Fregatten Jylland holdes oven vande

Det ikoniske krigsskibsmuseum i Ebeltoft står til at få en ny midlertidig bevilling på næste års finanslov.

Fregatten Jylland - her med besøg sidste sommer af dronning Margrethe - står til at få nye tilskud på Finansloven til vedligeholdelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen i 1864 var som alle ved - ikke mindst efter DRs drama - det rene nederlag for Danmark. Men der var faktisk opture:  For eksempel Fregatten Jylland, der kom sejrrigt ud af slaget om Helgoland. Og det stolte sejlskib kæmper stadig - de seneste mange år blot for eksistensen.

En lille sejr ser ud til at komme gennem det nye finanslovs-udspil, som regeringen fremlagde tirsdag. Her står fregatten, som i dag ligger som museum i Ebeltoft, til at få tre millioner næste år til vedligeholdelse - og to millioner årligt de følgende tre år. Det er i praksis en videreførsel af de sidste års bevillinger på Finansloven. En praksis, der går tilbage til 2008, hvor Dansk Folkeparti første gang drog krigsskibet ind i Finanslovsforhandlingerne, som en af de navngivne eksempler på den danske kulturarv, som DF gerne ville give mere støtte.

Den kulturpolitik står Dansk Folkeparti stadig fast på, og tidligere på året foreslog partiet, at Fregatten Jylland fik et fast årligt tilskud på tre millioner kroner - pengene kunne nemt tages fra Arken og andre tilskud til uforståelig moderne kunst.

På museet i Ebeltoft er bestyrelsesformand Ole Bjerregaard glad for den politiske velvilje, men allerhelst så han en permanent løsning for fregatten.

»Det er svært at drive museet, når man kun har midlertidige bevillinger og ikke ved, om man skal ud og fyre folk til årsskiftet,« siger bestyrelsesformanden, der blandt andet skal ud og have ansat en ny direktør, efter at den tidligere forlod museet i foråret.

Desuden skal der hentes en del flere penge hos den lokale Syddjurs kommune, hvis enderne skal nå sammen for Fregatten Jylland, der efter nogle år med jævnt faldende besøgstal sidste år havde godt 85.000 besøgende. Og et stabilt underskud på godt 4,7 millioner kroner at bruge tilskuddet til.

»Besøgsmæssigt har vi haft en god sommer, og den almindelige museumsdrift hænger faktisk fint sammen med et årligt overskud på 3-400.000 kroner. Men vedligeholdelsen af sådan et gammelt træskib koster bare rigtig mange penge, og vi kan ikke få penge fra fonde til den faste vedligholdelse,« siger Ole Bjerregaard om behovet for faste offentlige tilskud. Skibeet har dog tidligere fået penge fra A.P.Møller-fonden til et vedligeholdelsesprojekt.

Men også i Syddjurs kommune er man forberedt på at skulle strække sig videre end de 750.000, der foreløbig er på budgettet til fregatten. »Det er vores helt klare slutmål, at der skal findes en permanent løsning,« siger borgmester Claus Wistoft til Århus Stiftstidende.

Så det ser ud til at fregatten kan holde krudtet tørt og sætte sejl til nye sæsoner.