Fra Karrierekanonen til mongolsk strubesang

Ingen fest uden musik. Årets Kulturmøde byder på et bredt musikprogram, hvor de forventede mere end 10.000 deltagere kan glæde sig til at opleve både helt nye up-and-coming danske navne og mere garvede kræfter, både fra ind- og udland.

Fra Emma Acs til Rock Nalle. Musikudbuddet bliver altfavnende på årets kulturmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall

»Vi vil gerne præsentere noget, der både er nyt og anderledes, men også traditionelt og godt, så folk både får noget, de kender og er trygge ved og noget, der måske provokerer deres øregang lidt,« siger Niels Otto Degn, der står bag Kulturmødet 2015s meget brede musikprogram, der strækker sig fra klassisk musik ove New Orleans Jazz til ny dansk pop, mongolsk strubesang og kinesisk folkemusik.

»Det ligger i Kulturmødets tankegang, at der skal være forskellige tilbud, som folk kan vælge eller vælge fra.«

I tråd med et af hovedtemaerne på årets Kulturmøde, kultur for børn og unge, er der lagt vægt på de unge og endnu ikke så kendte navne, ikke mindst på Fjordscenen, der er en del af KulturFjorden med særlige arrangementer for unge.

Hovednavnet er her 23-årige Emma Acs, der allerede har gjort sig bemærket med sin nasale stemme og personlige sange, der er blevet kaldt »pop-psykedeliske perler«. Emma Acs udgav debutalbummet »Champagne« i 2011 og er netop nu aktuel med singlen »Magnetic Field«. Til efteråret udgiver hun sit andet album, som hun glæder sig til at præsentere på Kulturmødet.

»Jeg er spændt på at opleve Kulturmødet. Jeg er meget glad for at være blevet inviteret og være en del af det. Det er vores første koncert i over et år, og jeg glæder mig meget til at spille sangene fra den nye plade med mit band,« siger Emma Acs, der personligt også glæder sig til at høre de fire 18-årige drenge i bandet LISS, der er blevet spået en stor fremtid på baggrund af nummeret »Try«, en funky soulsang med slap-bass oog hæs vokal.

Måske kan de give den lysende fremtid et skub fremad på Kulturmødet, hvor der er rig mulighed for at møde, og måske starte et samarbejde med, nogle af dansk kulturlivs mere etablerede kræfter. For selvom der ikke er arrangeret deciderede netværksmøder for de unge musikere, håber Niels Otto Degn, at der vil opstå sød musik på baggrund af Kulturmødet.

»Det er helt op til dem selv, hvad der kommer til at ske, men vi inviterer dem til at blive, så de ikke kun er på Kulturmødet den time de selv spiller, men har tid til at gå rundt og opsøge dem og det, der er.«

Musikalske folkemøder

I år har Kulturmødet desuden inviteret DRs »Karrierekanonen« på besøg på Kulturmødet, hvor de præsenterer vinderne af første-, anden- og tredjepladsen i deres landsomspændende talentkonkurrence, der tidligere har været med til at promovere nogle af de største pop- og rocknavne herhjemme, blandt andre Magtens Korridorer og The Minds of 99, der åbnede årets Roskildefestival.

I år er vinderne den kun 18-årige singer-songwriter Nick Sway, Klub 27, der spiller psykedelisk 60er rock med rødder i hip-hop og Katinka.

I den mere modne ende af musikprogrammet finder vi blandt andre Rock Nalle og jazzorkesteret Royal Garden Jazzband, der blev etableret allerede i 1956 og et af Danmarks ældste jazzbands. De har rødder på Mors, selvom jazzen er fra New Orleans, og er så populære, at de har været med til at etablere en ny jazzklub på Mors.

Der er selvfølgelig også mulighed for at høre en række forskellige former for folkemusik, for – som Niels Otto Degn udtrykker det – »intet folkemøde uden folkemusik.«

Det helt store folkemusik-møde forventer han bliver danske Phønix, der har inviteret den unge kinesiske guzheng-spiller Sanga med på scenen i et helt nyt samarbejde mellem dansk og kinesisk folkemusik.

Der er også lagt op til musikalsk kulturmøde i mere end en betydning, når den danske bassist Jasper Høiby møder den brasilianske multi-instrumentalist Antonio Laurelios elektroniske lydlandskaber. Danskfødte Bjonko, der tidligere har turneret med både Klamfyr og Fallulah, kommer og spiller urban balkanmusik og kinesiske Ajinai lover at de vil »bringe mongolsk musik ind i det 21. Århundrede« - med strubesang og elektrisk guitar!

»Vi vil gerne åbne Danmark op mod verden, være åbne for fremmed inspiration på forskellige niveauer og sige, at Danmark ikke er et lille lukket, indeklemt land, men at vi hører til i en fælles verden«, siger Niels Otto Degn.

Ensemble-improvisation

På den klassiske arena får Kulturmødet besøg af en række af Danmarks bedste klassiske ensembler. De fire unge musikere i Den Danske Strygekvartet har spillet sammen siden de mødte hinanden på et sommerkursus som 15-16 årige og holdt sammen siden på trods af forskellige uddannelser og ansættelser i andre orkestersammenhænge. Den Danske Strygekvartet vil blandt andet spille 150-års fødselaren Carl Nielsens fjerde strygekvartet og Per Nørgaards første.

Danmarks eneste komponist-ensemble Contemporánea, der har eksisteret siden 1997, blander klassiske toner med electronica, fusion og forskellige former for verdensmusik til deres helt egen lyd. De stiller med tre musikere udover Ejnar Kanding og Carsten Bo Eriksen, der er kernen i Contemporánea. Endelig hyldes de lokale rødder i Ensemble Midvest, der består af 11 musikere fra Herning-egnen. Ensemblet spiller både ny musik og klassikere, men er især kendt for deres eksperimenterende koncertformer, der blandt andet inkluderer ensemble-improvisation!

Udover de mange koncerter, er der selvfølgelig også planlagt debatter på musikområdet. Torsdag kl 18.15 sætter musiker Esben Valløe sig sammen med musikbooker Jesper Lemke for at diskutere, om der er behov for at folde danske musikeksport ud på en ny og innovativ måde i Europa – og hvordan man i givet fald skal gøre det?

Esben Valløe har tidligere spillet med i Reptile Youth, men er nu gået solo med det elektroniske projekt Antonio Gram, Jesper Lemke har blandt andet arbejdet for musikfestivalen Distortion og arrangeret turneer for afrikanske bands i Danmark. Begge er bosat i Berlin og kommer derfor til Mors med et internationalt perspektiv på, hvordan man blandt andet kunne lave en kulturudvekslingspulje for vækstlaget.