Fortidens divaer skal fejre Tivolis 175 års fødselsdag

Nyskrevet kabaret med Caroline Henderson, Birgitte Hjort Sørensen og Cecilie Stenspil genopliver Tivoli Varietéens storhedstid med verdenskendte sangerinder som Josephine Baker, Ella Fitzgerald og Marlene Dietrich.

Josephine Baker - her fotograferet i sin garderobe i Tivoli - var én af de store internationale divaer, der i efterkrigstiden kastede glans over Tivoli Varietéen i Glassalen. Nu har sangerinden Caroline Henderson taget initiativ til og spiller selv med i jubilæumsforestillingen »Divaer i Glas« om den gyldne tid og de gamle ikoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe

Alle sejl sættes, når Tivoli næste år fejrer sin 175 års fødselsdag med et stort jubilæumsprogram i Tivolis Koncertsal og Glassalen.

Netop på dagen, 15. august, hvor Georg Carstensen i 1843 åbnede porten til sin nye forlystelseshave med navnet Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall, indledes fejringen med et gæstespil af New York City Ballet, oplyser Tivoli i en pressemeddelelse.

Og 30. august er der urpremiere i Glassalen på en helt nyskrevet moderne kabaret, der genopliver Tivoli Varietéens storhedstid i årene efter Anden Verdenskrig, hvor legendariske kvindeskikkelser som Josephine Baker, Marlene Dietrich, Ella Fitzgerald og Monika Zetterlund slog deres folder netop i Glassalen, der i 1946 var genopført efter tyskernes schalburgtage.

Det er sangerinden Caroline Henderson, der har fået idéen til forestillingen med titlen »Divaer i Glas«. Hun har længe været fascineret af de store, verdenskendte sangerinder.

»De var alle enere, der stak ud i deres tid. Kunstnere med et budskab, som turde gå mod strømmen, væk fra det gængse og traditionelle,« siger hun. »År efter år vendte de tilbage til Glassalen i Tivoli, som efterhånden blev som et andet hjem for nogle af de største divaer, verden nogensinde har kendt.«

Caroline Henderson er initiativtager til og står selv på scenen i forestillingen »Divaer i Glas« om de verdenskendte sangerinder, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Ella Fitzgerald m.fl. fra Tivoli Varietéens storhedstid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Dramatikeren Line Mørkeby har skrevet manuskriptet og forestillingen instrueres af Rolf Heim, der bl.a. har stået bag de prisbelønnede musikforestillinger »Nick Cave Teaterkoncert« og »Teaterkoncert med sange af Leonard Cohen«. Caroline Henderson står selv på scenen sammen med bl.a. Birgitte Hjort Sørensen og Cecilie Stenspil.

»»Divaer i Glas« er en forestilling, der emmer af stjernestøv og forførende stemmer,« siger Nikolaj Koppel, underdirektør for kultur, og lover en »sprudlende blanding af kabaret, musikteater og show«.

New York City Ballet gæstespillede senest i Tivoli i 2008, og balletchef Peter Bo Bendixen ser med begejstring frem til et gensyn med kompagniet, der siden 1983 har været ledet af danske Peter Martins.

»New York City Ballet hører til i den absolutte verdenselite. Ikke kun på grund af et enestående repertoire med Balanchine, Robbins og Martins som hjørnestene, men i høj grad også, fordi den danske chef og balletmester, Peter Martins, løbende har udviklet og udfordret kompagniet,« siger han.

Gæstespillet indledes med et særligt gallaprogram på fødselsdagen 15. august og fortsætter til 19. august – i alt syv forestillinger med tre forskellige programmer, som Peter Martins har sammensat af værker af såvel kompagniets stiftere, George Balanchine og Jerome Robbins, som andre internationalt anerkendte koreografer som Alexei Ratmansky og Christopher Wheeldon.