Fond giver millioner til syngende børnehavebørn

Nordea-fonden har doneret et stort beløb til udvikling af Sangglad – et projekt med sang og musik som fast del af pædagogikken i 100 børnehaver.

Ligesom der findes skovbørnehaver, hvor der er særligt fokus på naturoplevelser, kommer der nu certificerede sangbørnehaver, hvor det at synge spiller en ekstra stor rolle i børnenes hverdag på både institutionen og derhjemme. Foto: Ard Jongsma for Sangens Hus Fold sammen
Læs mere

Den danske sang er en ung blond pige – men når man synger hende, kan alle være med.

Nordea-fonden har doneret 16,1 mio. kroner til udvikling af sang på børnehaveniveau. Projektet hedder Sangglad og gennemføres som et samarbejde mellem Sangens Hus og 100 børnehaver.

»Sangen er en af de bedste gaver, vi kan give vores børn,« siger projektleder Thomas Larsen Späth fra Sangens Hus.

»At synge er en direkte vej til glæde, nærvær og fællesskab for alle uanset alder. Sang er en nøgle til kulturel forståelse af traditioner, historie og fælles oplevelser,« siger han.

Projektet vil i første omgang nå ud til 12.000 børn landet over, og når det pædagogiske arbejde er endeligt etableret, vil børnehaverne fortsætte på egen hånd.

»Det nære samarbejde mellem pædagoger og sangpædagoger giver mulighed for, at hele personalet får del i det daglige arbejde med sangen,« siger Thomas Larsen Späth – »så det at være en sangbørnehave bliver en fælles identitet.«

Bevillingen fra Nordea-fonden er en helt afgørende bid af projektets samlede pris på 23,3 mio. kroner.

»Sangen er vej til glæde, fællesskab og gode børneliv,« siger direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen. »Vi håber, at alle børnene får en gave for livet.«

Børnehaverne vil samtidig blive officielt certificeret med Sangglads blå stempel. En slags Ø-mærke, bare med fokus på institutionens musikalske niveau.

Et femårigt forløb

Pengene fra Nordea-fonden bruges ikke på én gang: Sangens Hus vil i løbet af første år samarbejde med syv pionérbørnehaver om udvikling og formulering af de overordnede mål.

Resten af projektet realiseres over to etaper frem til 2020. De i alt 100 børnehaver skal til den tid kunne stå på egne ben og selv videreføre den sangkultur, der er indarbejdet i deres hverdag.

Sangglad vil også bruge digitale redskaber i arbejdet. Dels i form af en app, der gør familiens leg med stemmens muligheder lidt sjovere, dels i form af en hjemmeside, der tilbyder viden og inspiration til såvel familierne som diverse fagpersoner rundt omkring.

Sangens Hus, der er et nationalt samarbejdsforum for sang, er dirigenten Mads Billes livsværk.

Organisationen blev lanceret i august 2013 på en bevilling fra Kulturministeriet og med bred opbakning fra partierne i Folketingets Finansudvalg. Den skal være katalysator for sangglæden overalt i Danmark – herunder udvikle sangkulturen på alle niveauer og inden for alle genrer.