Frivillige pjækker fra arbejde på musikfestivaler

Knap hver fjerde af de frivillige på årets Musik i Lejet valgte at udeblive fra deres arbejde – på trods af at de havde fået en gratis billet som løn. Flere festivaler indkræver nu penge fra de frivillige, der skulker, men en ekspert mener, at festivalerne måske selv har skabt problemet

Tinderbox i Odense er en af de festivaler, hvor de frivillige pjækker fra arbejdet, selv om de har fået en gratis billet: (Foto: Sophia Juliane Lydolph.) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunne du tænke dig en gratis festivalbillet? Sikkert. Men måske svigter din entusiasme, hvis prisen for dit armbånd er nogle timers bartjans, rengøring eller oprydning.

Det skete for op mod 300 af de i alt 1.600 frivillige på årets Musik i Lejet. Alle hentede deres indgangsarmbånd, men da de skulle udføre det medfølgende arbejde, blev de væk. Som konsekvens måtte flere barer lukke fredag aften, hvor hovednavnet, Dizzy Mizz Lizzy, gik på scenen.

»Det kom meget bag på os. Vi har ikke tidligere oplevet, at så mange frivillige blev væk,« fortæller Andreas Grauengaard, daglig leder af Musik i Lejet, der har eksisteret siden 2009. Han tror, at problemet skyldes, at årets festival blev hurtigt udsolgt.

»Vores opfattelse er, at de fleste, der løb fra deres vagter, var dem, der blev tilknyttet sidst i processen. Dem, som mest var interesseret i at finde en hurtig vej ind på festivalen,« siger Andreas Grauengaard.

Udskriver bøder på op til 3.500 kroner

Problemet med dovne frivillige, der siger ja tak til at få en gratis billet, men nej tak til at udføre deres arbejde, kan også mærkes på de andre festivaler.

»Vi ser helt klart tendensen,« indrømmer frivilligkoordinator Peter Caspersen fra Tinderbox og Northside, der har henholdsvis 6.000 og 5.000 frivillige.

»Overordnet set kan man sige, at vi er mest udfordret blandt de frivillige, der har vagter, hvor man skal rydde op efter festivalen. Det er også her, vi oplever, at flest folk bliver syge, hvis du forstår...«

Peter Caspersen har ikke tal på, hvor mange der udeblev på årets festivaler, men tallet er så højt, at man overvejer at udstede bøder til dem, der ikke møder på arbejde under næste års Tinderbox. Et tilsvarende gebyr blev indført på Northside i 2015.

Også Roskilde Festival udskriver bøder til frivillige, der udebliver uden grund. Viser man sig slet ikke på nogen vagter, kan prisen ende på 3.500 kroner, hvilket er mere end den normale pris på en festivalbillet.

»Vi vil ikke risikere, at folk melder sig bare for at spare penge på at købe et armbånd,« forklarer festivalens talskvinde, Christina Bilde.

Hun understreger dog, at udeblivelser ikke er det store problem blandt festivalens 33.000 frivillige. Årligt skulker kun mellem 100-150 personer fra deres vagter. Alligevel bruger Roskilde Festival meget energi på at få de frivillige til at møde op.

»Det kan godt være, at det samlet set ikke er et kæmpe problem, at folk bliver væk, men for det enkelte team, der skal have en bar til at fungere, eller som skal tjekke armbånd, er det jo en enorm udfordring, hvis der mangler folk,« siger Christina Bilde fra Roskilde Festival.

Fællesskabet skal fungere

At de frivillige svigter deres arbejde, kan have noget at gøre med, at flere musikfestivaler bliver drevet anderledes end for bare få år siden.

Dengang var det typisk den lokale håndboldklub eller spejderne, der supplerede klubbens indtægter med en bar på en tørstig festival. I dag er det i stigende grad professionelle restauratører og forretninger, der har sneget sig ind på pladserne.

»Traditionelt har det ofte været lokale foreninger, der stod for at drive barerne på de danske festivaler. Dermed følte folk sig mere forpligtet af deres relation til den forening, de selv var medlem af. Den ansvarsfølelse forsvinder, hvis du bare har tilmeldt dig i håb om at få en billet,« siger Lars Skov Henriksen, professor i sociologi ved Aalborg Universitet.

Han mener, at problemerne bør får festivalerne til at overveje, om de skal organisere sig anderledes.

Armbånden kan slettes på festivalen

Der er selvfølgelig også en anden løsning – som den man har fundet på Smukfest, der finder sted netop nu. Ifølge talsmand Poul Martin Bonde er der god arbejdsmoral blandt de næsten 1.300 frivillige, men de bliver også holdt til ilden. Som en af de eneste festivaler har Smukfest nemlig indført et chip-armbånd, der kan slettes i løbet af festivalen:

»Man kan ikke bare få et armbånd på og så blive væk. Så annullerer vi det. Og alt efter hvor slemt det er, kan vi også finde på at sende folk en regning på billetterne«, siger Poul Martin Bonde og understreger, at festivalens områdeformænd selv står for at finde frivillige til deres egne områder. Det er også med til at skærpe korpsånden.

Om man skal indføre en ny struktur eller andre armbånd, indgår i overvejelserne hos ledelsen bag Musik i Lejet, hvor man er ved at undersøge, hvad der gik galt i år. Håbet er, at få flere af fremtidens frivillige til at gøre mere end at møde op ved billetlugen.

Og dem, der snød sig ind i år?

De får snart et venligt brev fra festivalen med et gebyr på 1.100 kroner. Så må man bare håbe, at de har råd til at betale for deres egne billetter i 2017.