Fransk stumfilm gjorde rent Oscarbord

Den franske film »The Artist« og den amerikanske »Hugo« delte Oscar-festens priser vigtigste priser mellem sig.

Den franske film ”The Artist” vandt i flere kategorier - som den første stumfilm i 80 år! Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var en Oscar-fest med nostalgiske overtoner, der i nat blev afviklet i Hollywood. Nostalgien skyldtes blandt andet, at den franske film ”The Artist” vandt i flere kategorier - som den første stumfilm i 80 år! Men den næsten melankolske stemning blev også understreget af at gamle stjerner som 84-årige Max von Sydow og 82-årige Christopher Plummer blev hyldet, og at instruktørlegenden Martin Scorsese blev æret med adskillige priser til sin film ”Hugo”, der handler om filmkunstens fødsel.

Den populære komiker Billy Crystal vendte tilbage som vært for første gang siden 2004, og vakte jubel med sine beske kommentarer.

Der er intet til at tage tankerne væk fra den globale krise som en flok millionærer der forærer priser til hinanden, sagde Billy Crystal, der også sang, dansede og lavede improviserede parodier på de forsamlede stjerner.

Ceremoniens fornemste pris for Bedste Film gik til ”The Artist”.

Se også: Stumfilm får anmelderne til at juble

Hovedrolleindehaveren i ”The Artist”, den franske skuespiller Jean Dujardin vandt en oscar for Bedste Mandlige Skuespiller og sluttede sin takketale, (hvor han blandt andet takkede den længst afdøde Douglas Fairbanks) med et udråb på fransk: ”Formidable!”.

Bedste kvindelige skuespiller blev Meryl Streep, der vandt sin karrieres tredje Oscar for sin portrættering af Margaret Thatcher i filmen ”The Iron Lady”.

Streep takkede sin mand og sin mangeårige hårstylist og makeup J. Roy Helland, der også maskerede skuespilleren til ukendelighed i Thatcher-filmen, og vandt sin egen Oscar for netop dette arbejde.

I øjenfaldende forbigåelser blev Terence Mallicks ”Tree of Life”, Steven Spielbergs ”War Horse” og Stephen Daldrys ”Extremely Close & Incredebly Loud" og Michael De Lucas ”Money Ball”.

Bedste skuespiller i en birolle Christopher Plummer tog imod Oscar’en som den ældste skuespiller nogensinde og takkede svenske Max von Sydow der måske missede sit livs sidste chance for at få den Oscar han aldrig har fået.

Prisen for Bedste originale manuskript blev givet til Woody Allen Midnight in Paris, men instruktøren var sin vane tro ikke mødt op til ceremonien.

Bedste kvindelige skuespiller i en birolle blev Octavia Spencer i ”The Help”, der som den eneste tudbrølede og modtog en ståede ovation.

Du kan se den komplette liste over vindere her