Fotograf fjerner omstridte nøgenbilleder

Når Mathilde Grafström i aften åbner udstillingen "Female Beauty" på Frederiksbergs Rådhusplads, bliver det uden en serie fotografier af modellen Ida Sørensen, der mod sit ønske har været udstillet på Nytorv i København.

På Mathilde Grafströms udstilling »Female Beauty - nøgenhed i det offentlige rum« kan tilskuere se meterhøje fotografier af nøgne kvinder samt en collage med fotografens ucensurerede billeder i lille format. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Mathilde Grafström i aften åbner sin udstilling »Female Beauty - nøgenhed i det offentlige rum« på Frederiksberg Rådhusplads, vil fotografierne af modellen Ida Sørensen ikke længere befinde sig på en collage med fotografens ucensurerede billeder.

Billederne har imod modellens ønske været udstillet på Nytorv i København. Fotografen tidligere har afvist at fjerne dem af collagen, medmindre Ida Sørensen ville dække de omkostninger, der ville være forbundet med det. Derudover har Mathilde Grafström stået fast på, at en kontrakt gav hende ret til at bruge billederne, selvom det var imod modellens ønske.

Læs også: Model vil have fjernet billede fra kontroversiel nøgenudstilling: »Man kan se lige op i dytten«

Efter at sagen er blevet omtalt i medierne, har Frederiksberg Kommune krævet, at tvisten blev løst, hvis kommunen skulle lægge jord til den planlagte udstilling.

Mathilde Grafström har i følge en pressemeddelelse også revideret sin syn på sin brug af modeller.

»Jeg har indset, at ligesom kunstnere skal have deres frihed, er det også vigtigt at også modellerne har deres komplette frihed i forhold til deres deltagelse i et projekt, der handler om at vise deres kroppe nøgne frem i det offentlige rum,« udtaler Mathilde Grafström i en pressemeddelelse, hvor hun også skriver: »Jeg gør mit bedste for at være etisk bevidst og løbende lære af mine erfaringer som kunstner, som er mange og ganske hårde. Derfor har jeg valgt at give modellerne friheden tilbage, kontrakt eller ej, så de selv kan vælge om de vil være en del af projektet »Female Beauty – Nude in the public space«. Jeg vil ikke tvinge nogen til at være offentligt nøgen, og mit projekt med at hjælpe kvinder fungerer ikke sammen med tvang.«

Læs også: Mathilde fotograferer nøgne kvinder: »Vi har fået en snerpet holdning til kroppen«

Mathilde Grafström anmeldte i sidste uge Ida Sørensen for hærværk, efter modellen i flere medier - blandt andet Berlingske - havde erkendt, at hun med tusch har overstreget de billeder af hende selv, som var vist på Nytorv.

Læs også: Fotograf politianmelder nøgenmodel for hærværk

Det er i skrivende stund uvist, om Mathilde Grafström vil trække politianmeldelsen tilbage.