Forfatter føler sig misbrugt i »betændt« debat

Den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar tager i en video på Facebook afstand fra »fremmedfjendtlig« misbrug af hendes roman »Dødevaskeren«.

Sara Omar har skrevet romanen »Dødevaskeren« om undertrykkelse af muslimske kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar appellerer nu i en video, som hun har lagt på sin Facebook, til debattører om ikke at misbruge hendes roman »Dødevaskeren«, der handler om vold, magt og undertrykkelse af kvinder i religionens navn. Bogen skabte usædvanlig meget omtale og debat, da den udkom denne vinter, og den er indtil videre blevet solgt i 50.000 eksemplarer.

»At komme ind i de danske medier er både livsbekræftende, men også overvældende. Og nu, hvor der er gået over en måned efter udgivelsen af min roman, har jeg stået på et bjerg og betragtet samfundet på afstand. Og jeg kan se, at debatten om islam og den muslimske minoritet er betændt. Derfor er jeg nødt til at tage afstand fra de fremmedfjendske kræfter, som forsøger at tage min roman og mine udtalelser som gidsel,« siger Sara Omar i starten af sin video.

Sara Omar, der i dag lever under politibeskyttelse, har i interview slået fast, at hun har risikeret sit liv ved at udgive romanen, men at hun har prioriteret kampen mod undertrykkelse af kvinder og social kontrol højere end sin sikkerhed.

Forfatteren fortæller ikke i talen på videoen, hvem hun sigter til, når hun siger, at hendes bog bliver misbrugt, men siger blot, at hun ikke vil tillade, at hendes ord bliver brugt som »ammunition i kampen mod islam«.

»Jeg er imod at bruge religion til at legitimere overgreb og undertrykkelse. Min mission er udelukkende at bekæmpe undertrykkelse, overgreb, voldtægt, ulighed, social kontrol, incest, pædofili og diskrimination. Det er derfor en grov udnyttelse at bruge mit budskab i diskriminerende og racistiske agendaer,« siger Sara Omar.

Hendes tekst kan læses i sin fulde længde her.

Hun appellerer til »muslimske medsøstre, brødre og danske medborgere« og understreger, at hun mener, at undertrykkelse findes i alle kulturer og religioner.

Du kan læse og høre videoen i sin fulde længde her: