For mange Ole Opfinder-typer i DRs »Løvens Hule« skader dansk iværksætteri

Danmark er Europas nummer chok, når det gælder iværksætteri. Måske fordi vi betragter iværksætterne som lidt småskøre, skriver Lasse Marker.

»»Løvens Hule« på DR har været med til at skabe positiv opmærksomhed omkring iværksætteri, men har samtidig været med til at tegne et billede af iværksættere som småskøre ved at have en overrepræsentation af Ole Opfinder-typer,« mener Lasse Marker. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi var kun lige akkurat kommet ind i det nye år, da tv-lægen Peter Geisling i et interview i Berlingske rettede kritik af en »overdreven dyrkelse af iværksættere« og kaldte iværksætteri for »den mest overvurderede dyd«.

Det fik i denne uge Berlingskes Anne Sophia Hermansen til tasterne. Hvis Peter Geisling slukkede for »Lægens bord« og i stedet tændte for »Løvens Hule« på DR, ville han indse, at »iværksættere besidder nogle af de fineste dyder, vi har: Mod, engagement og udholdenhed. Og har en lille sød skrue løs«.

Diskussionen udstiller, hvorfor vi i Danmark er de dårligste til iværksætteri i hele Europa. På den ene side er iværksættere de nye rockstjerner, men på den anden side er de også lidt småskøre. Vi fascineres af dem, der har modet til at forfølge deres drømme, men vi drømmer selv om en tryg tilværelse som lønmodtagere.

Lasse Marker, rådgiver og iværksætter

»Hvis vi vil have flere iværksættere i Danmark, kræver det, at vi snakker anderledes om iværksætteri.«


En undersøgelse fra Dansk Erhverv i 2018 viser således, at 80 procent af danskerne mener, at iværksættere spiller en vigtig rolle for det danske samfund. Men samtidig er det mindre end fire procent af danskerne, som enten selv har forsøgt sig som iværksættere eller har planer om at starte egen virksomhed. Det placerer Danmark på en sidsteplads i Europa.

En undersøgelse fra Deloitte i 2020 viser tilmed, at det går den gale vej. Antallet af selvstændige og iværksættere er således faldet de seneste år. Hvis vi vil have flere iværksættere i Danmark, kræver det, at vi snakker anderledes om iværksætteri.

For det første skal vi stoppe med at tegne et billede af iværksættere som nogen, der »har en sød lille skrue løs«.

»Løvens Hule« på DR har været med til at skabe positiv opmærksomhed omkring iværksætteri, men har samtidig været med til at tegne et billede af iværksættere som småskøre ved at have en overrepræsentation af Ole Opfinder-typer.

Men de fleste iværksættere opfinder ikke skøre dimser. Ifølge Danmarks Statistik er andelen af nye iværksættere højest blandt personer med en lang videregående uddannelse, og de fleste nye startups er inden for videnstunge brancher.

For det andet skal vi holde op med at opdrage vores ungdom til en lønmodtagerkultur, hvor vi fortæller dem, at de skal søge et job i stedet for selv at skabe et job. Min far sagde altid til mig, at man skal spille for at vinde, ikke for at undgå at tabe. Det er blevet en læresætning for mig. I stedet for at lade sig styre af frygten for at miste det, man har, skal man have modet til at gå efter det, man drømmer om.

Det er derfor positivt, at flere kunstneriske og humanistiske uddannelser de seneste år har fået mere fokus på iværksætteri. På Humaniora på Københavns Universitet taler man for eksempel om »Kulturelt Iværksætteri som et fremtidens fagfelt inden for kunst og kultur«, og på Det Jyske Musikkonservatorium har de studerende fået entreprenørskab på skemaet. I følge Akademikerbladet udklækker humaniora og samfundsvidenskab samtidig flere iværksættere end naturvidenskab, sundhed og jura.

Lasse Marker er rådgiver og iværksætter