Fra Mads Langers menneskelighed til mødet i lortepølen

Der debatteres på livet løs blandt kulturfolkene i weekenden - men mere politik end kultur.

Mads Langer- vil gerne tage Lars Løkke i skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Holdninger mødes og sød musik opstår - eller er det omvendt? Det var i hvert fald en holdning, der kom i centrum, da Gaffa-priserne lørdag blev uddelt, ligesom de evigt svovl-sprudlende holdninger fra forfatteren Carsten Jensen i weekenden fik folk til like- og dislike-tasterne. Og i Sverige er holdningen til deres Melodi Grand Prix-vinder fra lunken til nærmest imod - men mere om det senere.

For kulturnyhederne starter hos Gaffa-priserne, der allerede inden den første joke fra vært Thomas Skov Gaardsvig havde fået en del omtale, da et af de musikalske hovednavne, Mew, havde meldt afbud, fordi de var sure over, at det tidligere Mew-medlem, Bo Madsen, skulle optræde med sit børneband, Turbolens. Men børnene fik lov at synge, mens priserne regnede ned over nogle af dansk musiks velafprøvede navne, for eksempel Dizzy Mizz Lizzy, der en snes år efter deres første hey days fik to priser for albummet »Forward in Reverse.«

Se alle priserne her:

En anden dobbelt prisvinder var Mads Langer, der benyttede sin takketale til at komme med en politisk udmelding om den siddende regering, som han var utilfreds med. Nærmere bestemt uddannelsespolitikken: »Jeg har seks års SU, som jeg gerne vil dele med dig, Lars Løkke. Du må få dem til en uddannelse i medmenneskelighed,« sagde Langer, der var sur på uddannelsesloftet og »udryddelse af sabbatåret:«

»Det er ikke dét, der har skabt ambassadører ude i verden som MØ og Lukas Graham. Sabbatåret har givet typer som mig og andre kunstneriske sjæle ro, styrke, tid og mod til at finde ud af, om man tør en karriere med musik eller andre kunstneriske udfoldelser,« sagde Mads Langer til salens forventelige begejstring.

En anden kunstnersjæl er forfatteren Carsten Jensen, der i Information i weekenden igen er gået til tasterne for at udtrykke sin foragt for en regering kendetegnet ved »afstumpetheden, lumpenheden og den kyniske spekulation i andres ulykke,« og især integrationsminister Inger Støjberg, der »for alvor har placeret Danmark i den globale lortepøl,« som Carsten Jensen udtrykker det til flertallet af de kommenterende læseres tilfredshed. Læs kommentaren her:

Men ikke Bjarke Larsen, der ligefrem mener, at Carsten Jensens voldsomme retorik og angreb skader modstandere af regeringens politik mere, end den gavner den: »Tror I, at et eneste af de mennesker, der har stemt på et af partierne bag regeringen, bliver overbevist og »kommer på bedre tanker« af at få hældt sådan en skidtspand i hovedet? Tror I, at man i Socialdemokratiet, der ifølge Carsten Jensen er »moralsk brudt sammen,« nu siger, »hvorfor har vi ikke tænkt på det noget før? Hvor er det klogt og nuanceret skrevet, og hvor har han ret«?« skriver Bjarke Larsen i P.O.V.. Læs indlægget her:

Og for lige at slutte weekendens debatterende kunstnere af, så var der et lidt overraskende partnerskab med DFs Alex Ahrendtsen at finde i forfatteren Jens Christian Grøndahls klumme i Altinget, hvor han argumenterer mod Vikingeskibsmuseet i Roskilde i sin 70'er-betonfremtoning: »Hvordan i alverden er det skrummel nogensinde blevet fredet?« lyder Grøndahls spørgsmål i klummen.

Nå, men det hele skal jo heller ikke handle om debat. I Sverige har de for eksempel fundet den nationale repræsentant til Melodi Grand Prixet denne weekend. Det blev Robin Bengtsson, der skal repræsentere broderfolket i Ukraine til maj med nummeret »I Can't Go On«. Men det kunne han altså - selv om det bare ikke var med det svenske folks gode vilje.

Svenskerne havde nemlig stemt Bengtsson ned på tredjepladsen, men også i Sverige er man bange for at blive til grin ved det internationale sangstævne, så derfor har man indsat en international jury bestående af folk fra flere lande, der har det endelige ord. Og de internationale smagsdommere forkastede altså både den folkelige afstemnings nr. 1 og 2 og valgte treeren. Og det fik alligevel Jönsson'erne til at koge over: »Varför ha utländska röster med? När det är vi som sitter i Sverige och röstar. Så fel,« skriver en vred Grand Prix-tilskuer ifølge Expressen.

Se Bengtssons nummer her:

Lad os slutte af med nyt fra nogle af de kendte i kulturens verden. Den danske skuespiller Connie Nielsen skal for eksempel spille intet mindre end Wonder Womans mor, Hippolyta, når superhelte-filmen får premiere her til sommer. Se traileren her:

Cirka samtidig til sommer begynder syvende sæson af HBOs største succes-serie, »Game of Thrones«. Også her er der drypvis nyheder om overraskende medvirkende, og senest er det kommet frem, at musik-rødtoppen, Ed Sheeran, har en rolle i den kommende sæson. Sheeran har lige fået to Grammyer og udgivet en ny plade (der dog fik en meget lunken modtagelse her i avisen), men er altså også klar til vinterens komme i Westeros.