Frygt får publikum til at svigte jødisk festival

Folk er utrygge, siger Anne Boukris, leder af denne uges jødiske filmfestival, om årsagen til svigtende billetsalg. Hun gik først forgæves til PET, men stoler nu på, at politiet har styr på sikkerheden.

Filmhuset i Gothersgade lægger hus til den jødiske filmfestiva, og nu skulle der være styr på sikkerheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangrebet mod Synagogen i Krystalgade sidste weekend får nu også konsekvenser for den stort anlagte jødiske filmfestival, Cph Jewish Film Festival, der løber af stabelen i København fra onsdag til søndag i denne uge.
Forsalget til festivalen, som er den begivenhed på året, der normalt kan samle flest jøder i Danmark og normalt tiltrækker flere end 3.000 publikummer, har indtil videre ligget under det normale niveau, fortæller festivalleder Anne Boukris.

Hun er overbevist om, at det bl.a. skyldes publikums frygt i kølvandet på terrorangrebet.

»Jeg mærker en utryghed og har også fået temmelig mange personlige henvendelser fra folk. Om det skyldes, at der kun er gået en uge siden angrebet, ved jeg ikke, men det er naturligvis noget, jeg må tage til efterrretning, selv om jeg ikke selv er bange,« siger hun.

Gik forgæves til PET

Anne Boukris har flere gange henvendt sig til Politiets Efterretningstjeneste (PET) både på telefon og mail, men uden resultat.

»Men nu har Filmhusets direktør, Jakob Buhl Vestergaard, været i kontakt med Københavns Politi og fået at vide, at der er lagt en plan og udnævnt en indsatsansvarlig. Vi har ikke fået at vide, præcis hvori sikkerheden består, bortset fra, at der både vil være synlige og ikke synlige sikkerhedsfolk. Men nu vælger jeg at stole på, at der er styr på tingene,« siger hun.

Det jødiske samfund i Danmark har siden terrorangrebet mod et jødisk supermarked i Paris i januar anmodet myndighederne om øget sikkerhed omkring de jødiske institutioner. Efter weekendens terrorangreb har der fra flere sider været rejst spørgsmål ved, om myndighederne har reageret tilstrækkeligt. Bl.a. har flere folketingspolitikere krævet en offentlig redegørelse fra regeringen om Politiets Efterretningstjenestes arbejde med at sikre danske jøder.

»Det her er jo ikke bare en kamp for ytringsfrihed, men også for forsamlingsfrihed og for fællesskabet og for en større mening med det hele,« siger Anne Boukris. »Jeg mener ikke, at jøder skal beskyttes mere end andre, men lige nu er det åbenbart os, der er udsatte, og når folk ikke er trygge, må vi sige det højt. Vi kan ikke bare lade som ingenting.«

Film og debatter

Den jødiske filmfestival har været afholdt siden 2002 og byder i år på et bredt udbud af internationale spillefilm og dokumentarfilm, foruden debatter, samtaler og en særudstilling i anledning af 70 året for befrielsen af Auschwitz.
»Jeg synes, vi har et meget spændende program at byde på i år,« siger Anne Boukris, der ikke mindst glæder sig et debatprogram om fortrængning af holocaust og et fire timers symposium søndag om zionismen.

»Mange har et forkvaklet forhold til zionismens rolle i den jødiske politiske historie. Jeg synes, det er værd at undersøge, hvad zionismen egentlig er for et projekt, og give folk anledning til frit at spørge og få mere indsigt,« siger Anne Boukris.

Blandt festivalens højdepunkter nævner hun også den oscarnominerede »Gett – The Trial of Viviane Ansalem« om en kvindes kamp for retten til at leve sit eget liv, den franske film »24 Jours« om en hatecrime i Paris i 2007, og endelig filmen »Write down, I’m an arab« om den palæstinensiske digter Mahmoud Darwish.

Se hele festivalprogrammet på cjff.dk/2015.