Forfatter ekskluderet fra PEN-bestyrelse for illoyalitet

På en generalforsamling i forfatterforeningen PEN blev Birgithe Kosovic torsdag ekskluderet fra bestyrelsen for at have videresendt en fortrolig mail.

Arkiv: Forfatter Birgithe Kosovic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Den serbisk-danske forfatter Birgithe Kosovic er blevet ekskluderet fra bestyrelsen i forfatterforeningen PEN.

Det skete på en generalforsamling i foreningen torsdag, hvor et flertal valgte at stille sig bag det mistillidsvotum, bestyrelsen havde lagt på bordet.

Ifølge PENS daglige leder, Mille Rode, udsprang den dramatiske eksklusion af, at Birgithe Kosovic har videresendt en fortrolig bestyrelsesmail til netværket Fri Debat. Bestyrelsen opfattede dette som et »tillidsbrud«.

Ifølge Mille Rode var der »en lang diskussion«, hvor Birgithe Kosovic havde forklaret og forsvaret sig. Et overvældende flertal valgte dog at ekskludere forfatterinden fra bestyrelsen.

Hovedpersonen selv afviser, at der skulle være tale om fortrolige oplysninger. Birgithe Kosovic forklarer, at der var tale om en mail, hvor Mille Rode opfordrede PENs bestyrelse til at skrive en udtalelse på baggrund af en betænkning, som Straffelovrådet havde lavet om de juridiske konsekvenser ved at ophæve blasfemiparagraffen.

»Og den videresendte jeg til Fri Debat, så vi i det netværk også var opmærksomme på at markere os. Det kan da godt være, at bestyrelsen mener, det er illoyalt, men det er virker overilet at ekskludere mig på baggrund af det,« siger Birgithe Kosovic.

Hun påpeger, at PEN ikke er en lukket organisation, og at hun drøfter foreningens arbejde med venner og familie.

»Så jeg har svært ved at forstå, at en sådan forseelse er nok til at blive ekskluderet. Enten er man meget smålige i PEN, eller også er det her en politisk fyring, der bunder i, at jeg har rejst debatter i PEN-regi, som PEN ikke ønsker at tage,« siger hun.

Birgithe Kosovic har været en markant figur i PEN det seneste år, hvor hun har markeret sig særlig kraftigt i debatten om ytringsfrihed. Tilbage i oktober advokerede hun kraftigt for, at PEN »aktivistisk« skulle bidrage til, at den racismedømte svenske kunstner Dan Park kunne få sine billeder udstillet på dansk jord, hvilket næstformanden og formanden i foreningen pure afviste.

Hun beskylder da også bestyrelsen i PEN for at bruge anledningen til at komme af med hende.

»Det er en politisk fyring. Jeg forventer ikke loyalitet, men hvis man kræver loyalitet af andre, så skal man udvise den samme loyalitet, og det har de ikke gjort i forbindelse med det arrangement, Niels Ivar Larsen (et andet bestyrelsesmedlem, red.) og jeg måtte aflyse i starten af marts,« siger Birgithe Kosovic.

Hun henviser her til, at Politiets Efterretningstjeneste her afviste at yde beskyttelse til arrangementet.

»Og her stod PEN ikke bag os. Og så har jeg generelt haft det svært det svært med kurs, PEN har haft i debatten om ytringsfrihed. Man smyger sig udenom,« siger Birgithe Kosovic.

Hun vil nu melde sig helt ud af foreningen.

Torsdagens eksklusion har vakt opsigt og overraskelse i forfatter- og kunstnerkredse. En af deltagerne ved torsdagens generalforsamling var forfatter, journalist og programchef ved Radio24syv, Mads Brügger, og han skitserer på sin Facebook-profil torsdagens generalforsamling som en »tragisk komedie«.

»Det bedste teaterstykke, jeg har set i år? At være til generalforsamling hos Dansk PEN, hvor et overvældende flertal af gode og pæne mennesker stemte for at ekskludere forfatteren Birgithe Kosovic fra bestyrelsen på grund af iloyalitet. Det kostede 500 kroner at få adgang, og man kunne tilmed - som publikummer - få lov til at blande sig i uropførslen af denne tragiske komedie,« skriver Mads Brügger.