Fra Det skide show over Oscar til Midt om Natten - det her skal du opleve i marts

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scene: Kirsten Birgit live

»Den korte radioavis«, politisk ukorrekt satire på Radio 24Syv, har nu indskrænket sendetiden til en enkelt gang om ugen. Til gengæld drager den krasbørstige samfundsrevser og jernlady Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes tro væbner, Rasmus Bruun, nu landet rundt - i levende live. »Det skide show« har de kaldt det, og så har de da ikke sagt for meget.

Bremen til 17. marts. Herefter turné.

Koncert: Kong Kendrick

Den amerikanske rapper Kendrick Lamar er på alle måder i en klasse for sig i disse år. Talentet, teknikken, ambitionerne og formatet er ganske enkelt på et helt andet niveau end alle konkurrenterne, og for en rapper med så komplekst og mangefacetteret et lyrisk univers er det ret enestående, at han samtidig kan regere på toppen af alverdens hitlister. Senest har han produceret og kurateret soundtracket til den sorte superheltefilm »Black Panther«.

Kendrick Lamar spiller i Royal Arena 1. marts.

Kunst: Dyrenes karneval

I sit eget virke har billedkunstneren Claus Carstensen ofte beskæftiget sig med begreber som territorialmarkering og degradering af andre mennesker ved at omtale dem som dyr. I en udstilling viser han en række historiske og kunsthistoriske eksempler på dyreliggørelse og på dyret i kunsten. Udover politiske plakater og den slags vil der være billeder af blandt andre Max Klinger, Goya, Gauguin og Claus Carstensen selv.

Udstillingen i Den Frie kan ses til 25. april.

Bog: Leine er tilbage i Grønland

Seks år er der gået, siden vi forlod Morten Pedersen, Abelone og de andre i første bind af Kim Leines planlagte Grønlands-trilogi, der begyndte med »Profeterne i Evighedsfjorden«, men nu er han endelig tilbage, med »Rød mand / Sort mand«. Omdrejningspunktet er stadig koloniseringen af Grønland, og vi følger præsten Hans Egede og åndemaneren Aappalutto. I et interview her i avisen forleden lovede Kim Leine i øvrigt, at vi ikke skal vente helt så længe på det sidste bind.

Kim Leines »Rød mand / Sort mand« udkommer på Gyldendal 2. marts.

Film: Oscar 2018

Søndag nat 4. marts omkring kl 2.00 går årets oscarvært, Jimmy Kimmel, på scenen i Dolby Theater i Los Angeles og indleder den 90. oscaruddeling. Over hele verden vil filmfans skåle i champagne foran TV-skærmene samt grine ad de indforståede Hollywood-drillerier, vippe med foden til musiknumrene og diskutere stjernernes kjoler, så godt det nu kan lade sig gøre i år, hvor de fleste deltagere vil være klædt i sort med sort på til ære for #MeToo-bevægelsen.

Oscar-showet 2018 vises på TV 2 og begynder med rød løber kl 0.30.

Film: Så længe jeg lever

Efter den anmelderforhadte provinskomedie »Dræberne fra Nibe« tager instruktøren Ole Bornedal fat på kernen af dansk folkelighed med »Så længe jeg lever« om de brune værtshuses udødelige favorit, John Mogensen. Filmen ligner på forhånd en klassisk »En stjerne fødes«-fortælling om optur og nedtur, som man kender det fra film som »Walk the Line« om Johnny Cash, eller måske snarere »Ray« om Ray Charles, og vil med sikker sandsynlighed få et stort publikum.

»Så længe jeg lever« har premiere 8. marts.

Kunst: Så til søs

I fjor fortalte Ordrupgaard med en udstilling historien om, hvordan den danske guldaldermaler, Anton Melbye, blev mentor for den franske impressionist, Camille Pissaro, på De Vestindiske Øer. Men nu er turen kommet til en større præsentation af Melbye (1818-75), der i sin samtid var berømt langt ud over landets grænser og især beundret for sine marinemalerier. Siden blev han noget glemt.

Den Hirschsprungske Samling viser udstillingen frem til 17. juni.

Musik: Peter Sommer drømmer om at elske

Sidst vi hørte fra Peter Sommer, var med den stærke skilsmisseplade »Alt Forladt« i 2013. På hans nye album »Elskede at drømme, drømmer om at elske« lader han til at være klar til kærligheden igen. Med alt hvad det indebærer af lykke, tvivl, afsavn og samhørighed. Kærlighedens dualisme afspejles i albummets todelte natur: Den ene side er indspillet med det faste band Tiggerne, den anden med den unge jazzduo Bremer/McCoy. Der er noget at se frem til.

