Forfatter vil tage magten fra litteraturanmelderne: »Fuck nu de stjerner«

Det er tid til at ruske op i måden, dansk litteratur markedsføres på. Forfattere og forlag skal forlade tanken om, at de er afhængige af dagbladenes anmeldelser, der i værste fald kan ødelægge salget af en udgivelse. Det mener forfatter Ib Michael, der kalder på en reformation.

Forfatter Ib Michael. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Ib Michael er ikke tilfreds med den måde, dansk litteratur markedsføres på. I dag har anmeldere simpelthen for meget magt over bøgernes overlevelse eller mangel på samme. Han mener, det er på høje tid, vi tager op til diskussion, hvordan vi skaber rimelige vilkår for danske forfattere – i hvert fald hvis branchen skal overleve. Det skal gøres ved at skabe et nyt fællesskab. Og det starter ved forlagene.

»Det handler om at skabe en »klub,« hvor man bliver enige om at ignorere anmelderne. Og det starter altså på forlaget. Vi skal ikke bruge de stjerner til noget som helst. Vi kan ikke bruge fem stjerner til noget, for det siger ikke noget om noget som helst. Det siger måske bare, at den dag var anmelderen i godt humør. Fuck nu de stjerner,« siger Ib Michael.

Men det kræver, at forfattere og deres forlag er klar til at skifte kurs. Forlagene skal fremover adskille avisernes anmeldelser og generelle omtaler fra bøgernes markedsføring. Han mener, at det er uholdbart at lade hele markedsføringen hvile på, hvor mange stjerner, man kan smide på forsiden af bogens cover.

Han beskriver det nuværende markedsføringsprincip som værende et levn fra analoge tider, hvor dagbladende simpelthen var den eneste måde, hvorpå forfattere og deres forlag kunne få opmærksomhed omkring kommende udgivelser. Men i dag, hvor virkeligheden, ifølge Ib Michael, er en anden, kan man altså helt lade være med at sende litteraturen til anmeldelse. I stedet skal den digitale tidsalder have lov at sætte sit præg på branchen.

Ib Michael mener, det må være muligt at lade tidens digitale muligheder overtage markedsføringen på en sådan måde, at forfattere og læsere bruger hinanden aktivt til at reklamere, diskutere og vurdere de litterære udgivelser i en form for social sammenslutning af litteraturinteresserede. En virkelighed hvor udtryk som »at gå viralt« bliver helt normalt, også for litteraturen. Sådan som vi også så det med »Fifty Shades of Grey,« som Ib Michael beskriver det.

»Det skal foregå på den måde, at vi opbygger et alternativt offentligt litterært fællesskab, hvor man kan gå i netværk med hinanden. Der kan man så sørge for, at ens værker får en langt større udbredelse, i stedet for at vi skal sidde og vente på anmelderstjerner. Jeg kalder det #DelDineVenner,« siger Ib Michael.

Ikke et angreb på anmelderne

Og det lyder måske som et angreb mod den danske anmelderstand, men det er ikke tilfældet, fastslår Ib Michael, der slår fast, at anmeldere er mere end velkomne til at anmelde bøger. De skal bare ikke serviceres af branchen.

»Anmeldere må gerne anmelde vores bøger. Det er så fint. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal sende dem ud til dem og på den måde servicere dem og ligge under for dem,« siger han.

Hele kritikken af det nuværende markedsføringssystem og kaldet på en reformation startede på forfatteren blog, »mikbloggen,« hvor han beskriver en række problematikker, dansk litteratur står over for. Det drejer sig blandt andet om hans kollegers manglende indgriben overfor, hvad han kalder »anmeldermisbrug,« der ifølge Ib Michael foregår, hver gang en anmelder misforstår en bog, hvorefter de offentliggøre en anmeldelse til avisens læsere, der skader salget af værket.

Da Berlingske fangede Ib Michael på telefonen, uddybede den skønlitterære forfatter problemet, der ifølge ham kan løses ved at forfattere, forlag og læsere sammen ryster posen og anerkender, at det nuværende markedsføringsprincip, hvor bøgerne sendes til anmeldelse forud for en udgivelse, simpelthen er gammeldags og bør afskaffes.

»Jeg har den dybeste respekt for forlagets arbejde - indtil bogen er færdig. For herefter tager man simpelthen det her produkt, som er så gennemarbejdet og godt og sender det til aviserne til anmeldelse. Og hvis ikke det så regner med stjerner og hjerter, kan man ikke sælge bogen,« siger han.

Ib Michael ønsker også, at hans kolleger rejser sig op og deltager i debatten. For ham er det et spørgsmål om at tage faget alvorligt og værne om sit arbejde.

»Rejs dig op og sig noget, mand. I morgen er det din tur til at blive revset i dagspressen,« siger Ib Michael med hentydning til at få stoppet det nuværende system.

Ib Michael blogger fortsat om emnet på sin personlige blog »mikblogggen.«