Forfatterforening: Rifbjerg havde både venner og fjender

Dansk Forfatterforening beskriver nu afdøde Klaus Rifbjerg som en ener, der aldrig gik på kompromis med sin overbevisning. Og det gav ham både venner og fjender, siger formand Jakob Vedelsby.

Klaus Rifbjerg er død, 83 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klaus Rifbjerg var en »kolos«, der turde gå sine egne veje, og som aldrig snakkede andre efter munden.

Sådan lyder vurderingen af den nu afdøde forfatter fra formanden for Dansk Forfatterforening, Jakob Vedelsby.

»For mig personligt og for mange af mine kolleger har han betydet rigtig meget. Han var sådan en person, man ikke kunne komme udenom. En kolos i positiv forstand i dansk kulturliv som helhed,« siger Jakob Vedelsby.

Klaus Rifbjerg døde lørdag aften efter længere tids sygdom. »Store Klaus«, som han også blev kaldt, blev 83 år og var til det sidste en yderst produktiv forfatter, der havde over 100 bøger, noveller og essays bag sig.

Jakob Vedelsby fremhæver Rifbjerg for aldrig at gå på kompromis.

»Han var et modigt menneske, der turde gå sine egne veje, og som gik op imod hvem som helst, hvis det var nødvendigt for ham og den sag, han agiterede for. Han var ikke en eftersnakker, en kopist, som så mange andre. Han prøvede ikke at tækkes nogen, men banede nye veje og gjorde de ting, han ville gøre. Det var noget, der inspirerede mange mennesker, inklusive mig selv,« siger han.

De stålsatte holdninger og kompromisløsheden var også et karaktertræk, der ifølge forfatterforeningens formand skaffede Rifbjerg »fjender og foragtere« på nakken.

»Når man får den rolle, som han havde, kan det ikke undgås, at der er nogen, der synes, man er for meget. Men når man går nye veje - og det har han gjort - så skaber det turbulens blandt de mennesker, der gerne ser, at tingene bliver ved med at være, som de altid har været,« siger Jakob Vedelsby.

Selv om Klaus Rifbjergs romaner til en vis grad blev oversat til engelsk og andre europæiske sprog, blev det aldrig til et stort, internationalt gennembrud. Men det kan måske komme efter forfatterens død, vurderer forfatterformanden.

»Jeg har undret mig over, at hans bøger ikke i højere grad, end det har været tilfældet, er slået igennem i udlandet. Det skulle ikke undre mig, om det sker nu, hvor han er væk, og at man så begynder at finde ud af, hvad der ligger af guldbarrer i hans samlede værk,« siger Jakob Vedelsby.

Mest kendt er Klaus Rifbjerg for sin debutroman, »Den kroniske uskyld«, fra 1958.