Fra skandaleramt mandekage til norske mediedarlings

Mandeskandalen i den store bagedyst toppede en kulturuge, hvor Peter Øvig Knudsen leverede en klassisk Øvig, Jussi levede op til at være Jussi, og den store TV-fornyelse for tredje sæson kom fra Norge.

Gunnars Reinhardts meget omtalte kage fik ham ikke videre i programmet Den Store Bagedyst. Men hvorfor interesserer det os, at en person får dumpekarakter for en kage i et realityprogram? PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er der mest sprængstof i - en kritisk nutidshistorie om 80'ernes BZ-bevægelse eller en sød og lyserød kage, der bortdømmes for at være u-maskulin?

Det er de færreste nok i tvivl om, hvis man har fulgt med i de sidste dages debat. Og fulgt med har vi her på Kulturnyhederne, og det deler vi da gerne ud af i en hurtig overflyvning over nogle af de centrale kulturhistorier i ugens løb.

Her kommer man ikke uden om mandehørmen i Den Store Bagedyst på DR1. Det var temaet i onsdags, og det endte med, at den erklærede bøsse Gunnar blev sendt hjem, fordi han havde et misforstået forhold til maskulinitet - eller sådan kunne det i hvert fald forstås, da hans lyserøde og nysselige polterabend-kage blev vurderet af dommerne. (Se programmet her - og bliv rystet).

Så brød kønsdebatten løs med stormstyrke. Sexistisk, kønsstereotypt og tåkrummende var bare nogle af kommentarerne, som blandt andre B.dk samlede op. I Politiken var der et hjerte til »den mest blyindfattede klichéparade«, og de sociale medier genlød med kommentarer som den her:

I eftertankens lys kom der da også noget godt ud af det, mente dagbladet Information, som på lederplads reflekterede over, at »Bagedyst-skandalen viser os, at vi er nået meget længere i det store frigørelsesprojekt, end vi tror«. »Gunnars lyserøde kreation er blevet en stedfortræder for et helt kompleks af identitetspolitiske spørgsmål, som netop nu driver det politiske landskab i Vesten, og Bagedysten er blevet en del af samfundets store moralske samtale med sig selv,« konkluderer lederen. Så er der vist serveret.

Men ud over de tunge moralske spørgsmål medførte debatten også ret fantasifulde alternative bud på polterabend-kager. For eksempel den her:

.

Men det var trods alt ikke hele kulturen, der gik i kage i den forløbne uge. En god nyhed for boghandlerne var, at storsælgeren Jussi Adler-Olsen kom på gaden med sin nyeste bog »Selfies«, som blev pænt modtaget af anmelderne. Fem stjerner blev det til i Jyllands-Posten, der kalder bogen en »toptunet skandinavisk velfærdskrimi«, mens Politiken giver fire hjerter og skriver, at Jussi Adler-Olsen overgår sig selv som krimijonglør med et stort sort overflødighedshorn af gru og gåder.

Også her hos Berlingske fik Jussi fire stjerner for »et skarpt samfunds-selvportræt«. I et interview i forbindelse med bogen lagde bestseller-forfatteren da heller ikke skjul på, at hans ambitioner er at være andet og mere end krimiforfatter, og man forstår, at han ikke bare sådan vil sammenlignes med simple krimifolk som Agatha Christie, Dashiell Hammett eller Raymond Chandler... Læs hele interviewet her:

Er anmeldelserne ganske positive, når det gælder Jussi, så er de imiderltid helt oppe at ringe over en norsk ungdomsserie, der er gået i gang med den tredje sæson i dag, fredag. »Skam« hedder serien, der handler om norske teenageres sociale liv og den svære ungdoms kamp for at finde ud af, hvem man selv er. Historien fortælles med brug af SMS og sociale medier på en måde, som er ligeså naturligt hentet ud af virkeligheden, som de unge selv, skriver Berlingske i sin seks-stjernede anmeldelse.

På Politiken, der også har anmeldt de to første sæsoner til seks hjerter, har to af bladets anmeldere taget metoden alvorligt, og de har på meget begavet vis lavet en slags SMS-feature over serien under overskriften »Skal du med i kosegruppa?«. Kulturhuset Absalon på Vesterbro viser i øvrigt første afsnit af tredje sæson af Skam på storskærm på søndag.

Man kan se de tidligere sæsoner på NRKs hjemmeside eller få et indtryk af NRK-serien her:

Blandt ugens øvige begivenheder var det endelig blevet tid til Peter Øvig Knudsens bog om BZ-bevægelsen »BZ. Du har ikke en chance - tag den! Et familiedrama« og ikke overraskende blev  bogen cirka lige så godt modtaget af anmelderne, som den forinden var uønsket af de gamle BZ'ere. Fem stjerner fik den her i avisen, hvor Adam Holm vurderede den til en nutidskrønike sitrende af nerve, men dog trak en enkelt stjerne fra for ikke at beskæftige sig nok med BZ'ernes voldelige side.

Men det tør Peter Øvig Knudsen ganske enkelt ikke, har han før udtalt, og at den gamle revolutionære ånd stadig ulmer rundt omkring på den yderste venstrefløj, blev da også demonstrereret af en såkaldt »Aktionserklæring«, som Modkraft gengav - hvor BZ'ere erklærede at de havde »befriet« Øvigs bog fra den »profithungrende og selvprofilerende« forfatter og lagt den ud til »folket« på en pdf-fil.

Ser man på ugens film-anmeldelser, må man nok konstatere, at man er nødt til selv at skulle i biografen for at finde sandheden - meningerne er i hvertfald kraftigt delte. Vil man gerne ind og hygge sig med øl-patter og sjatpisseri i »Klassefesten 3 - Dåben«, skal man nok læne sig op af Politikens fire-hjertede anmeldelse, vil man hellere se en klassisk Woody Allen, så synes Jyllands-Posten at »Cafe Society« er et seksstjernet mesterværk, men er man mere til en dokumentar om dokumentaristen Jacob Holdt, så kan man både få to og seks stjerner her i Berlingske, hvor Bent Blüdnikow og Jacob Wendt Jensen havde hver sit syn på filmen.

Men lad os slutte af med en nyhed fra klassikernes verden: Rolling Stones. Om små to måneder kommer gruppen med sit første album i over ti år, lød det over Twitter:  Blue & Lonesome er titlen fra de stivbenede rullestene, der måske for sidste gang fjerne mosset.