Frank Hvam om sin rolle i Game of Thrones: »Jeg håber ikke, jeg har forurenet serien«

Komikeren Frank Hvam overraskede alle, da han pludselig dukkede op i sæsonafslutningen af »Game of Thrones«. Han er den femte dansker i HBOs hitserie.

Producerne bag »Game of Thrones« gav Frank Hvam en lille rolle, fordi de holder af Klovn-filmen og tv-serien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kender I følelsen af at se en TV-serie eller film, hvor der pludselig dukker et kendt ansigt op, der virker fuldstændigt malplaceret og derfor er umuligt at placere?

»Er det virkelig...« tænker man først. »Neeej, det må da bare være en, der ligner...« tænker man så.

Det var min oplevelse, da jeg mandag morgen kl. 8.15 sad i sofaen med kaffe i hånden og en kat på skødet og så »Game of Thrones«, fordi jeg skulle anmelde sæsonafslutningen her i Berlingske. Manden, der pludselig tonede frem i en mindre birolle som pernitten bibliotekar på universitetet The Citadel, var såmænd standupkomikeren Frank Hvam. Selv om scenen var blandt de mere lette og lystige i endnu et modbydeligt og mesterligt afsnit af serien, var Hvams rolle ikke en pauseklovns. Og Westeros ligger altså virkeligt »Langt fra Las Vegas«.

»Nu håber jeg ikke, jeg ødelagde noget for dig eller de andre »Game of Thrones«-seere ved sådan at dukke op ud af det blå. Det er mit allerstørste ønske, at jeg ikke har forurenet serien for dens fans ved min blotte tilstedeværelse,« siger Frank Hvam, da jeg senere på dagen træffer ham via mobilen.

Det var ikke svært for ham at holde sin overraskende cameo-optræden hemmelig, fortæller han. Han var nemlig klar over, at det ville forstørre glæden for ham, når det endelig slap ud. Desuden er det en fast del af hele hypen omkring »Game of Thrones«, at skuespillere og det tekniske hold tilbageholder så meget information som muligt for at undgå spoilere til de mange millioner fans verden over. Ikke at Frank Hvams bibliotekarfigur kommer til at afgøre noget som helst i Westeros.

»Egentlig er jeg bare glad for, at min figur ikke dør i løbet af de 60 sekunder, jeg er med. Man kunne da godt have forestillet sig, at en stor, gammel bog faldt ned fra hylden og ramte mig lige i baghovedet.«

Frank Hvam holder selv meget af serien og har fulgt den gennem alle seks sæsoner. Han har desuden første bind af George R.R. Martins bogserie liggende derhjemme, men komikeren finder den »voldsomt tyk«. Derfor er den uåbnet, ulæst.

»Der er faktisk endnu en grund til, at jeg foretrækker serien frem for bøgerne: Jeg er jo ikke med i bøgerne,« siger han og griner.

»Men helt seriøst, så er »Game of Thrones« en helt outstanding fantasyserie. Kun overgået af »Ringenes Herre«, hvis du spørger mig. Jeg er stolt over at være med.«

Headhuntet

Trods de varme følelser for serien, var det ikke Frank Hvam, der jagtede dens producere for at få en rolle. Tværtimod er David Benioff og D.B. Weiss, som cheferne bag »Game of Thrones« hedder, begge »Klovn«-fans og har set både TV-serien og filmene.

Det har Hvam været bekendt med i årevis, og da han endelig fik en e-mail om, at han skulle møde op til optagelser i Irland og Spanien, blev han stolt og glad. At han skulle til to forskellige lande for at indspille én scene på et par minutter, irriterede ham ikke det fjerneste.

»Det største kick for mig har været at få nogle gode samtaler med producerne og se, hvordan de arbejder på serien. De styrer jo filmhold på størrelse med en mellemstor provinsby. At gå rundt i det som dansk turist var en vidunderlig oplevelse,« siger han.

Hvam håbede på at møde nogle af sine yndlingskarakterer på settet. Dog ikke Nikolaj Coster-Waldau.

»Ham render jeg jo tit ind i her i Lyngby, så det ville ikke være så magisk. Men John Bradley-West (i serien Samwell Tarly, red.), som jeg spiller over for, har været en stor fornøjelse at samarbejde med.«

Umiddelbart giver det god mening, hvis Frank Hvam dukker op i samme rolle i syvende sæson, da vi sikkert besøger biblioteket på The Citadel igen, men det er umuligt at trække et svar ud af ham.

»Jeg har blandet blod med producerne. Der er ingen chance for, at jeg siger noget om det,« svarer han.

Til gengæld insinuerer han, at »Klovn«-partner Casper Christensen dukker op til næste år:

»Ja, det kan jeg jo teknisk set heller ikke udtale mig om, men hvis jeg var dig, ville jeg i hvert fald hænge på i sæson syv for at få svaret på dét spørgsmål.«

Selv om det ud fra et dansk synspunkt er interessant at se danske skuespillere i en af verdens største TV-serier, understreger det blot, at »Game of Thrones« produktionsmæssigt er lige så mangfoldigt som selve slutproduktet, vi streamer hver uge.

Og det var netop en følelse af mangfoldighed, Frank Hvam havde, da han var med i optagelserne.

»Jeg oplevede, at det var en gigantisk verdensarbejdsplads, hvor folk strømmede til fra hele verden og alle områder. En gigantisk smeltedigel,« siger Frank Hvam.

Der er 44 bærende figurer og flere end 100 navngivne biroller i serien. Selv om størsteparten af skuespillerne er fra Storbritannien, er ni øvrige nationer repræsenteret alene blandt de bærende figurer. Herunder Brasilien, Holland, Danmark, Tyskland og Norge. Ud over den nationale diversitet, har det fået en del omtale gennem årene, at seks af skuespillerinderne i serien har eller har haft karrierer i pornobranchen.

Komiker Frank Hvam er den femte dansker, der er på skærmen i »Game of Thrones«. Også Birgitte Hjort Sørensen, Pilou Asbæk, Dar Salim og Nikolaj Coster-Waldau har eller har haft roller i serien.

Dar Salim. Fold sammen
Læs mere
Nikolaj Coster-Waldau. Fold sammen
Læs mere
Birgitte Hjort Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Pilou Asbæk. Fold sammen
Læs mere