»Frygtelig Lykkelig« gjorde rent bord

Henrik Ruben Genz’ »Frygtelig Lykkelig«modtog fem priser, mens instruktøren Jørgen Leth blev hædret med årets Æres-Bodil.

Lene Maria Christensen var blandt aftenens vindere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede næsten en reprise af uddelingen af filmbranchens Robert-priser for en måned siden, da det i aftes var de danske filmmedarbejderes tur til at fordele deres Bodil-priser til årets danske film og filmkunstnere. Den gang fik filmen »Frygtelig Lykkelig« syv Robert-priser, og i aftes fik den og dens bidragydere fem Bodil-statuetter.

Henrik Ruben Genz’ sønderjydske krimidrama »Frygtelig Lykkelig« kunne prise sig med Bodiler i kategorierne bedste film, bedste mandlige hovedrolle, som gik til Jakob Cedergren, bedste kvindelige hovedrolle, som gik til Lene Maria Christensen, og bedste mandlige birolle, som gik til Kim Bodnia. Og som om det ikke var nok, modtog også filmfotograf Jørgen Johansen, der stod bag kameraet under optagelserne af »Frygtelig Lykkelig«, en Bodil for bedste filmfotograf. Endelig var der en Sær-Bodil til Kåre Bjerkø, der har komponeret musik til flere af de markante danske film i de seneste par år, heriblandt »Det, som ingen ved« og »Lille Soldat« og såmænd også »Frygtelig Lykkelig«.

Rosende ord
»Frygtelig Lykkelig« er en filmatisering af forfatteren Erling Jepsens semi-biografiske roman om mord, mystik og jalousi i det sønderjyske marskland og er både blevet værdsat af tusindvis af danske biografgængere og af den amerikanske producer Matthew Stillman fra selskabet Stillking, der har planer om at udvikle filmen til det amerikanske marked.

Der var rosende ord fra aftenens værter til prismodtagerne. Instruktøren Henrik Ruben Genz fik blandt andet at vide, at han med »Frygtelig Lykkelig« har præsteret »ærkedansk filmkunst, når den på én gang er mest original og underholdende«.

Hovedrolleindehaveren Jakob Cedergren, der sammenbidt spiller filmens uheldige helt, fik filmmedarbejdernes anerkendelse for sin disciplinerede og nuancerede figur, politimanden Robert Hansen, Overfor Jakob Cedergren var Lene Maria Christensen i samme film en marsklandets femme fatale, som måske, måske ikke, har styr på de mænd der bejler til hende. En af dem er hendes karakters brutale, men skrøbelige ægtemand, Jørgen, der spilles af Kim Bodnia i noget der næsten ligner et mini-comeback for den iøvrigt altid markante skuespiller. Ved Bodil-uddelingen i Imperial Bio blev det sagt om Bodnias præstation i »Frygtelig Lykkelig«, at ingen kunne have spillet figuren Jørgen »bedre eller mere bevægende« end ham.

Filmfotografen Jørgen Johansen fik prisen for sit kameraarbejde på »Frygtelig Lykkelig«, men der var også anerkendende ord for hans bidrag til årets anden store danske film, nemlig modstandsfilmen »Flammen og Citronen«, der var langt den mest sete film i biograferne i 2008,

Andre Bodil-vindere
Der var imidlertid også andre der kunne tage fra Imperial med en Bodil i håndtasken. Sarah Boberg fik en Bedste Kvindelige Birolle for sin indsats som et tidligere medlem af Jehovas Vidner, der i Niels Arden Oplevs »To Verdener« skal træffe vanskelige valg. Det handler om hendes forhold til sine børn, der står splittede mellem forældrene indenfor og udenfor sektens strenge rammer.
Der er blevet sagt og skrevet mange ord om filminstruktøren og forfatteren Jørgen Leth i de senere år, men i aftes var der kun plads til de positive, da Leth modtog filmmedarbejdernes Æres-Bodil. »En uperfekt filmkunstner, en sansende filmkunstner, og så sandelig en generøs og givende filmkunstner. Årets Æres-Bodil tilhører helt indlysende Jørgen Leth,« lød skudsmålet til en af landets mest kontroversielle filmskabere.

Dokumentaristen Anders Østergaard, der har lavet dybtgående kunstnerportrætter af tegneserieskaberen Hergé, rockgruppen Gasolin’ og forfatteren Dan Turell, har tidligere modtaget to Bodil’er, og kunne også i aftes hjembringe en Bodil for sin film »Burma VJ: Reporter i et lukket land«, der en collage af filmoptagelser fra det undertrykte, østasiatiske land.

Årets Bodil til bedste ikke-amerikanske film blev den svenske socialsurrealistiske vampyrfilm »Lad den rette komme ind« og bedste amerikanske blev »There will be blood«.