Forskere lukker døde rockstjerners klub

Ifølge forskere er det en myte, at musikstjerner er i særlig fare for at dø som 27-årige, hvorefter de bliver medlemmer af den såkaldte Klub 27.

Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kendte rockstjerner, senest Amy Winehouse, er døde i en alder af 27 år, og er dermed blevet medlemmer af den såkaldte Klub 27.

Men de er ikke døde, fordi de blev 27 år, men fordi de levede et alt for hårdt liv med alt for mange stoffer og for meget druk.

Det når forskere frem til en artikel i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ), og dermed rammer de en pæl i den populære myte om, at musikstjerner er i særlig fare for at dø som 27-årige.

Forskerne fra Queensland University of Technology i Australien har sammenlignet godt 1.000 musikere, der havde et tophit i England i perioden 1956-2007, med den almindelige, engelske befolkning.

De konstaterer, at syv procent af musikerne døde i denne periode, men ikke i særdeleshed i alderen 27 år. Men de når frem til, at musikere i 20erne og 30erne har to-tre gange større risiko for at dø for tidligt i forhold til normalbefolkningen.

Forskere har set nærmere på alt fra croonere og sangerinder til heavyrockere og kunstnere, der har lagt stemmer til Muppet-figurer.

De siger, at den forøgede risiko for for tidlig død blandt musikstjerner "bør give anledning til international bekymring, fordi de i betydelig grad bidrager til den generelle livskvalitet".

- Der er stor værdi i at holde dem i live (og dermed arbejdende) så længe som muligt, skriver forskerne i BMJ.

Blandt Klub 27s medlemmer er:
Amy Winehouse

Jim Morrison

Jimi Hendrix

Janis Joplin

Kurt Cobain

Brian Jones