Forbudt kærlighed på film

Dokumentarfilmen »A Jihad for Love« hamrer hul på en debat om homoseksuelle og deres tabustemplede mangel på accept i muslimske lande.

»A Jihad for Love« Fra venstre ses imam Muhsin Hendricks og instruktør Parvez Sharma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hans tilfældigt foldede grønhvide partisantørklæde glider ud af sammenbindingen fra halsen og ned foran ham. Han bekymrer sig ikke om det, fæstner blikket på mit og når pointen.

»Det her er begyndelsen på en bevægelse og en meget vigtig diskussion at tage fat på. Den skulle være påbegyndt for længe siden,« siger filmens instruktør Parvez Sharma.

Han synes på mange måder en verdensmand. Under hele interviewet veksler han mellem fokuserende øjenkontakt og sin mobiltelefon. Som om omverdenen ikke kan vente. Alligevel er det svært at anklage ham for at virke fraværende, for han forekommer brændende klart til stede i øjeblikket, når han taler.

Han er bevidst om sin rolle og sit udseende og virker fri, som om det i denne verden er lovligt at udleve sig selv. Ved hans side ligger et par knaldrøde briller, som han bestemt siger nej til at tage på, når der tages billeder. En sort kort Diesel-jakke i nylon sidder tæt til kroppen med partisantørklædet stikkende op ved halsen, og håret er kortklippet, ligesom skægget er veltrimmet.

Seks års filmoptagelser
Han er homoseksuel, har instrueret dokumentarfilmen »A Jihad for Love« og nu er han i København for at promovere filmen til endnu en festival – NatFilm-Festivallen. Filmen blev vist for første gang i aftes og er på programmet igen på mandag. Ved hans side sidder en af filmens centrale medvirkende, Muhsin Hendricks.

En homoseksuel sydafrikansk imam, der har besluttet at stå frem og portrættere kernen bag et filmprojekt, der tog seks år at filme i syv lande. Muhsin Hendricks er helt anderledes klædt. Han falder i et med sine mørkeblå cowboybukser og mørkeblå cardigan, men hans historie danner modvægt til påklædningen.

Han er den første imam, der springer ud som homoseksuel. I filmens indledning ser vi ham lege rundt på stranden med sine børn, mens han fortæller om sin kamp. Allerede her er historien stærkt bevægende.

Filmen er en nærdokumentarisk gennemgang af 13 muslimers dysfunktionelle og aparte forhold til deres tro på den ene side og en manglende ret til at udleve deres seksualitet på den anden. En af dem er Arsham Parsi, en homoseksuel muslim fra Iran, der er flygtet til Toronto i Canada, hvor han nu står for den iranske homoseksuelle organisation irqo.net. I filmen lægger han elegant emnet op: »Hvordan kan jeg føle mig fri, når så mange andre ikke kan?«

Filmens portrætter går i kødet på emnet i samme grad, som Mahmoud Ahmadinejad tog afstand fra samme med sin allerede berygtede udtalelse på det amerikanske universitet Columbia tilbage i september:

»I Iran har vi ikke homoseksuelle som i jeres land.« Salen reagerede dengang med højlydte grin, mens akademikere reagerede ved snarrådigt og pærelet at pille ordene fra hinanden. Med denne film er debatten sparket videre.

»I Capetown var der en fyr, der ringede ind til det radioshow, vi medvirkede i og fortalte, at han altid havde været ret homofobisk, men efter at have set filmen ville han gerne undskylde over for alle homoseksuelle. Han var blevet dybt bevæget. Det viste om noget, at forandring er muligt,« siger Muhsin Hendricks. Han taler fattet og sagte, som messer han en eviggyldig sandhed, der vil forekomme rigtig hos alle fornuftige mennesker.

Parvez Sharma tager over og fortsætter i et mere trykstærkt tempo.

»Hvad man kan opnå med et kamera, kan man ikke opnå med noget andet. Filmen er nu uden tvivl større end mig, og det er også derfor, jeg har det, som om det er et stort barn, der nu lever videre,« siger han.

Øjenåbner i Indien
Den skal vises i Istanbul i næste uge. Han glæder sig meget til at høre, hvordan muslimer, der lever i et muslimsk land, vil reagere. Næste år skal filmen vises i Indonesien og Malaysia, men det er ikke første gang, han viser sin film i muslimske kredse. I januar var han i sit hjemland, Indien.

»Reaktionerne her var meget anderledes end i Vesten. Der var hinduer og muslimer blandt publikum, og der var intet tidspunkt, hvor folk ikke kunne forstå, at religiøs ekstremisme er et stort problem. Interessant nok delte publikum denne opfattelse om ekstremisme og kunne genkende det fra lokalsamfundet, hvor det kommer helt tæt på. Derfor så de det som en øjenåbner, og filmen endte med at føre hinduer og muslimer i salen sammen,« siger Parvez Sharma.

Efter interviewet rejser han sig og orienterer sig hurtigt i rummet. Han skal nå i bad inden næste interview. Muhsin Hendricks bliver siddende rolig og velovervejet i sofaen og stiller mig det spørgsmål, som har givet hele filmen sin næring: »Hvad syntes du om den?«

Jeg svarer, og han lytter ærbødigt. Talen falder på en scene i filmen, hvor Muhsin Hendricks får at vide, at der INGEN undskyldning findes for homoseksualitet. Alt hvad der kan fortolkes ud fra Koranens tekster er, hvordan straffen skal implementeres.

Scenen slutter med billedet af Muhsin Hendricks, der forstummet, men fattet lader ordene forsvinde ud i rummet. Hvor skal man begynde, hvis man vil svare på det?

»A JIHAD FOR LOVE« har ekstravisning den 7. april kl. 19.15 i Cinemateket