Frida Kahlos hemmelige ønske

Den mexikanske maler Frida Kahlos liv har været skjult af myter og Hollywood-fantasier. Nu er en af hendes hemmeligheder blevet afdækket: Hun var ikke i stand til at få børn.

Frida Kahlo malede ofte sig selv som den forpinte kvinde. Hun led store fysiske smerter efter et trafikuheld som blot 18-årig. En ny mexikansk bog har løftet sløret for en af den talentfulde malers tragedier, skriver det britiske dagblad The Guardian. I en række breve til sin læge og fortrolige fortæller Kahlo om sine skuffelser i livet. Hun skriver, hvordan en mislykket graviditet i 1932 gav hende en dyb depression, da hun måtte erkende, at hun aldrig kunne få et barn med sin ægtemand, maleren Diego Rivera. De nye breve kaster lys over en af det 20. århundredes mest farverige kunstnere, hvis liv foruden et stormfuldt ægteskab med den verdensberømte Diego Rivera også omfattede en affære med russeren Leon Trotsky, da han var i eksil i Mexico.

Lægen var Leo Eloesser, og brevene omfatter en korrespondance fra 1932 til 1951, som ikke har været tilgængelig før nu. Kahlo startede altid sine breve med »Min kære doktor«, og derfor har bogen også fået denne titel. Efter Frida Kahlos tidlige død beordrede Diego Rivera boets administrator til ikke at åbne kufferten med brevene før 1957 - 15 år efter hendes død. Imidlertid blev kufferten ikke fundet før i 2004, og først nu er brevene altså blevet offentliggjort.

Den ansvarlige for offentliggørelsen, Isabel Granen Porrua, siger til The Guardian:

»Hun følte sig så ulykkelig og trøstesløs, fordi hun ville have elsket at få en lille Diego, men hendes drøm gik ikke i opfyldelse.«

Hendes manglede evne til at få børn hang sammen med det trafikuheld, hun var udsat fori 1925. Hun blev gravid og fik abort, da stod det klart, at hun næppe ville overleve endnu en graviditet. Ikke desto mindre blev hun gravid igen, men fik igen abort. 12 dage efter skrev hun til Eloessser:

»Min kære doktor. Jeg har ønsket at skrive til Dem længere end De kan forestille Dem. Jeg havde sådan ønsket at få en lille Diego, så jeg græd og græd. Men det er overstået, der er intet andet at gøre end at acceptere det«.

Frida Kahlo blev opereret mere end 30 gange i løbet af sit liv, og en del af hendes ben blev amputeret få måneder før hun døde i 1954.

Historien om Frida Kahlo blussede op i 2002, da filmen »Frida« så dagens lys. Kahlo blev spillet af Salma Hayek, Diego Rivera af Alfred Molina, mens Trotsky blev spillet af Geoffrey Rush. Frida Kahlos stjerne er ikke dalet siden, og netop i disse sommermåneder vises i Mexico City den hidtil største retrospektive udstilling om Frida Kahlo.