'Friends' bliver genindspillet med asylansøgere

Dansk kunstnerduo genindspiller TV-serien 'Friends' med asylansøgere i hovedrollerne. Optagelserne bliver streamet live på nettet.

Instruktør Tue Biering og dramaturg Jeppe Kristensen har tidligere opsat 'Pretty Woman' som teater med en gadeprostitueret i hovedrollen. Nu genindspiller kunstnerduoen TV-serien 'Friends' med asylansøgere i hovedrollerne. 'Friends' bliver indspillet foran et live publikum på NyAveny Teatret og livestreamet på www.friendstv.dk

Hvorfor genindspiller I 'Friends' med asylansøgere i hovedrollerne?

- Både asylansøgere og karaktererne i 'Friends' venter på en eller anden form for møde med livet. Vi kan identificere os med de seks venner, som sæson efter sæson går rundt i en New Yorker-lejlighed, uden at der sker ret meget med deres liv. De går rundt i en form for ventetilstand og bokser med nogle helt banale små problemer, som vi alle sammen kan genkende, og det er måske grunden til, at 'Friends' er den mest sete sitcom nogensinde. Asylansøgere kan de fleste af os derimod ikke identificere os med, men de går også rundt i en ventetilstand og bokser med nogle problemer og prøver at få tiden til at gå. Derfor syntes vi, at det kunne være interessant at bringe de to fænomener sammen. Ventetilstanden er en moderne Godot-historie om mennesket, som venter på en mening med livet, siger Tue Biering.

Hvorfor vil I gerne sætte fokus på asylansøgere?

- Det er egentlig ikke vores formål at sætte fokus på asylansøgere. Vi er mere interesserede i at undersøge den her ventetilstand, som vi alle kan genkende. Det er ikke et socialt eller politisk projekt. Det er et kunstnerisk projekt. Men asylansøgere er en del af vores moderne virkelighed lige nu, og når man beskæftiger sig med virkeligheden, er det uundgåeligt, at det bliver politisk på en eller anden måde. Vi har nogle stereotype forestillinger om, hvad en asylansøger er, og derfor synes vi, at det er interessant at sætte dem ind i ramme som 'Friends', der også er en stereotyp, for så kan vi måske identificere os med asylansøgerne, siger Tue Biering,
 
Har processen omkring genindspilningen af 'Friends' påvirket dit eget syn på asylansøgere?

- Ja, mit syn har bevæget sig fra at være en fiktion – en forestilling om, hvad en asylansøger er – til at jeg nu ser asylansøgere som nogle helt almindelige mennesker, der i dette tilfælde også er mine kollegaer, siger Tue Biering.
I har tidligere opsat 'Pretty Woman' med en gadeprostitueret i hovedrollen og genindspillet 'Dollars' med almindelige færinger i hovedrollerne. Hvorfor er popkulturelle fænomener så interessante?

- Popkulturen er vigtig at arbejde med, for det er igennem den, vi ser vores verden. Der er færre og færre, som kender Shakespeare, Holberg og Moliére, og populærkulturen beskriver simpelthen vores virkelighed bedre. Det åbner op for den genkendelighed, som vi gerne vil nå frem til, siger Tue Biering.