Forbudt for børn

Øjenlæger og politifolk advarer mod en af tidens modediller: softguns. De forårsager flere alvorlige øjenskader end fyrværkeri blandt børn.Forældrene overtræder bevidst eller ubevidst våbenloven, når deres børn anvender dem. Men også politiet er i tvivl om reglerne.

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle krigshelte har en skade og en røverhistorie. Nicklas og Morten på 16 år fra Ågerup er ingen undtagelse:

»Jeg blev engang ramt på øret. Det gjorde helt vildt nas,« siger Nicklas, mens Morten blotter låret og fremviser to nyligt helede sår.

»Det var en kammerat, der lige skulle prøve våbnet af. Det blødte og det hele,« siger han.

Nicklas Færch og Morten Naversted ifører sig camouflage-heldragter, elefanthuer og visirer. De skal spille hardball, en krigsleg. Våbnene er »softguns«, som skyder med hårde seks millimeter plastickugler, og i dag foregår legen med særlig tilladelse og strenge sikkerhedskrav fra Roskilde Politi - og under supervision af en leder fra fritidsklubben Impulsen, Jørgen Christensen:

»Ungerne gik og skød efter fugle, katte og gamle damer. Det er jo ikke alle, der er besiddelse af sådan et våben, der er lige fornuftige. Der var flere episoder, som opskræmte folk. Så vi besluttede i fritidsklubben at tage hånd om det,« siger Jørgen Christensen.

Softguns er ikke til pynt
Drenge har altid leget krig. Men deres foretrukne våben for tiden er absolut ikke legetøj.

Softguns er blevet voldsomt populære overalt i landet, ikke mindst i hovedstadsområdet. Uanset om det er Rungsted Kyst, Vanløse, Østerbro eller Mjølnerparken på Nørrebro, benyttes våbnene tilsyneladende frit - uden forældrenes indgriben. Ifølge forhandlernes oplysninger er der tusinder af softguns i private hjem. Mange af dem, formentlig halvdelen vurderer forhandlere, bruges som legetøj.

Problemet er, at våbnene er strengt ulovlige for børn under 18 år. Ifølge våbenloven må børn hverken »besidde, bære eller anvende« softguns, de må ikke engang hænge til pynt på et drengeværelse. Og det er der god grund til.

Softguns er kraftige nok til at bryde huden og slå tænder ud. Rammer de øjnene kan de tillige flække øjeæblet, give grøn stær og andre alvorlige øjenskader. En fyrværkeribrille, som mange børn bruger som værn, splintrer nemt ved mødet med de hårde plastkugler, som affyres med en kraft, der ofte er 10-20 gange det tilladte i legetøj.

Afdelingslæge på Herlev Sygehus Jon Peiter Saunte har fulgt området i nogle år, og han advarer på det kraftigste mod softguns:

»Når det drejer sig om børn, ser vi nu flere alvorlige øjenskader som følge af softguns end af fyrværkeri. Det er alarmerende, for de skal døje med skaderne resten af livet,« siger han.

Mellem ni og 15 børn i det storkøbenhavnske område skades så voldsomt af softguns hvert år, at de må indlægges. Flere får ødelagt synet. Typisk er det drenge i 12-14 årsalderen, men Jon Peiter Saunte har behandlet børn helt ned til tre år. På landsplan kommer 20-30 børn alvorligt til skade årligt, vurderer han:

»Og det er kun toppen af isbjerget. Vi får de alvorligste tilfælde, resten bliver behandlet på skadestuen eller hos de praktiserende øjenlæger,« siger han.

Afslørende test
Hos Københavns Politi har man et stigende antal sager, hvor softguns er involveret og stadig flere konfiskeres. I 2002 beslaglagde Københavns Politi 99 softguns, sidste år var det 138.

»Problemet er, at børnene skyder på hinanden og andre. De kan købes overalt, og forældre og institutionsledere accepterer det. Det er en klar overtrædelse af våbenloven,« siger kriminalassistent Svend Erik Steenfeldt fra Københavns Politis våbenkontor.

Men selv i politiets egne rækker er der tilsyneladende forvirring om reglerne. Berlingske Tidende har ringet til 26 politikredse og udgivet sig for at være mor til en 11-årig, der ønsker sig en softgun.

Adspurgt om dette våben måtte bruges af drengen, svarede 13 politikredse korrekt. Hos de øvrige politikredse lød svarene blandt andet:

»Ja, ja, de er skideskægge - jeg har selv haft én«, »egentlig må I ikke, men hvis I bare holder ham inde i haven, så er der ingen, der siger noget« og »hvis din mand og søn synes, at det er sjovt at skyde lidt efter mål, så er det helt okay.«

Andre svarede: »Det er lidt af en jungle, der er sgu ikke rigtig nogen regler« eller »vi kan ikke anbefale det, men vi ved godt, at det er svært, når alle de andre drenge har én.«

Det er noget flovt, erkender formanden for de danske politimestre, Poul Løhde fra Esbjerg Politi.

»Softguns er ikke legetøj og skal ikke håndteres som sådan. Derfor er det ærgerligt, at nogle betjente ligefrem har sagt, at det er skideskægt. Det er uprofessionelt at svare på noget, man ikke har forstand på,« siger han, som gerne så et totalforbud mod softguns.

Ligeglade forældre
Politiet har løbende været i dialog med justitsministeriet om softguns. Foreløbig har man ikke fundet det nødvendigt at stramme loven. Bedre information er vejen frem, lyder ræsonnementet. Men er det nok?

Nogle forældre kender nemlig reglerne - men er ligeglade. Hos de fleste forhandlere gør man forældre opmærksomme på, at de ikke må købe våben til deres børn:

»Og det mister vi da salg på. Men mange forældre siger »nå« - og så køber de dem alligevel,« siger Nikolaj Christensen fra Hobby og Fritid, der har forretninger i Helsingør og Hillerød. Hardballshoppen i Karise, en af Danmarks største forhandlere af softguns, oplever det samme:

»Jeg er ikke interesseret i, at børn render rundt og skyder hinanden på åben gade, men jeg kan ikke forbyde voksne mennesker at købe softguns. Hvis jeg fornemmer, at det er til deres børn, spørger jeg, om de ikke skal have et visir med. Men det skal de som regel ikke,« siger Michael Jacobsen, som understreger, at »hardball« - rollespil med softguns - er en seriøs fritidsbeskæftigelse for voksne, som ikke bør ødelægges af unødvendige børneuheld.

Seriøse forhandlere har forsøgt at stramme op på reglerne, men på eksempelvis kræmmermarkeder forhandles våbnene uden kontrol og uden dårlig samvittighed.

»Problemet er, at våbnene er tilladt for voksne. Derfor kan alle erhvervsdrivende sælge dem, og det betyder, at vi kun har få muligheder for kontrol,« siger kriminalassistent Svend Erik Steenfeldt, Københavns Politis våbenkontor.

Små krigere
I Ågerups fritidsklub har man forsøgt at komme den ulovlige leg til livs ved at advare forældrene og sætte legen ind i sikre rammer.

»Der er skriverier i avisen om softguns hele tiden. En dag sker der noget rigtigt alvorligt, og det er helt utroligt, at man lader 10-årige børn rende rundt med sådanne våben,« siger klubleder Jørgen Christensen, som efter endt leg tager sig af riflerne og låser dem forsvarligt inde.

Nicklas og Morten, de to softgun-soldater, slap for skudsår denne dag. Men som ægte veteraner måtte de alligevel humpe fra stedet. De trådte begge et søm op gennem skosålen.

Sådan er det med krig. Ufarligt bliver det aldrig.