Fri mig for den rigtigt danske familie

Har danskerne ikke for længst accepteret, at der er mange måder at være rigtig på, og tramper programmet »En rigtig dansk familie« rundt i en outdated diskussion?

Kan denne familie vinde titlen som den rigtigste? Fold sammen
Læs mere

Hver gang nogen bruger ordet »naturlig«, blinker der en rød advarselslampe i mit hoved. Hver gang nogen hævder, at noget er naturligt, viser naturen nemlig selv eksempler på, at det modsatte er lige så hyppigt forekommende som det »naturlige«, såsom homoseksuelle dyr for nu at tage det oplagte eksempel.

Det er langt de fleste klar over i dag, og derfor gik ordet – naturligt – også af mode i 1960erne, dengang folk vænnede sig af med at mene, at langt hår var unaturligt til mænd.

Men andre ord kan også bruges til at skjule ens egen moraliserende mening, og derfor blev jeg provokeret af programserien »En rigtig dansk familie«, der blev sendt i aftes på DR2.

I det første af tre programmer undersøger et panel af eksperter – som jeg går ud fra i sig selv er casted for at få et »rigtigt« og »dansk« tværsnit af meningsdannere – hvad der er »en rigtig dansk familie«. Sammen skal de ud af 500 castede familier finde en familie, der skal foreviges i bronze og udstilles på Statens Museum for Kunst.

Bag projektet står den engelske kunstner Gillian Wearing, der tidligere har lavet tilsvarende projekter i udlandet.

Ideen med statuen og programmet er selvfølgelig at provokere til debat om, hvad der er en »rigtig« dansk familie, og i den henseende er jeg som pikeret seer allerede dumpet i med begge fødder. »Debatten« er i gang, og intentionen fra kunstneren og programlæggerne om at demonstrere, at alle slags familieformer er lige »rigtige«, er også tydelig fra starten.

Når man efterlyser »rigtige« familier, får man naturligvis først og fremmest henvendelser fra alle andre end den klassiske kernefamilie – og ikke et ondt ord om det, for de er også rigtige og danske.

Min spage indvending er derfor blot denne: Har danskerne ikke for længst accepteret, at der er mange måder at være rigtig på, og tramper programmet i virkeligheden rundt i en outdated diskussion?

Desværre er det eneste, der rigtigt skinner igennem ved projekt »rigtig dansk«, dets lidet overraskende politiske korrekthed, der allerede om få år vil få bronzestatuen til at fremstå som et levn fra en kedsommelig ekkokammer-fortid.

»En rigtig dansk familie«, 1 af 3 programmer. DR 2 kl 20.00, mandag