Fra pirat til myrdet eks-spion

Hollywood-stjernen Johnny Depp står til at skulle spille den myrdede russiske eks-spion Aleksander Litvinenko i en kommende film.

Arkivfoto: SPORTSPHOTO Fold sammen
Læs mere

Hans liv og død er det stof, Hollywood-film er lavet af. Den russiske tidligere spion Aleksander Litvinenko fik en dramatisk død på et hospital i London forgiftet af det radioaktive stof polonium-210. Og nu, få måneder efter hans død, er der bud efter hans historie i Hollywood. Hans liv og død vil kunne følges på det hvide lærred med »Pirates of the Caribbean«-stjernen Johnny Depp i hovedrollen, skriver BBC.

Det er det amerikanske filmselskab Warner Brothers, der har købt rettighederne, og det er Johnny Depps egen produktionsselskab, der skal producere filmen. Produktionsselskabet, som Depp startede i 2004, gør det muligt for ham både at spille og producere filmen.

Det er en endnu ikke udkommet bog af New York Times journalisten Alan Cowell, som er oplæg til filmen. Han har fulgt Litvinenkos historie tæt og kalder bogen »Sashas' Story: The Life and Death of a Russian Spy«.

Det britiske politi mener, at Aleksander Litvinenko, 43 år, var offer for en radioaktiv forgiftning 23. november. Det står endnu ikke klart, hvem der myrdede den tidligere spion, men i sit sidste brev fra sin dødsleje anklagede Litvinenko den russiske præsident Vladimir Putin for at beordre hans død. Kreml har afvist beskyldningen, og både russisk og britisk politi arbejder på sagen.

Scotland Yard vil ikke officielt nævne navne endnu, men mistanken samler sig om to russere, der mødtes med Litvinenko den dag han angiveligt blev forgiftet.

Fra russisk side giver man en anden forklaring og vil ikke udlevere de to mænd, som nu befinder sig i Moskva. I stedet mistænker man Putin-modstandere som mulige ansvarlige såsom den eksilerede milliardær Boris Beresovskij og Akhmed Sakajev, der er udenrigsminister i den tjetjenske eksilregering.

Der kommer ikke blot én film om den dramatiske historie. Skuespillerne John Malkovich eller Daniel Craig er på tale til en anden film baseret på en bog, som den afdøde spion selv skrev.