Fup skader DRs troværdighed

TV-Avisens studievært Jeppe Nybroe har fået tre måneders karantæne for at manipulere med et Indslag fra Irak. Han lod som om, han var med på den historiske tilbagetrækning ud af landet, men i virkeligheden var han på vej den modsatte vej. »Sagen skader DRs troværdighed,« siger professor.

Medieeksperter siger, at et manipuleret indslag fra Irak, som TV-Avisen bragte forleden, har skadet DRs troværdighed. Samtidig har DRs ledelse ladet sagen fåøjeblikkelige konsekvenser. Medarbejderen bag reportagen kommer ikke på skærmen de kommende tre måneder.

Iført hjelm og skudsikker vest rapporterede TV-Avisens udsendte medarbejder, studieværten Jeppe Nybroe, søndag aften om de danske troppers historiske tilbagetrækning fra Irak. Han fortalte, at han befandt sig i en militærkonvoj, som var på vej ud at Irak med kurs mod Kuwait. Men sandheden var en helt anden. Konvojen var på vej tilbage til den danske lejr i Irak for at hente nogle af de sidste soldater.

DR bragte torsdag aften i TV-Avisen en beklagelse af indslaget, og i går trak DR-ledelsen det gule kort.

»Jeg ser meget alvorligt på sagen. Troværdighed er altafgørende for DR, og det må ikke ske igen. Jeg har haft en samtale med Jeppe Nybroe og fortalt ham, at DR har i sinde at give ham en skriftlig advarsel. Jeppe har på det seneste været meget hårdt presset, og vi har derfor aftalt, at han holder pause som studievært og tidligst er tilbage om tre måneder,« udtaler DRs nyhedschef Ulrik Haagerup i en pressemeddelelse.

Han har samtidig i en intern mail til TV-avisens medarbejdere indskærpet, at noget tilsvarende ikke må ske igen.

Frands Mortensen, professor på Institut for Informations- og Medievidenskab påÅrhus Universitet, siger, at sagen helt klart skader DR.

»Det undergraver TV-stationens troværdighed, og det er ikke undskyldeligt. Den slags må ikke finde sted. Der er ikke tale om en fejltagelse. Det er et forsøg på at springe over, hvor gærdet er lavest. Både DR og TV2 skal leve af troværdighed, så det er et meget alvorligt anslag,« siger Frands Mortensen, som mener, at sagen peger på et meget større problem: TVs benyttelse af dækbilleder - altså arkivbilleder, som ikke direkte hænger sammen med den historie, journalisten fortæller.

»Problemet er, at vi som seere aldrig ved, hvornår den slags billeder er optaget,« siger Frands Mortensen.

Lasse Jensen, der er lektor i journalistik på Syddansk Universitet, selvstændig producent og studievært på programmet »Mennesker og medier«, der sendes på DRs P1, har selv i mange år arbejdet som udenrigskorrespondent.

»Det må man ikke gøre. I bedste fald er det en alvorlig fejl og i værste fald en grov manipulation. Det skader en TV-stations troværdighed at manipulere, og det må ikke forekomme,« siger Lasse Jensen, som tror konkurrencen mellem TV-stationerne kan presse selv erfarne journalister til at gøre den slags.

»Konkurrencen gør, at historierne bliver mere om mere spidsvinklede. Man bruger billeder, synes jeg, som aldrig ville være forekommet på»gammeldags, kedeligt fjernsyn«. Der er opstået en situation på TV-nyhedsområdet, hvor man kræver mere af folk, at man strammer historierne,« siger Lasse Jensen.

Pressejuristen Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole kalder også indslaget for en alvorlig fejl.

»Det svækker DRs troværdighed, for det er en bevidst vildledning, der et sket,« siger Oluf Jørgensen til Ritzau.

Jeppe Nybroe beklager selv det skete.

»Jeg har virkelig dummet mig. Det er mit ansvar, jeg har optrådt uprofessionelt, og set i bakspejlet kan jeg ikke forklare hvorfor. Nu må jeg holde en tænkepause. Jeg er utrolig ked af det og trænger i det hele taget bare til lidt ro. Jeg er klar over, at jeg har et langt sejt træk foran mig for at genvinde seernes tillid,« siger han i pressemeddelelsen fra DR.