Fornem udstilling om sufisme

Sufisme er en retning inden for islam, der dyrker mysticisme. Det fornemme museum Davids Samling fortæller i en ny udstilling om sufismen i fortid og nutid.

Islamisk samling, Tekstilrum Fold sammen
Læs mere
Foto: Pernille Klemp
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sufisme er navnet på den strømning inden for islam, der dyrker mysticisme. Det svarer til den vækkelse, der gik igennem kristendommen med munkeordenen, hvor de religiøse afsvor sig al jordisk gods og viede deres liv til gud.

David Samling er kunstmuseet i Kronprinsessegade, der rummer en af verdens fineste samlinger af genstande og kunst om islam. Den blev genåbnet sidste år efter en gennemgribende renovering og er et af vore smukkeste museer. Nu har Davids Samling åbnet for en lille udstilling om sufisme, der betyder uld og har taget navn efter tidligere sufiers klædedragt, der var lavet af uld.

Sufierne har eksisteret i over 1.000 år og har været spredt ud over store dele af Asien. Sufisterne har etableret sig som religiøse broderskaber, der stræber efter nærhed og i sidste ende en forening med gud. Også i dag eksisterer sufismen i den islamiske verden, og museet viser både fra egen samling og fra udenlandske eksempler på, hvor stor betydning sufismen havde på kunst, litteratur, musik og udtryksformer inden for islam. Man kender sikkert bedst til sufismen gennem de dansende dervisher, der gennem runddans opnår en trance, og trancen kunne også opnås gennem gentagelse af sætninger fra koranen.

Se også den øvrige samling

Museet viser eksempler på religiøse tekster med illustrationer fra 1500-tallet, tiggerskåle af stor kunstnerisk kraft ligeledes fra 1500-tallet og illustrationer af sufier fra både fjern fortid og nutid. Ikke mindst gennem sufidigtere som Rumi fra 1200-tallet, der bl.a. digtede om kærligheden, har sufikulturen haft en blivende værdi for islam. Alt sammen er meget fornemt udstillet med gode tekster, men pladsen er for lille.

Davids Samlings udstilling om sufismen er værd at se, men tag turen gennem det flotte nyistandsatte museum, der også rummer en samling af smukke danske kunstgenstande og kunstindustrielle ting fra 1700- og 1800-tallet.

Samlingen forsøger efter renoveringen at åbne sig over for publikum med en foredragsrække om islam, hvor man kan høre bl.a. redaktør Henrik Wivel, forfatteren Iselin C. Hermann og prof. Jakob Skovgaard-Petersen fortælle om bl.a. sufisme og islam generelt.