Frække værker et hit på auktion

Interesserede købere kunne tirsdag sikre sig erotiske værker på auktion hos Bruun Rasmussen, og interessen var stor.

Litterære og kunstneriske værker med erotisk islæt kan i den grad tiltrække sig opmærksomhed. Især hvis værkerne i deres samtid har skabt forargelse og røre. Og det er netop, hvad en række af titlerne, der tirsdag var under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København, har formået at gøre.

Blandt værkerne i samlingen har interesserede købere kunnet finde både klassiske og moderne litterære værker som Boccaccios erotiske novellesamling, »Dekameron«, der var forbudt at trykke i flere lande helt frem til 1950erne eller den sjældne udgave af Paul Verlaines værk »Femmes« fra 1980, som efter udgivelsen blev konfiskeret og destrueret af det franske censurudvalg.

I alt var 79 erotiske værker under hammeren på online-auktionen, og ifølge vurderingsspecialist ved Bruun Rasmussen, Christine Almlund, var det i stor grad de frisindede illustrationer, som køberne gik efter.

- Generelt går køberne efter de værker, der har erotiske illustrationer af en høj kunstnerisk kvalitet, siger Christine Almlund, som peger på, at illustrationerne ofte er lettere tilgængelige for køberne end mange af de litterære værker, der er skrevet på fremmedsporg.

- Det er meget få ting, som ikke er blevet solgt. Der vil altid være nogle ting, som ikke lige rammer køberne. Ofte fordi man har vurderet, at markedet var anderledes, end det var. Men overordnet set er vi godt tilfredse med auktionen, siger Christine Almlund.

Hun vurderer, at samlingen grundet sin størrelse og internationale appel er ganske usædvanlig efter danske forhold. Helt op til hammerslag har der derfor også været stor interesse for samlingen, der var sat til salg af en dansk privatsamler, og primært beskæftiger sig med erotisk litteratur fra de seneste 200 år.

- Vi kan se på antallet af klik på de enkelte emner på hjemmesiden, at der er væsentlig aktivitet på de emner, der ligger i erotika-delen. Det har nok meget at gøre med emnerne og billederne. Det er en genre, som der er en rimelig stabil interesse for, og det er et område, der ikke på den måde er ramt af krisetider, siger Christine Almlund.

Man kan dog ikke uden videre sammenligne efterspørgslen på de erotiske emner i forhold til almindelige bogbøger, understreger Christine Almlund. Interessen handler i auktionssammehæng om, hvor eftertragtet og unikt et værk er. Til gengæld kan man hos auktionshuset se, at interessen for den type af erotik, der har været udbudt til køberne ved online-auktionen, er stigende. Forklaringen skal ifølge Christine Almlund findes i værkernes tidsånd.

- Den type af bøger og illustrationer, vi har at gøre med her, som er fra de seneste 200 års erotisk litteratur, er der nok stigende interesse for, fordi den har en anden aura over sig end moderne erotik eller det, man kan klikke sig til på internettet. Den her type kombinerer det kunstneriske med det erotiske og fantasierne, og den har en helt anden charme end den, der ligger frit tilgængeligt på nettet. Og så har den også en større grad af humor over sig, og det er vigtigt, siger Christine Almlund.

Paul Verlaines »Femmes«, der var vurderet til 20-25.000 kroner, blev dog ikke solgt på auktionen.