Frankrig køber dansk vin

»Det kan sammenlignes med at sælge sand i Sahara. Men det er vildere end det. Du sælger vin til dem, der har opfundet vinkulturen.« Jens Michael Gundersen fra Dansk VinCenter er henrykt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS

Udenfor vejer to kæmpemæssige danske splitflag for at markere begivenheden her i Det Danske Hus på en af Paris' mest eksklusive adresser, få hundrede meter fra Triumfbuen. For første gang nogensinde har danske vinbønder vovet pelsen og med hjælp fra den danske ambassade udsendt invitationer til hundredevis af franske vinkypere og vinopkøbere til at smage dansk vin.

For ifølge Gundersen, der også er formand for Danske Vinavlere, bliver »stort set ingen« af de omtrent 15.000 flasker vin, der årligt produceres af danskhøstede druer, eksporteret til Frankrig.

»Jeg er stolt af at stå på Champs-Élysées med min vin,« siger Gundersen. »Bare det at stå og høre franskmænd rose vinen, det er jo vidunderligt.« Og om det skyldes høflighed eller oprigtig glæde skal Deres udsendte ikke kunne vurdere, men der var blandt de franske vinkendere, Berlingske Tidende mødte, kun rosende ord til overs for den danske vin. »Fortræffelig!« François Magnac giver Gundersens rødvin tommelfingeren op. »Farven er superb,« udbryder en anden efter at have kørt vinen rundt i glasset. »Meget interessant, især årgang ´03« lyder skudsmålet efter at have smagt vinen.

»Flere har været hende og sige, at hvis jeg har nogle flasker til overs, når dagen er omme, så vil de gerne aftage dem,« forklarer Gundersen.

Fotograf og journalist Bertrand Celce er kommet for at skrive om den danske vin til sin weblog om vin på Internettet. Som alle de franskmænd, Berlingske Tidende mødte, var han også blevet noget overrasket, da den smarte Bordeaux-farvede invitation fra den danske ambassade kom med posten - vin fra det kolde nord? Men han er blevet positivt overrasket - især over at de danske bønder trods det kolde vejr ikke behøver at tilsætte sukker til vinen.

De fleste af de tilstedeværende danske vinbønder er dog bosat i Frankrig og nogle driver det som mere end en hobby. Det gælder blandt andet Jean-Baptiste de Montpezat, prins Henriks bror, der repræsenterer sin brors Château de Caïx.

»I Romer-tiden troede man, at vin kun hørte til Middelhavet. Men romerne tog planterne med helt til England. Vinen tilpasser sig,« siger han efter at have sagt farvel til en interesseret japaner. For selvom der endnu ikke eksporteres til Frankrig, eksporteres der mindre kvantiteter dansk vin til blandt andet japanske stormagasiner.

»Problemet i dag er ikke at lave vinen, men at sælge den,« siger den venlige greve og tager Deres udsendte om skulderen. »Hvad gør vinen dyr? Arbejdskraft. I dag laver man vin i hele verden,« siger han og forklarer, at det på grund af lave lønninger andre steder i verden kan være svært at konkurrere. Men disse udsigter lader nu ikke til at bekymre formanden for de Danske Vinavlere - altså dem der producerer vin på dansk jord. For indtil videre har Dansk VinCenter nemlig uden problemer afsat hele produktionen til det danske marked.

Ifølge Dansk Vincenter har præsentationen allerede båret frugt. Firmaet har givet håndslag med franske vinimportører, der gerne vil have en fast leverance af den danske drue.