Freelancer i åbent brev til DRs bestyrelsesformand: »Vi er i knæ nu. Virkelig i knæ«

DRs besparelse på freelancerne vil gå ud over kvaliteten, skriver tilrettelæggeren Kerstin Freiesleben i et åbent brev.

ARKIVFOTO 2013 af DR's vejrstudie- - Se RB ERHVERV 03.00- - Eksperter: Licensbetalere kan kræve milliarder af DR. Momseksperter mener, at DR opkræver ulovlig moms på licensen, og at milliarder skal betales tilbage. Det har DR dog ingen planer om.. (Foto: Camilla Rønde/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Kerstin Freiesleben er vred.

Hun arbejder som tilrettelægger og langer ud efter DRs varslede besparelser på freelancerne.

Det sker i et åbent brev på Facebook til mediehusets bestyrelsesformand, Michael Christiansen:

Kerstin Freiesleben har mange opgaver for DR som tilrettelægger og gør opmærksom på, hun ikke selv er ramt af besparelserne.
»Jeg kan bare se kvaliteten af de ting, jeg laver i huset, kommer til at dale, når jeg næste gang ikke kan få den klipper, fotograf eller lydmand der er dygtigst.«

Forsøget på at skære i freelancernes lønninger har ifølge Berlingskes oplysninger været praksis siden 13. november.

Besparelserne vil ramme en lang række løst ansatte i paraplybetegnelsen teknikere - herunder fotografer, lysteknikere, lydteknikere og klippere.

»Det virker urimeligt, utaknemmeligt – og egentlig værst – som om dem, der har taget beslutningen, simpelthen ikke aner, hvordan man laver tv,« skriver Kerstin Freiesleben.

Også fordi DR i forvejen kan være et udfordrende sted for mange medarbejdere, skriver hun. Man får for eksempel mindre i løn end andre steder i mediebranchen og må døje med et stort bureaukrati. Mange freelancerne får ifølge Kerstin Freiesleben typisk omkring 300 kroner i timen.

Et vigtigt punkt i hendes indlæg er spørgsmålet om brug af billigere nyuddannede i stedet for deres mere erfarne kolleger. DR vil ifølge freelancerne gennemføre besparelsen for enhver pris - herunder acceptere en forringelse af kvaliteten.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

At kvalitetsforringelse kan blive en konsekvens af de planlagte besparelser, har ledelsen traditionelt afvist som en mulighed.

»Generaldirektøren har meldt ud, at DR skal dyrke kvaliteten i programmerne,« siger Kerstin Freiesleben. »Men dét er jo i direkte modstrid med det, vi har fået at vide.«

Når hun stiler til åbne brev til Michael Christiansen, handler det om generaldirektør Maria Rørbye Rønns udmeldinger andre steder i mediebilledet. Indlægget ville simpelthen »være spildt på generaldirektøren lige nu,« siger Kerstin Freiesleben.

Hun har stadig ikke sendt sit brev til Michael Christiansen.

»Jeg ville lige vende det med folk, jeg kender i huset,« siger hun til Berlingske - »men det virker som om, de er enige.«