Frederiksberg er den bedste bydel at bo i

Den mest attraktive bydel i København er Frederiksberg, siger københavnerne. Ifølge borgmesteren er det fordi kommunen har det hele – midt i København.

Kælkebakke i Frederiksberghave Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bydelen ligger som en lille grøn vatikanstat midt i København. Den er en del af København og så alligevel ikke. For Frederiksberg Kommune er helt sin egen med lavere skat og en anden politik.

Rygtet lyder, at folkeskolerne er gode, og det samme er ældreplejen. Og så er folk endda høflige, der er fede kulturtilbud og lækre boliger. Det siger københavnerne om Frederiksberg i en ny Gallup-undersøgelse udført for Urban om københavnernes holdninger til hinanden.

Københavnerne har så høje tanker om Frederiksberg, at de giver 4,2 point ud af 5 til spørgsmålet om, hvor attraktiv bydelen er at bo i.

Læs mere: Københavnerliv vendt på vrangen

Og dermed napper kommunen prisen som den bedste bydel at bo i, selv om Frederiksberg i oktober rundede borger nr. 100.000, og dermed er den tættest befolkede kommune i Danmark og den eneste bydel, som på papiret ikke er en del af København.

Men en af grundene til, at Frederiksberg bliver set som en del af København, er, at det føles som København, men på en gang både er familievenligt, livligt og hyggeligt, siger direktør i Boliga Ricco Zuschlag:

»Folk vil bo tæt på jobbet og centrum, men ikke for tæt. De vil bo steder, der minder om, hvor de bor i forvejen med naboer, som minder om dem selv. Frederiksberg er en halvoase, der har det hele, og derfor kan mange se sig selv passe ind der.«

Læs også: De 5 pauser på shoppingturen

Dermed handler det ifølge Boligas direktør mere om, at man kan bo omkring folk, som minder om en selv, end at det handler om, at det er en anden kommune med et bedre ry. Det er antropolog og chefkonsulent i Niras, Gertrud Øllgård, enig i.

»Når folk vælger at bo i en specifik bydel, vælger de primært ud fra, hvem der bor der, eller hvem de forestiller sig, bor der. For når der er naboer, som de synes ligner dem selv, går de bare ud fra, at alt det praktiske (skoler etc. red.) også er i orden,« siger hun og tilføjer:

»Men det er det jo ikke altid. Så det er de erfaringer, som de får i bydelen, der får dem til at blive – eller flytte.« Tilfredse borgere Men alt i alt lader Frederiksbergs borgere til at være lykkelige for at bo i deres lille oase.

Læs også: Julede overraskelse fra Streetheart

Og det er ikke kun på grund af den effektive snerydning, som de seneste vintre har sat en grænse mellem Frederiksberg og København, der er langt mere iøjenfaldende end kommuneskiltet.

For eksempel får de ældre ekstra servicetilbud som f.eks. hovedrengøring, og den seneste brugerundersøgelse fra 2008 viste, at kommunens ældre lå langt over landsgennemsnit, når det gjaldt tilfredshed med ældreplejen.

Derfor er Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj (K), da også overbevist om, at det primært er kommunen, der trækker nye borgere til: »Vi har et højt serviceniveau, og det er en del af, hvorfor det er attraktivt at bo her,« siger han og tilføjer:

Læs også: Trist knudepunkt skal være Kbh's Champs-Élysées

»Men selvfølgelig er grønne Frederiksberg da også unik på andre punkter. Vi har f.eks. et fantastisk bymiljø, hvor der er masser af kulturtilbud, og så er der plads til både børnefamilier og de bevidste storbyborgere.«

Med den udtalelse afspejler borgmester Jørgen Glenthøj (K) dermed den almene opfattelse hos Frederiksberg-borgerne.

Læs også: Vi bliver i vores egen bydel

De er nemlig også gode til at fremhæve deres egen bydel i Urbans undersøgelse. F. eks. som den højeste procentdel i undersøgelsen, erklærer 81 pct. af Frederiksbergs borgere, at deres bydel er det bedste sted at bo og 95 pct. siger, at de helst vil bo der.

--------------------------------------------------------------
Er det fedt at bo på Frederiksberg?
--------------------------------------------------------------

Jørgen Glenthøj, 56 år, borgmester, har boet på Frederiksberg siden 1972 »Ud over at tingene fungerer, elsker jeg, at Frederiksberg er en bydel lige midt i København. Alligevel er den sin egen. Jeg mener helt bestemt, at borgerne er ekstra høflige her. Der findes en nærhed blandt borgerne, som er helt speciel. Og jeg tror, at det er der for folk, er så venlige fordi de bekymrer sig om deres by og medborgere. Så tager man ekstra hensyn.«

Steffen Bang-Olsen, 31 år, advokat, har boet seks år på Frederiksberg »Ja. Det er det mest attraktive kvarter i byen. Her er roligt og livligt på samme tid. Masser af gode butikker og events. Her er også byens bedste parker, og gaderne er mindre trange end på ’broerne’. Selv om skatten er dejlig lav, fungerer tingene: Vi fik en vuggestueplads til tiden og tæt på. Jeg fornemmer dog ikke, at folk er høfligere her end det øvrige København – de er nærmere mere reserverede.«

Niels Meyn, 36 år, VVS-installatør, har boet otte år på Frederiksberg »Ja. Frederiksberg er godt placeret. Jeg bor fem minutter fra indre by, fem minutter fra Vesterbro, fem minutter fra Nørrebro og lige i centrum af Frederiksberg. Skatteprocenten er jeg også glad for. Og så er der flot natur. Men det er en gammel skrøne, at folk er høfligere her. Ud over de fineste kvarterer er det fuldstændigt som resten af København.«