Peter Sommers »Elskede at drømme, drømmer om at elske« er ude fredag d. 9. marts.

Kunst: Danmarks befrielse

Den amerikanske fotograf Lee Miller (1907-77) havde fuldt de amerikanske tropper under befrielsen af Tyskland i 1945 og tog også med den afdeling, der blev sendt til Danmark. Millers fotografier fra rædslerne i Tyskland er jævnligt blevet udstillet, mens hendes billeder fra det mere fredelige Danmark er stort set ukendte. Det råder Det Nationalhistoriske Museum nu bod på.

Udstillingen med Lee Miller vises til 24. juni.

Litteraturpris: Hvem skal have Læsernes bogpris?

Det er nu, der skal stemmes om, hvilken dansk forfatter der fortjener Læsernes bogpris 2018 og de medfølgende 100.000 kr. Efter en nomineringsperiode, hvor læserne har kunnet komme med deres bud, afsløres det, hvem de 10 nominerede forfattere er. 12. april kåres årets modtager af prisen, som Berlingske sammen med Danmarks Biblioteksforening har uddelt siden 2004.

Stem på b.dk og på SMS. Læs mere på b.dk/bogpris

Film: Annihilation

Oprindeligt skulle Alex Garlands filmatisering af Jeff Vandermeers foruroligende weird-fiction kæmpeværk »Area X« have været vist i biografen, men da producerne så Garlands færdige film, vurderede de den til at være »for intellektuel« til en europæisk biografpremiere. I stedet bliver det nu på Netflix, at danskerne skal se, hvordan Garland har grebet den gådefulde romantrilogi an. Filmen er en version af første roman i trilogien, der netop er udkommet på dansk under titlen »Udslettelse«. Berlingske bringer et interview til lejligheden med Jeff Vandermeer.

»Udslettelse« er udkommet på Rosinante.

Scene: Åh, Susan Himmelblå...

Erik Ballings rødkindede slumstormerromantiske folkekomedie-drama »Midt om natten« var en af 1980ernes største biogafhits. 922.000 så filmen, da den kom frem. Idémanden Kim Larsens musik og medvirken var en del af succesen, og filmens soundtrack solgte 650.000 eksemplarer. Musicalversionen er nu nået til Tivoli. På rollelisten: Gustav Wollter, Lise Baastrup, Pernille Højmark, Kurt Ravn m.fl.

Efter spillerperidoen i Tivoli turné i hele landet.

Musik: Kira Skov bearbejder sorgen

Kira Skovs nye album »The Echo of You« er et af de svære. Men også et af de nødvendige. Pladen er den danske sanger og sangskrivers forsøg på at bearbejde og give mening til hendes mand og mangeårige musikalske samarbejdspartner Nicolai Munch-Hansens meningsløse død en skæbnesvanger vinternat sidste år. Det er musik som terapi. Musik som sorgbearbejdelse. En måde at give tabet og sorgen et sprog og musikalsk udtryk for derved - måske på sigt - at kunne lære at leve med den.

Kira Skovs »The Echo of You« er ude fredag d. 16. marts.

Scene: Det store flip

I år er det 50 år, siden ungdomsoprøret udfordrede autoriteterne og blæste til identitetskamp. Christian Lollike er manden bag forestillingen »68«, der i musik og ord inviterer til en konfrontation med ordene, tankerne og myterne fra dengang. Og som stiller det naturlige spørgsmål: Hvad kan vi drømme om i dag?

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset til 23. maj.

Bog: Digter springer ud som romanforfatter

»Når mennesket om ikke så forfærdelig længe er forsvundet igen fra planetens overflade, vil krybdyrene vende tilbage,« står der et sted i »Solar«, Theis Ørntofts kommende roman. Umiddelbart lyder det som en dystopisk sag, hvilket ikke er så overraskende med tanke på Ørntofts »Digte 2014«, hvor han tog livtag med Jordens undergang og den slags. Men ifølge forlaget er der nu snarere tale om et moderne eventyr gennem jyske skove og indbefattende vild sex og sollys. Spændende bliver det uanset hvad at læse Ørntoft som prosaist.

Theis Ørntofts »Solar« udkommer på Gyldendal 23. marts.