»Fuck mand, jeg kan jo faktisk godt være med her«

Lars Mikkelsen har bevist over for sig selv, at han kan stå distancen internationalt og på engelsk. Om en uge venter et Netflix-gennembrud af de helt store.

Skuespiller Lars Mikkelsen har hovedrollen i den europæiske krimiserie »The Team«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Man fristes til at tro, at Lars Mikkelsen er blevet så vant til det engelske, at det præger de danske ord, han vælger at bruge. I Danmark »kollaborerer« vi om karaktererne i manuskriptet i stedet for at samarbejde om dem. Og hans liv begyndte at blive lidt »repetitivt« med alt det teater.

»Jeg følte mig en lille smule repetitiv i forhold til det, jeg gjorde. Jeg havde spillet så meget teater, så jeg var sådan lidt »årh mand, jeg synes, jeg står lidt i stampe – også med mit eget udtryk«. Og jeg oplevede også processer, som blev de samme og de samme. Og så jeg har bare været pisseheldig, at det så gik,« siger den 50-årige skuespiller.

Og det, der så gik, er, at der er sket noget med Lars Mikkelsen og udlandet, siden han satte prop i teatret. På søndag toner han frem på DR som en af de tre hovedroller i den europæisk producerede krimiserie »The Team« med den danske titel »Mord uden grænser«.

Mindre end en uge efter den premiere, slår Netflix’ successerie »House of Cards« igen dørene op til Det Hvide Hus i Washington med tredje sæson af kynisk, politisk magtspil. Og her spiller Lars Mikkelsen også med. Hvor stor rollen er, kan der indtil videre kun gisnes om, for som han selv siger det, må han ikke »afsløre en skid«.

Lidt mindre hemmelighedsfuldt er det med »The Team«. Her spiller han politiinspektøren Harald Bjørn, der bliver en del af en europæisk politienhed, som arbejder på tværs af grænser for at opklare drabene på tre prostituerede i København, Antwerpen og Berlin. Alle drab er begået inden for få dage og på samme makabre vis.

Opgaven sætter Harald Bjørn i tæt samarbejde med den belgiske Alicia Verbeek og tyske Jackie Mueller – som han deler en intens forhistorie med. Nu er de dog begge gift til anden side.

Ustyrlige følelser

Lars Mikkelsen ser en del af sig selv i Harald Bjørn. Han har stor succes som efterforskningsleder på internationalt plan med sit rolige, analyserende og ordentlige væsen, men det samme gør sig ikke gældende i privaten. Her har han nemlig noget større besvær med at træde i karakter og handle på de konflikter, som lurer på grund af kvinden fra fortiden, han tilfældigvis skal arbejde sammen med. Det problem adresserer Harald ikke. For hvis det ikke er et problem, hvorfor skal man så gøre det til et problem ved at tale om det?

»Det er skide sjovt at spille de indre konflikter og komme tæt på noget, hvor man tænker: det her kender man godt,« siger skuespilleren.

»Tænk at være så god til det, man gør, og så være så mærkværdig uformående i sit eget personlige liv. Det er jo sjovt, og det er sandt. Og så længe det er sandt, så er det fedt.«

Lars Mikkelsen mener, at mange mænd må kunne nikke genkendende til, at visse problemer løses bedst, hvis de slet ikke adresseres.

»På privat plan er jeg ikke helt så formummet. Jeg tager konflikterne i højere grad, men jeg kender den her figur. Jeg kender ham her i Skandinavien i hvert fald,« siger han.

»Den maskuline påstand er, at det her har man styr på. Det, synes jeg, er sjovt, for som mennesker har vi jo ikke styr på de ting. Følelser har vi jo ikke styr på.«

Noget andet, som ser ud til at kunne skabe problemer for efterforskningslederen, er, at han i en forholdsvis sen alder skal til at stifte en familie med kriminalpsykologen Liv; samtidig med at hans karriere kulminerer.

»I virkeligheden konflikter det jo meget med der, hvor han er nu. Omkring de halvtreds, hvor han står over for at skulle lede det ene og det andet. Det kræver jo helt sindssygt meget af ham,« forklarer Lars Mikkelsen.

Lars Mikkelsen nyder udfordringen ved at spille skuespil på engelsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Men de fleste forstår heldigvis, hvorfor kriminalbetjente ikke kan lade arbejdet være, mener han.

»Fordi det, han skal, er så bestialsk, og vi vil alle sammen gerne vil have, at vi finder the one who did it, så accepterer vi alle sammen, at han er arbejdsnarkoman.«

Og Lars Mikkelsen selv er da også en. Selvfølgelig er han det.

»Der er jo ingen af os, der er ansat til at tage den hurtigste bus hjem. Sådan nogle ansatte har man ikke mere. Men i virkeligheden er det jo bare det samfund, vi har kreeret. At konkurrencen gør, at vi er nødt til at være på hele tiden,« siger han.

