Fræk børnebog topper Amazon

Frække børnetegninger og en godnat-historie, der siger 'Sov nu, for helvede!' til barnet, er gået viralt.

Bogen har på dansk har fået titlen ”Sov nu, for satan’. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

'Go the fuck to sleep' er titlen på en lidt anderledes børnebog, der pludselig begyndte at kravle hurtigt op ad Amazons bestseller-list, selvom den først udkommer om en måned. Lige nu ligger den på netboghandleren Amazons førsteplads.

Oversættelse af titlen på børnebogen bør være overflødig, men er sandsynligvis den, der har fået amerikanere til at trække til at trykke på 'bestil bog'-knappen hjemme bag skærmen.

Hvordan skete det?

Men historien bag 'Go the fuck to sleep' er også fortællingen om, hvordan social media og smart markedsføring kan hype en ny bogudgivelse. Hverken forfatteren Adam Mansbach eller hans forlag kan forklare, hvorfor hans uudgivne bog er 'gået viralt'.

En del af forklaringen på interessen for 'Go the fuck to sleep' kan måske hentes i det faktum, at forfatteren Adam Mansbach forrige lørdag deltog i en paneldebat i Philadelphia, hvor bogen bl.a. blev diskuteret.

Herefter spredtes rygterne om den alternative godnat-bog sig på Twitter. Og pludselig var der også et .pdf-dokument med indhold fra bogen i omløb. Og pludselig købte tv-kanalen Fox2000 rettighederne. Og vupti blev første-oplaget af bogen øget til 150.000 eksemplarer og udgivelsen fremrykket til juni i stedet for oktober, som oprindelig planlagt.

Et uddrag fra den illustrerede børnebog lyder:

The cats nestle close to their kittens now.

The lambs have laid down with the sheep.

You’re cozy and warm in your bed, my dear

Please go the fuck to sleep.

Den alternative børne-prosa diskuteres nu på diverse fora og netmedier og de fleste er enige om, at de ikke ville have bestilt den her børnebog, hvis de ikke havde modtaget .pdf-udgaven af bogen. (Den kan relativt let findes via Google).

Inspiration fra Facebook

Det anerkendte magasin The New Yorker fortæller, at Mansbach blev inspireret til at skrive bogen, efter han postede ideen som en statusopdatering på Facebook.

Ideen opstod tilsyneladende i forfatterens voksende irritation over, at hans 2-årige datter Vivian tog mere end to timer at putte hver aften. 'Sov nu, for helvede', kan titlen vel oversættes til? Og med den småirritable facon gav hans Facebook-venner ham fuld opbakning til ideen, hvoraf flere levende kunne sætte sig i Mansbachs sted.

Tegningerne er tegnet af Ricardo Cortés, som også har illustreret for The New York Times, og er søde og puttenuttede på en lidt uskyldig, men lummer facon. Journalisten på The New Yorker spekulerer i, om netop ikke bogen rammer et behov i den generation i 30'erne, der lige har fået deres drømmebørn? Børn, som er forkælede og først falder i søvn, når DE har lyst til det.

Udgiveren bag bogen siger, at de lige nu prøver at bekæmpe piratudgaven i .pdf, men spørgsmålet er, hvor meget kendskab de i virkeligheden har til den? For den har i hvert fald fået interessen til at eksplodere for bogen, som ingen kendte før de fik et .pdf-eksemplar.

'Sov nu bare, for helvede'!