Fornem hæder til Trine Dyrholm i Berlin

Trine Dyrholm vandt som den første danske kvinde nogensinde en sølvbjørn for Bedste Kvindelige Skuespiller ved den 66. filmfestival i Berlin. Guldbjørnen for bedste film gik til flygtningedokumentaren "Fuocammare (Fire at sea)".

Trine Dyrholm fik overrakt sin Sølvbjørn af juryformand og skuespillerinde, Meryl Streep. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som flere havde spået på baggrund af hendes præstation i Thomas Vinterbergs "Kollektivet", blev Trine Dyrholm, som den første danske kvinde nogensinde, vinder af Berlinalens pris for Bedste Kvindelige Skuespiller. Som filmens producent Peter Aalbæk Jensen havde sagt nogle dage tidligere: »Selvfølgelig skal Trine ha' den - hvem skulle det ellers være?«.

Angiveligt var der ikke meget uenighed i den otte mand store jury om valget af Trine Dyrholm, for som juryformand Meryl Streep sagde det: »Store hjerner tænker ens!«

Allerede da Streep i sin præsentation af prisen, begyndte at tale om en præstation, der er »mere end skuespil, men lige så megen en forvandling, der synes at overraske skuespilleren selv«, vidste Trine Dyrholms fans, at det var den danske skuespiller, der skulle have prisen.

Meryl Streep bukkede, da en storsmilende Trine Dyrholm trådte op på scenen i Berlinale Palast, men respekten var gensidig, for allerede for nogle dage siden udtrykte Trine Dyrholm, at den største oplevelse ved en eventuelt pris ville være at komme til at hilse på filmdronningen Meryl Streep.

»Dette er overstrømmende, jeg er så taknemmelig, for jeg er en kæmpefan,« sagde Trine Dyrholm, der sendte tak til holdet bag »Kollektivet«.

»Thomas, du er så talentfuld og en dejlig mand. Jeg vil dele denne pris med dig og hele holdet bag »Kollektivet«,« sagde Dyrholm, der også sendte en kærlig hilsen til sin mand Niklas Bendixen.

Festivalens Guldbjørn gik til den italienske dokumentarfilm »Fuocammare (Fire at sea), der skildrer den italienske ø Lampedusa og den strøm af bådflygtninge der redder sig i land på den.

Prisen til Den Bedste Mandlige Skuespiller gik til den tunesiske skuespiller Majd Mastoura, der spiller i filmen »Inhebbek Hedi«.

Majd Mastoura takkede for prisen og sendte en hilsen til »den tunesiske revolution og reten til at leve i frihed«.