Forlag åbner forfatterskole

Det lille, men markante forlag Gladiator udvider snart butikken med en forfatterskole. »Jeg er altid på jagt efter talenter,« siger forlægger Hans Otto Jørgensen.

Forfatteren og forlæggeren Hans Otto Jørgensen har sammen med sin medforlægger på forlaget Gladiator, Jacob Sandvad, taget initiativet til en ny forfatterskole tilknyttet forlaget. Ud over de to vil også forfattere, der udgives på Gladiator, være at finde blandt underviserne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På blot ét år er Gladiator blevet en væsentlig spiller i det litterære landskab. Det lille forlag har ikke kun udgivet en række markante debutanter som Jacob Skyggebjerg og Lea Marie Løppenthin. Også flere etablerede forfattere med Josefine Klougart som spydspids er det lykkedes Gladiator at vriste fra landets største forlag, Gyldendal, og dets datterselskab, Rosinante & Co.

Og nu vil Gladiator ikke længere blot udgive bøger. Til november åbner Gladiator en forfatterskole.

»Vi gør det først og fremmest, fordi det er sjovt og inspirerende at have med at gøre. Vi har ikke en forestilling om, at vi kan opfinde en hel masse nye forfattere, men det kan godt være, at der er et par talenter, vi kan spotte,« siger Hans Otto Jørgensen, der er forfatter og den ene af de to mænd bag forlaget Gladiator.

Der bliver plads til seks-ti elever på skolen, og undervisningen skal forløbe over otte onsdage. Det koster 8.000 kr. at gå på skolen, og for at blive optaget skal man sende en to-tre siders tekst. Hans Otto Jørgensen er selv tidligere rektor på Forfatterskolen, men Gladiatorskolen, som hans forlags nye initiativ kommer til at hedde, ser han ikke som nogen konkurrent til den SU-berettigede toårige fuldtidsuddannelse.

»Det her er måske for nogle en forberedelse til at komme ind på Forfatterskolen. For andre kan det bare være en måde at prøve deres talent af på. Udefra vil det måske se ud som om, vi vil konkurrere, men det er ikke vores motiv,« siger han:

»Der har været Forfatterskolen, og så har der ikke været så mange andre steder. Jeg tror, at det er godt, at der kommer nogle andre arnesteder. Ligesom Gyldendal har haft en slags monopol, så har Forfatterskolen i lang tid haft det.«

Pablo Llambías, rektor på Forfatterskolen, hilser Gladiators forfatterskole velkommen.

»Jeg ser det slet ikke som en trussel,« siger han. »Det vigtigste er, at folk bliver bedre til at læse og skrive. Hvordan de bliver det, er op til folk selv.«

Passion for talent

Det at finde talenter er blevet en passion for Hans Otto Jørgensen. Mange af de forfattere, der udkommer på Gladiator, opdagede han, da de var helt unge, enten da han var rektor på Forfatterskolen eller som højskolelærer, først på Testrup Højskole og senest på Vestjyllands Højskole, som han stadig er tilknyttet.

»Jeg er altid på jagt efter talenter. Jeg er blevet en scout, det er virkelig en drivkraft for mig. En sport,« siger Hans Otto Jørgensen.

Han er selv med til at planlægge forløbet og skal undervise en gang imellem, mens Gladiators anden forlægger, Jakob Sandvad, skal være den faste underviser. En række af forlagets forfattere vil også undervise: Amalie Smith, Josefine Klougart, Kristina Nya Glaffey, Jacob Skyggebjerg, Ninette Larsen, Lea Løppenthin og Eva Iversen.

Gladiator er det første forlag herhjemme, der vil drive forfatterskole, men i udlandet er der flere eksempler. Det norske forlag Aschehoug har i ti år haft sin egen forfatterskole, og også det store britiske forlag Faber and Faber har én. Den norske pendant er langt mere omfattende end Gladiators model. Her kører undervisningen over et helt år med undervisning én gang om ugen plus nogle weekendkurser. Men også her er det, ud over nogle gæsteforlæsere, forlagets egne forfattere, der underviser.

»Vi har haft vores forfatterskole siden 2004, og vores erfaringer er gode. Mere end 20 af de elever, der har gået på skolen, er debuteret hos os, så man kan klart bruge det som en måde at rekruttere talenter på,« siger Mia Bull-Gundersen, forlagsredaktør for norsk skønlitteratur på Aschehoug.

Lars Bukdahl, der er kritiker på Weekendavisen og følger den skønlitterære underskov herhjemme tæt, tror ikke, at Gladiators forfatterskole vil kunne måle sig med de mange skriveskoler, der allerede findes, f.eks. på Vallekilde og Testrup Højskoler. Dertil er forløbet med undervisning over otte onsdage ikke omfattende nok, mener han:

»Det er skønt med forlaget Gladiator. Skønt at de er så meget oppe at køre på sig selv, og der, hvor de skal bevise deres værd – på de bøger de udgiver – er de stærke og har fået hevet forfattere fra Gyldendal. Det er virkelig i orden, men den her forfatterskole lyder som et trut, der, når man undersøger det nærmere, er svært at høre. Det er da glimrende, men det er ikke noget, der på nogen måde gør nogen forskel i det store system. Det er det simpelthen for lavintenst til. Hvor gode læsere de end er på Gladiator.«