»Hver gang jeg hører Sort Sol, kan jeg bare mærke, at det skærper min opmærksomhed. Det er hårdt og godt,« siger Fupz.