Fra licenshest til politisk julekalender. Her er DRs betændte sager i 2017

2017 var et rædselsår for DR. Den ene skandalesag efterfulgte den anden. Her er listen.

Foto: DR/Morten Krüger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hest på langtur
Jazz blev årets mest omtalte hest, efter det kom frem, at han var blevet fragtet fra Danmark til USA for 70.000 licenskroner. Skandalen rullede i januar, da Radio24Syv fik gravet frem, at de danske licensbetalere havde finansieret, at DR-værten Johannes Langkilde kunne få hustruens hest med til Washington D.C.

Bonuspoint til nyhedschef
Det var kendt, at DRs nyhedschef Ulrik Haagerup fløj mellem sit hjem i Jylland og til København på DR’s regning. Men det var overraskende, da journalista.dk kunne afsløre, at Haagerup selv indkasserede bonuspointene. Det er normal procedure, at offentligt ansatte ikke selv får bonuspoint.

Café Hack
Med øjeblikkelig varsel opsagde DR sit samarbejde med SK Productions, der producerede radioprogrammet »Café Hack«. Produktionsselskabet havde krævet penge for at sende fra forskellige destinationer rundt om i landet, hvilket er i strid med DR’s regler. Dermed havde Danmarks næstmest lyttede radioprogram sendt for sidste gang på P4.

Beskidte vittigheder
I juli opfordrede P3-vært Mikkel Rosendal opg medvært Christian Bonde på ’LOL DK’-program til, at lytterne frit kunne indsende grove og racistiske vittigheder ind til programmet.  Her blev de læst op og indsenderne blev lovet frit lejde. Efter klager standsede programmet de grove vittigheder.

Dicte i Iran
I august vakte det opsigt, at DR sendte en serie om den 11-årige Dicte, der rejste til Iran for at prøve »smart« hijab-tøj. Flere dansk-iransk fødte debattører tog kraftig afstand fra historien om Dicte og påpegede, at kvinder i Iran undertrykkes, og at myndighederne påtvinger iranske kvinder tilsløring i form af hijab. I 2009 blev et folkeligt oprør blodigt slået ned i Iran og udsendelsen nævnte intet om forholdene for oppositionen eller kvinder i landet.

Mangfoldighedskonsulent på glatis
Ligeledes i august vakte det ballade, at fhv. mediedirektør Gitte Rabøl blev genansat som mangfoldighedskonsulent med samme høje løn, som da hun var direktør. Nemlig 2 millioner. Hvad en mangfoldighedskonsulent egentlig skulle lave svævede offentligheden i uvished om.  Gitte Rabøl valgte efter debatten om hendes løn at fratræde som mangfoldighedskonsulent.

Pride uden DR-folk
Når der er Copenhagen Pride i august plejer politifolk og brandfolk at deltage i uniform. Men ifølge en anbefaling fra DR’s etikchef, Inger Bach, skulle medarbejdere fra DR ikke deltage i Copenhagen Pride på en måde, så de kunne identificeres som DR-ansatte. Anbefalingen fra Inger Bach mødte kritik fra bl.a. Nikolaj Vraa, nyhedschef på ugebladet TÆT PÅ: »Jeg synes, det er klassisk DR. Samme uge som det kommer frem, at DR åbenbart bruger to millioner kroner om året på en mangfoldighedskonsulent, lyder beskeden til medarbejderne, at de ikke må vise, at de kommer fra DR under Copenhagen Pride.«

Pernille Blume til spot
I  august havnede Danmarks Radios P3 i en voldsom shitstorm på de sociale medier p.g.a. af en satirisk hyldest-video til svømmeren Pernille Blume. I videoen ser man en ranglet mand med badehætte, svømmebriller og et par lidt kiksede badebukser stå og synge om, hvor dejlig han synes, den danske svømmer er, mens han kører hænderne rundt på sin bare overkrop og tager sig selv i skridtet. »Du ligger der og smiler sjaskvåd’, ’ku ik’ drømme om at drømme om dig til en tømning af mit sæd-depot«, »Du får noget til at vokse og dunke i min krop«, synger han.
Svaret fra P3 lød: »Ja, den ER klam. Og det var faktisk også meningen...«

Rød DR historie-serie
I en stort anlagt serie fortalte DR en bred danmarkshistorie. Det gik rimeligt godt i de første afsnit, men særlig i de to sidste afsnit gik det galt. Serien var en traditionel socialhistorie med socialdemokrater i helterollerne. Ingen borgerlige blev nævnt. Helt galt blev det i sidste afsnit, hvor kommunister som frihedskæmpere blev fremhævet, men ingen borgerlige. Afsnittet påstod, at kommunister havde kæmpet for demokratiet. Kritikken kom ikke blot fra borgerlige, men også fra venstrefløjen.

Direktørlønninger i DR
Mediet Journalista.dk kunne løbende berette - med baggrund i interne DR-dokumenter - at DRs chefer får høje lønstigninger. DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn fik en årlig lønstigning på 60.000 kroner fra 2015 til 2016, og i 2017 fik hun en bruttoårsløn på 3.622.979,04 kroner. Nyhedschef Ulrik Haagerup fik en klækkelig lønforhøjelse på ca. 33.000 kroner om året. Mange chefer ligger over 1 millioner kr om året i løn.