ForældreIntra er curlingforældrenes digitale klubhus

Mens børnene i arbejder videre i undervisningen med computeren, har skribenten besluttet sig for at droppe den elektroniske kontakt med skolen i en måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kate Copeland

KLUMME: Jeg har besluttet mig for at droppe ForældreIntra. I en hel måned. Ved at ignorere alle digitale aspekter af mit afkoms daglige gang i den danske folkeskole vil jeg inden for en overskuelig fremtid blive en langt bedre far, og mine børn både hele og ansvarsfulde.

Selvmodsigende? Nej, tværtimod. Forestil dig, at klokken er 16.30 tirsdag eftermiddag. Ungerne kommer hjem fra skole, trætte og sure. Der skal handles, laves mad og dyrkes nærvær, inden du med bare nogenlunde god samvittighed kan overlade resten af dagens børneopdragelse til iPad’en eller fodboldtræneren.

Midt i det hele dukker den daglige mail fra ForældreIntra så op med et diskret lille »pling!« fra mobilens mail-app. Som enhver telefonsælger ved, er dette det mest tåbelige tidspunkt at forstyrre en børnefamilie på, men ikke desto mindre synes tjenestens mailserver, at jeg lige netop nu, hvor hele familieharmonien kollapser i ét stort vidunderligt kaos af hverdagsstress, også skal tage stilling til ændringer i ugeplaner, mindre udsving i ungernes opførsel og opfordringer til at melde sig som oprydningsansvarlig til skolefesten.

Der sendes årligt i omegnen af 150 millioner beskeder på den digitale kontaktbog af større og mindre relevans for de af os, der synes, vi har bedre ting at tage os til end at forholde os til kageopskrifter fra legegruppen, diskussioner om 1.A’s nye sukkerpolitik samt Amalie-Sophie, som for Gud ved hvilken gang har mistet sin iPhone nede på SFO’en. På ForældreIntra er ingen diskussion for lille, og ingen information for uvedkommende.

Så hvad vil der ske, når jeg om lidt fjerner app’en fra min telefon og ignorerer de daglige mails? Den første uge vil ungerne glemme svømmetøj, drikkedunke til skoleudflugten, fødselsdagsfester, den ene halvdel af lektierne og den anden halvdel af skoleskemaet. Mit manglende engagement vil blive påtalt af lærerne, min kone vil skælde mig ud, og mine børn vil komme hjem med skældud i tasken for igen at møde op uden fyldt penalhus.

Men efter nogen tid vil de have forstået, at det er deres eget ansvar at holde styr på lektierne, og at jeg ikke længere vil stå midt i madpakkepanikken og lede desperat efter deres ugeplan på ForældreIntras deep web-lignende brugerflade, fordi de selv har glemt, hvornår de skal med klassen i Zoologisk Have. Jeg vil fortælle dem sentimentale historier om min egen kontaktbog af papir, hvor lærerne og forældrene kun forstyrrede hinanden, når det var bidende nødvendigt.

Ja, de vil få nogle knubs på sjælen, når de som de eneste i klassen må hoppe i svømmebassinet uden badebukser, men til gengæld vil deres far ikke have læst 38 sure beskeder om, at de gerne snart må lære at sidde stille i timerne. Og det vil unægteligt spare dem for et par skideballer.

Så med andre ord: ForældreIntra er curlingforældrenes digitale klubhus, og nu melder jeg mig ud. Forhåbentlig kommer der mere selvstændige og ansvarsfulde børn ud af det. Hvis ikke, har jeg i det mindste fået fred i en måned.

Fortsættelse følger om en måned ...