Fordeling af kulturmidler skal kortlægges

Der er statistisk større sandsynlighed for at modtage penge fra Statens Kunstfond, hvis kunstneren eller projektet har et postnummer, som ligger uden for Region Hovedstaden. Det viser statistikker fra Statens Kunstfond. Alligevel er tallene ikke entydige, siger bestyrelsesformanden Gitte Ørskou.

»Vi er lovmæssigt bundet op på, at vi også skal tilgodese geografisk spredning, og derfor er det rigtig vigtigt for os, at geografisk spredning ikke kun handler om ansøgers postnummer, men også om hvor aktiviteten finder sted,« siger Gitte Ørskou.Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det provinsen eller hovedstaden, der løber med de fleste penge, når kulturmidlerne skal fordeles? Det spørgsmål er atter blevet aktuelt efter, at kulturminister Bertel Haarder (V) i fredagens udgave af Berlingske sagde, at han ville have flere kulturelle støttekroner fordelt uden for København og Frederiksberg.

Nu viser det sig imidlertid, at der statistisk set er bedre chance for at få penge fra Statens Kunstfond, hvis man har et postnummer, der ligger uden for Region Hovedstaden.

Det siger Gitte Ørskou, bestyrelsesformand for Statens Kunstfond, der samtidig er klar til at få kortlagt nærmere, hvor pengene geografisk ryger hen, og hvor kulturaktiviteterne finder sted.

»Det, statistikken ikke entydigt viser, er, hvor aktiviteten finder sted. Det betyder eksempelvis, at hvis en billedkunstner, som er bosat i Region Hovedstaden, søger produktionsmidler til at lave en udstilling i Holstebro, så fremgår det ikke.«

Således er det svært for Statens Kunstfond at sige præcist, hvor pengene ender. Statistikken fra 2014 viser blot, hvor kunstneren eller projektet, som søger støtte, har adresse.

Geografisk spredning

Ifølge Gitte Ørskou ønsker Statens Kunstfond i den kommende årsberetning fra 2015 mere systematisk at kortlægge, hvor aktiviteterne finder sted og på den måde også, hvor pengene geografisk støtter.

»I projektstøtteudvalgene i Statens Kunstfond er der en generel oplevelse af, at der er rigtig mange aktiviteter spredt i hele landet. Vi er lovmæssigt bundet op på, at vi også skal tilgodese geografisk spredning, og derfor er det rigtig vigtigt for os, at geografisk spredning ikke kun handler om ansøgers postnummer, men også om, hvor aktiviteten finder sted,« siger Gitte Ørskou.

Selvom der statistisk er bedst chance for at modtage fondens midler, hvis kunstneren eller projektet har adresse uden for Hovedstaden, tilfalder knap 60 procent af midlerne stadig Hovedstaden. For at provinsen skal modtage midler fra Statens Kunstfond er det væsentligt, at kunstnere fra områderne rent faktisk søger om støtte. I 2014 kom 64 procent af ansøgningerne fra Region Hovedstaden.

»Vi fordeler midlerne på baggrund af de ansøgninger, vi modtager. Vi ser gerne, at der kommer ansøgninger fra hele landet, også gerne mange flere. Nogen skal søge os, før vi kan give penge, og vi har en opgave i at få endnu flere til at søge midler fra Statens Kunstfond,« siger Gitte Ørskou.