Størstedelen af talen i »The Team« foregår naturligt nok på engelsk. Og det er ikke første gang for Lars Mikkelsen. De seneste år har han blandt andet haft en birolle i det irske drama »What Richard did« og været superskurk i serien »Sherlock Holmes«, hvor han blev tvunget til at tale med en skandinavisk accent, som man ellers ikke aner skyggen af i »The Team«.

Udlandet giver nye muligheder

Og når man spørger ham, hvad de udenlandske roller giver det udtryk, som han ellers synes, var gået lidt i stampe, så tyder svaret da også på, at han nu har bevist over for sig selv, hvordan han faktisk kan være med på det udenlandske niveau.

»Jeg har jo fundet ud af, at jeg kan spille på engelsk, og fuck mand, jeg kan faktisk godt være med her, og ind i mellem så er det også godt, ikke?« siger han.

»Det er ikke sådan, at jeg falder helt igennem. Man står distancen. Man spiller faktisk sammen med dem med, man sidder med, gør det på et andet sprog og får det til at fungere«.

Men det er en stor udfordring, erkender han, og udfordringen ligger i at få replikkerne til at falde lige så naturligt, som hvis de var danske. Også selvom han hurtigt glemmer, at han taler engelsk.

»Vi kan godt lægge en lille smule løst på replikken her (i Danmark, red.) for at få en naturlighed frem. Det kan man ikke helt på engelsk. Jeg kan i hvert fald ikke. Jeg er nødt til at binde replikken meget, og det gør jo så også, at den ikke bliver helt så naturlig, som jeg gerne ville have den,« siger han.

Man aner perfektionismen.

»Jeg vil gerne et sted hen. Jeg vil gerne virkelig kunne spille på et sprog.«

Lars Mikkelsen holder det da heller ikke hemmeligt, at han tror, han bliver set på på en anden måde, når han nu kan skrive flere udenlandske titler på filmografien.

»Visse af de ting, man er med i, har jo et andet niveau, end det, vi er i,« siger han.

Noget særligt ved Danmark

»The Team« kommer også til at rulle i Tyskland, Belgien, Østrig, Norge, Sverige, Frankrig og Schweiz. Og »House of Cards« går ud til ikke mindre end 57 millioner Netflix-brugere i næsten 50 lande. Og Lars Mikkelsen er da spændt på, hvordan det det går.

»Det bliver da spændende at se, hvad det fører med sig,« siger skuespilleren og viser med hænderne formet som en cirkel, hvordan hans verden udvider sig.

»Lige pludselig er perspektiverne uigennemskuelige. Jeg ved ikke, hvem der lige sidder nu og tænker, at der er en fidus i, at det er mig, der kan være med i et eller andet«, siger han. Derfor tænker han også, at han bare må se, hvad der sker. »Nu kommer den her (»The Team«, red.). Så må vi se, om det gør noget. Så kommer »House of Cards«, så må vi se om det gør noget.«

Men selvom han vil kunne spille på engelsk – sådan virkelig spille – så vil han allerhelst have lov til at lave lidt af det hele.

»Jeg vil i virkeligheden gerne have, at det er lidt, som det er nu, hvor jeg skal tilbage og lave noget teater, så lave en dansk film og få lov til at lave noget derude igen,« siger Lars Mikkelsen.

»For det giver til hinanden. Det ene giver til det andet. Og teatret er der, hvor jeg hele tiden vil kunne raffinere det, jeg så har fundet ud af, derude. Teatret er mit hjerteblod. Det er skuespilleres legeplads, men også vores grundfundament. Og jeg skal ind og stå der igen for helt at kunne mærke; »okay, det er det her, jeg har lært«,« lyder forklaringen.

Og det ligger nærmest helt indforstået i ordene, at Lars Mikkelsen vil holde fast i det danske, selvom han kommer til at optræde i »House of Cards«, en af tidens mest populære TV-serier, som indtil videre har vundet 14 amerikanske priser og været nomineret til 87. Svaret bekræfter det.

»Ja ja, selvfølgelig mand. Det er jo slet ikke sket på det plan. Jeg har bare været med i nogle ting nu, og så må vi se, hvad der sker. Men jeg bor jo her, og det er her, jeg er,« siger Lars Mikkelsen.

For der er nu noget ved den danske branche, som han synes, er helt særligt:

»Når vi får et manuskript, så taler vi om det, som i sidste ende bliver TV-serien eller filmen. I andre lande siger du det, der står på papiret. Og det er vores stærke side i Danmark. At vi kollaborerer os frem til et eller andet, som får et udtryk.«

Første af otte afsnit af »Mord uden grænser« sendes søndag klokken 20 på DR1.

»House of Cards«, sæson tre, har verdenspremiere på Netflix 27. februar.