Forskere udvikler headset, der kan »læse« tanker

Forskere på Massachusetts Institute of Technology opfinder aggregat, der gør det muligt at bruge internettet uden brug af tastatur eller tale.

MITs AlterEgo giver brugeren muoligehd for at kommunikere lydløst med eksempelvis google. Foto: MIT Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil du gerne kunne skifte kanal på fjernsynet, men er så doven, at du hverken gider trykke på fjernbetjeningen eller hæve stemmen for verbalt at fortælle fjernsynet, hvad du vil se? I så fald har du brug for et nyt aggregat, der er blevet udviklet af Media Lab på Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Flere forskellige websites, der følger videnskabelige nyheder, rapporterer fredag, at MIT forskere har opfundet et computer-interface, der er helt håndfrit og stemmefrit, og som ved første øjekast faktisk giver indtryk af, at det virker ved tankelæsning.

Det er dog ikke helt det, der foregår. Interfacen hedder AlterEgo og består af et headset med elektrosensorer, der henter mikrobevægelser fra brugerens kæbe og talemuskulatur. Hvis brugeren tænker på et ord eller et tal, bevæger musklerne sig samtidig på en måde som kan oversættes af interfacen. De bevægelser, som musklerne laver, kaldes subvocalizing - eller »tavs« tale - og minder om det, børn gør, når de er i færd med at lære at læse.

AlterEgo gør det muligt for brugerne at »tale« til en computer blot ved at tænke på ord, og computeren kan så tale tilbage via hovedtelefonerne. Det vil betyde, at du kan google eller tale til den syntetiske intelligens Siri og få svar tilbage, uden at andre kan høre et ord. Ifølge Media Labs ledende forsker Arnav Kapur er det intentionen med AlterEgo at skabe en form for fusion af menneske og internet.

»Vi ville gerne opfinde en computerplatform, der føles som en intern forlængelse af vores egen erkendelse,« siger Arnav Kapur

Systemet virker i princippet som de såkaldt myoelektriske proteser, der er blevet udviklet i det seneste par årtier, hvor et menneske kan aktivere kunstige lemmer ved hjælp af elektriske signaler fra sin egen hjerne. At sende »tale« er en tand mere komplekst, men det grundlæggende koncept er det samme.

Når man tænker på et ord, sender hjernen signaler til dine ansigts og halsmuskler for at forme det ord til at tale. Brug af AlterEgo kræver en individuel kalibrering af  systemet, da hver bærers neuromuskulære signaler er forskellige, så systemet skal lære hver brugers »accent«. Indtil videre er systemet brugbart ved enkle kommandoer og ved tal, og oversættelsesraten er 92 procent nøjagtig. I øjeblikket arbejder Media Lab på at udvide systemets ordforståelse.