Frederiksbergpolitiker vil sende buste af Dagmar til den russiske ambassade: »Jeg ser det som en tydelig, symbolsk afstandtagen«

Siden 2013 har busten af kejserinde Dagmar stået centralt på Frederiksberg. Nu foreslår politiker at fjerne den og sende den til den russiske ambassade, som i sin tid tog initiativ til busten. Konservative afviser og mener, det vil være »at skyde os selv i foden«.

Det var den russiske ambassade, som i sin tid tog initiativ til at rejse en buste af kejserinde Dagmar, og som sikrede, at det ikke kostede Frederiksberg Kommune noget. For at sende et signal til det officielle Rusland ønsker lokalpolitiker at fjerne den – i hvert fald indtil krigen slutter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2006 blev en plads på Frederiksberg opkaldt efter kejserinde Dagmar. Syv år senere blev hun en del af byrummet – nu som en buste.

Det skete, efter at den russiske ambassadør i 2013 henvendte sig til Frederiksberg Kommune med et ønske om at donere en bronzeskulptur af kvinden, der var datter af kong Christian 9. og blev russisk kejserinde, efter at hun giftede sig med den senere kejser Aleksander 3. Hendes danske navn var Marie Sophie Frederikke Dagmar, mens hun i Rusland blev kaldt Marija Fjodorovna.

Står det til Ruben Kidde (R), medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, skal kejserinden ikke længere skue ud over pladsen, men derimod sendes til Kristianiagade, hvor den russiske ambassade har adresse.

»Jeg mener, at vi må tage afstand fra det officielle Rusland på alle niveauer i samfundet. Busten er netop et udtryk for en lobbyindsats fra den russiske ambassade. Derfor mener jeg, at vi sender et vigtigt signal, hvis vi leverer den tilbage,« siger Ruben Kidde om busten, der blev rejst med økonomisk hjælp fra både russiske og danske sponsorer, herunder A.P. Møller – Mærsk, Novo Nordisk, Rockwool og FLSmidth og Carlsbergs Mindelegat.

Busten er udført af herboende russiske kunstner Sergei Boguslavskij og blev sat op i 2013 i parken, der også bærer kejserinde Dagmars navn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Forslaget om at tage busten ned kommer på dagsordenen på kommunalbestyrelsens møde på mandag. Derefter skal det formodentlig behandles i et eller flere udvalg, fortæller Ruben Kidde, som i forslaget blandt andet skriver:

»Busten blev i 2013 rejst i byen på opfordring af det russiske diplomati, og var finansieret af en række virksomheder med eksportinteresser i begge lande. Frederiksberg Kommune tager på det kraftigste afstand fra Putins krig i Ukraine, og byen kan derfor ikke med god samvittighed lægge byrum til busten, som er et prestigeprojekt fra det russiske diplomatis side.«

En »no brainer«

​Op til mødet i 2013, hvor det blev vedtaget at takke ja til busten, skrev Frederiksberg Kommune blandt andet:

»Den russiske ambassade forventer, at omtalen af den nye buste vil skabe betydelig mediemæssig omtale i russiske medier.«

Samme år blev den indviet af prins Joachim og Ruslands daværende ambassadør i Danmark, ligesom det danske udenrigsministerium var repræsenteret.

»Når vi reagerer på Putins aggressioner, kan vi gøre det på flere måder. Noget kan vi gøre via den mere hårde politik såsom sanktioner, men vi kan også sætte ind i forhold til det bløde diplomati. Jeg ser det som en tydelig, symbolsk afstandtagen, hvis vi sender busten tilbage,« siger Ruben Kidde og tilføjer:

»Jeg mener, det er en 'no brainer'. Vi tager et decideret prestigeprojekt og siger, at det kan vi ikke have stående i den her tid. Så kan vi jo tage den tilbage, hvis man ønsker det, den dag Putin er trådt ud af Ukraine. Men lige nu går det altså ikke,« tilføjer han.

»Ikke mit ærinde«

​​Det er ikke første gang, busten er til debat. I 2020 gav en anden radikal politiker på Frederiksberg, David Munis Zepernick, udtryk for, at han mente, Kejserinde Dagmars Plads burde omdøbes til Dronning Margrethes Plads.

Mens hendes danske navn var Marie Sophie Frederikke Dagmar, blev hun i Rusland kaldt Marija Fjodorovna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Til Ugeavisen udtalte han også, at busten af kejserinden burde udskiftes med en af henholdsvis Margrete I og vores nuværende dronning.

»Når busten og navngivningen i mine øjne er problematisk, så er det først og fremmest, fordi hun skylder sin kejserindetitel til en af historiens største tyranner, den russiske zar Aleksander III, som var en, selv for sin samtid, uhørt brutal og tyrannisk jødehader og -forfølger,« udtalte David Munis Zepernick.

Ruben Kidde understreger imidlertid, at det ikke er den dagsorden, han ønsker at bringe på banen, ligesom han ikke har noget ønske om at omdøbe pladsen i samme ombæring.

»Det er ikke den diskussion, jeg ønsker at tage her. Det drejer sig derimod om, at busten er en del af det bløde diplomati, og at jeg tror på, at det vil blive bemærket i Rusland. Det er derfor, jeg stiller det her forslag, men jeg bevæger mig ikke ind i den øvrige debat om netop den buste. Det er ikke mit ærinde her,« siger han.

En »skør« idé

​​Om der er opbakning til forslaget er endnu uklart. Sikkert er det dog, at rådmand og politisk ordfører for Konservative på Frederiksberg Nikolaj Bøgh stemmer imod.

»Det er helt skørt, at man skulle censurere alle vores relationer til Rusland, fordi der sidder en autokrat i Kreml lige for tiden. Vi er i konflikt med det nuværende russiske regime, vi er ikke i konflikt med den russiske kultur eller historie,« siger Nikolaj Bøgh, som drager en parallel til debatten om russiske kunstnere i Danmark.

»Jeg synes, det ville være fuldstændig forkert – ligesom jeg synes, det er forkert at aflyse alle mulige kulturbegivenheder, bare fordi de er lavet af russere eller handler om noget fra Rusland. Vi har en lang historie sammen med Rusland, og Rusland er også en del af europæisk kultur, og det vil de også være engang, når Putin ikke er der mere.«

Han mener desuden ikke, det spiller nogen rolle, at busten er sat op efter ønske fra den russiske ambassade.

»Kejserinde Dagmar er ikke repræsentant for Putin. Hun er en historisk figur, som har nære relationer til Danmark og det danske kongehus. Det er det, busten repræsenterer. Den er ikke udtryk for noget putinistisk regime i dag. Vi ville skyde os selv i foden, hvis vi tog den ned,« siger han.