Forfulgt af et magisk tal

Thrilleren »The Number 23« er fyldt med underholdende vrøvl plus en stærk præstation af Jim Carrey.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Hvorfor er treogtyve særlig interessant?

Fordi det er tallet, som hemmeligt styrer alt her i verden - fødsel og død, krig og fred, fortid og fremtid. Når først man har fået blik for det, kan man gennemskue, at tallet 23 gemmer sig overalt og har en mægtig skjult magt.

Man skal ganske vist være ikke så lidt paranoid for at få denne indsigt, og det bliver den flinke Walter Sparrow i »The Number 23« så sandelig også. Han lever ellers en ganske normal tilværelse med sød kone, kvik søn og hæderligt job som hundefanger, men da han begynder at læse den mystiske bog »The Number 23«- der er udgivet på eget forlag af en ukendt forfatter og tilsyneladende kun findes i et enkelt eksemplar - identificerer han sig mere og mere med bogens hovedperson, detektiven Fingerling, og begynder dermed at bemærke tallet 23s dunkle og dog demonstrative optræden alle vegne.

Den besatte Walters feberhede fantasier om Fingerling illustreres fyldigt i filmen og giver instruktøren Joel Schumacher lejlighed til at bevæge sig frem og tilbage mellem hverdagsrealisme og stiliseret film noir næsten à la filmen »Sin City«. Det damper af depraveret sex og blodig vold i Fingerlings farlige univers, mens bekymringen til gengæld breder sig i Walters mere civiliserede verden, for manden er tydeligvis på vej ud ad en eller anden selvdestruktiv mental tangent.

Nogenlunde samme manøvre foretager selve filmen, der dyrker et numerologisk baseret vanvid, som i begyndelsen bevæger sig i luntetrav og siden galoperer mere og mere vildt på vej mod totalt rablende anarki. Ganske vist forsøger Fernley Phillips' manuskript med en afsluttende sløjfe på historien at servere os en form for forklaring på Walters bizarre besættelse af Fingerling og hans 23-taller, men den virker så vildt konstrueret, at man skal være meget storsindet for at godtage den.

På sin vis er det også ligegyldigt, for »The Number 23« opleves bedst som en logik-foragtende thriller om manisk paranoia og skræmmende mareridt. Som sådan er filmen virkningsfuldt instrueret med rasende opfindsom dynamik af den erfarne Joel Schumacher samt stærkt spillet af Jim Carrey, der har pakket alle sine sædvanlige groteske grimasser langt væk og disciplineret yder sin karrieres hidtil bedste præstation som kriseramt menigmand splittet mellem kærligheden til sin familie og den voldsomme trang til at gå i Fingerlings fodspor - den hårdkogte detektiv spilles også af Jim Carrey, mens den for sjældent sete Virginia Madsen leverer en begavet indsats som både Walters loyale kone og fantasiverdenens forførende femme fatale Fabrizia.

Med andre ord er »The Number 23« en effektivt underholdende portion forrykt nonsens - med mindre der virkelig er noget om, at tallet 23 for den klartskuende viser sig alle mulige uventede steder?

Tæl engang disse bogstaver.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse