Frederiksberg får ny teaterfestival

Festivalen Åbne Scener Frederiksberg skal brande Frederiksberg som teater - og kulturkommune

Jon Stephensens Aveny-T på Frederiksberg Allé blive et af de fire teatre, der skal være med i ny festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

For mindre end to måneder siden offentliggjorde en række københavnske teatre, at de havde stiftet Danmarks første landsdækkende teaterfestival, der skal vise det bedste fra dansk teater, både i hovedstaden og i provinsen. Festivalen CPH:Stage havde fra start opbakning fra 25 teatre, de fleste i København, men også bl.a. Svalegangen i Aarhus, Momentum i Odense og Nordkraft i Aalborg deltager.

Nu kommer Frederiksberg Kommune så på banen med sin helt eget teaterfestival, Åbne Scener Frederiksberg, der skal afvikles samtidig med CPH:Stage og angiveligt udgøre "afslutningsbraget på fejringen af teatret, der foregår til sommer" Det er Frederiksberg Kommune, der har taget initiativ til festivalen, som finder sted 14. og 15. juni, og som er resultatet af et samarbejde mellem de fire Frederiksberg-teatre, Betty Nansen Teatret, Riddersalen, Frederiksbergscenen og Aveny-T.

Festivalen skal brande Frederiksberg som centrum for et rigt kulturliv med en unik og ubrudt teatertradition, der er helt tilbage til 1800-tallets forlystelseskvarter i området omkring Frederiksberg runddel. I dag ligger de fire teatre dør om dør og har hver især slået deres navne fast i dansk teaterliv med vidt forskellige profiler. ”Min intention var at lave som i gode gamle dage, hvor lamperne lyste rødt over hele Frederiksberg - herligt syn - det var for at give teatrene en revitalisering og vise borgerne, hvad teatrene på Frederiksberg kan,” siger Morten Jung (B), formand for Kultur- og fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune. I kommunens kultur- og fritidsudvalg tror man på, at en teaterfestival på Frederiksberg kan stimulere teaterinteressen hos et stort potentielt publikum. "Målet med festivalen er at række ud til et bredere publikum end teatrene har fat i," siger Morten Jung.

Ingen konkurrence

Festivalen på Frederiksberg blev besluttet i forbindelse med budgetforliget sidste år. På det tidspunkt kendte man på Frederiksberg ikke til planerne  for en stor, københavnsk teaterfestival. ”Vores festival skal ikke ses som et modstykke. Det er dejligt, når både en og anden kommune kan finde på at fejre teatrene. Vi koordinerer og samarbejder med CPH:Stage” forklarer Morten Jung.

Festivalleder Morten Krogh fra CPH;Stage ser heller ikke noget problem i, at Frederiksberg Kommune skaber sin egen festival, der kunne opfattes som konkurrence. Tværtimod: "Vi ser det bare som mere af det gode og som mere fokus på teatrene. Vi har allerede indledt et samarbejde med dem, så de bliver del af CPH:Stages program, ligesom vi har samarbejde med andre minifestivaler, f.eks. Husets Teaters Internationale Dramatikerfestival,” siger han.

Smagsprøver

I løbet af festivalen slår de involverede teatre døre og scener op til alt fra forestillinger skabt til lejligheden, til oplæsninger og gadeteater. De fleste forestillinger vil være korte og  blive opført flere gange samme dag. Ideen bag festivalen er, at publikum, i ægte festivalstil, kan sætte deres eget program sammen og få mulighed for at nå ”smagsprøver” fra alle scener over de to dage, festivalen varer. Åbne Scener Frederiksberg afsluttes endeligt lørdag aften med en stor folkelig og åben fest på Aveny-T, hvor både festivalens deltagende skuespillere, frivillige og publikum mødes efter to dages teateroplevelser.

Programmet til Åbne Scener Frederiksberg offentliggøres i løbet af foråret.