Forældre betalte selv for behandlingen

Hanne, Horsens, søn på 24 år

»Min eksmand og jeg har selv betalt to ophold for ham, fordi det offentlige ikke ville betale. 60.000 kroner. Vi har aldrig bedt om at få pengene tilbage - vi er bare glade for, at vores søn er i live. Og bagefter har vi måttet kæmpe for, at kommunen så fulgte op på det ophold, som vi havde betalt for.«

I dag er Hanne lettet over, at hendes søn langt om længe har fået den døgnbehandling, der måske hjælper ham ud af hans omfattende heroinmisbrug. Men hun kan også se tilbage på en lang og sej kamp mod Hjørring Kommune og Nordjyllands Amt. Efter hendes søn var blev smidt ud af behandlingshjemmet Nordgaarden i Hjørring, fordi han mod reglerne havde røget hash, var der ikke længere hjælp at hente hos kommunen.

»I sommer kørte jeg rundt fra det ene sygehus til det andet for at få ham indlagt, hvor de så tog ham én dag og smed ham ud igen. Han var simpelthen så forgiftet af medicin fra behandlingshjemmet. På vej på motorvejen til sygehuset forsøgte han at springe ud af bilen for at tage sit liv,« fortæller Hanne.

Sønnen var nu tilbage ved start og skulle bede om hjælp på Foldbjergcentret, der visiterer misbrugere til behandlingshjemmene i Nordjyllands Amt. Men der gik flere måneder, før hendes søn blev hjulpet på ny. I mellemtiden måtte han klare sig selv.

»Første gang ringer han selv efter en ambulance, fordi han er så syg, at han var lige ved at dø. Men sygehuset kan jo ikke behandle ham, så de udskriver ham igen,« siger Hanne.

Men selv om både Hanne og hendes søn nærmest tiggede Foldbjergcentret om at få ham i døgnbehandling igen, afviste de.

»Det var som om, de ville straffe ham, fordi han selv havde forladt behandlingen.«

Sønnen fik først hjælp, da Hanne kontaktede jurist Nanna W. Gotfredsen, der ofte hjælper forældre og misbrugere i sager mod kommunen.

»Så sker der noget. Hun sender mig de paragraffer på papir, som jeg skal nævne overfor Foldbjergcentret. Så fik piben pludselig en anden lyd med den her behandlingsgaranti. Der er i hvert fald gået næsten halvanden måned. Så sender de ham hurtigt til Esbjerg i døgnbehandling.«

Her forsøger sønnen at tage sit eget liv. Og derfor vil centret ikke længere tage ansvar for ham, hvormed han ender på et herberg i Esbjerg. Helt ude af behandlingssystemet igen.

I dag er Hannes søn endelig kommet i døgnbehandling på Kongens Ø i Helsinge, hvor han har været i tre måneder.

»Narkomaner bliver behandlet værre end hjemløse, katte og hunde. Når de først vil have hjælp, så går der alt for lang tid. De får bare metadon, og det er det. Når en narkoman siger, at han skal have hjælp, så er det nu og her. Man kan ikke gå og vente i flere måneder på behandling.«

Hanne er et dæknavn. Berlingske Tidende kender de rigtige navne, men de implicerede ønsker ikke navnet frem, fordi de er bange for, at kommunen straffer dem, hvis sønnen igen skulle få problemer og bede om hjælp.