Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
40 år efter hendes død er interessen for forfatteren Tove Ditlevsens liv og værk om muligt større end nogensinde. Flere af hendes tekster, bl.a. den sidste, mesterlige roman »Vilhelms værelse«, er netop blevet genudgivet, og i Skuespilhuset har teaterkollektivet Sort Samvittigheds Tove Ditlevsen-collage, »Tove, Tove, Tove« været en så stor publikumssucces, at teatret har flyttet forestillingen til en større scene for at kunne udbyde yderligere knap 3.000 billetter.
Derfor er der ikke noget at sige til, at Folketeatret satser stort, når man til næste år sætter dramatikeren Jakob Weiss’ helt nyskrevne forestilling »Den onde lykke – Tove Ditlevsens sidste kærlighed« op med to af landets største navne, Paprika Steen og Lars Brygmann i hovedrollerne.
»Den onde lykke – Tove Ditlevsens sidste kærlighed« er den fjerde i Folketeatrets række af nyskreven dramatik om store danskere. Tidligere har Karen Blixen-forestillingen »Om baronessen«, »Bang og Betty« om Herman Bang og »Krøyers yderste nat« om maleren P.S. Krøyer spillet med stor succes på intimscenen Hippodromen. Med Tove Ditlevsen-stykket flytter man nu til Store Scene, hvor Søren Iversen skal instruere, og Stine Martinsen skaber forestillingens scenografi.
Dramatikeren Jakob Weiss har arbejdet de seneste to et halvt år på »Den onde lykke – Tove Ditlevsens sidste kærlighed«, som får urpremiere den 8. april 2016. Han portrætterer Tove Ditlevsen som en kvinde, hvis oprigtighed nærmer sig det brutale. Hun klæder sig selv og sine nærmeste af i hensynsløst ærlige portrætter af et kvinde- og forfatterliv, der til forveksling ligner hendes eget – Tove Ditlevsen, forfatter, brevkasseredaktør, mor, stedmor og hustru. Forestillingen tager udgangspunkt i Tove Ditlevsens stormfulde fjerde ægteskab med Ekstrabladets chefredaktør Victor Andreasen og udspiller sig hen over flere år indtil hendes selvmord den 7. marts 1976.
Nedslidende begær
Vi møder hende, da hun netop har udgivet novellesamlingen »Den onde lykke«, og hendes ægteskab bevæger sig i det opslidende felt mellem sammenbrud og lykke. Ægtefællerne føler sig bundet til hinanden via skæbnen, og deres forhold er en konstant spændetrøje af gensidigt begær og nedslidende afhængighed. Hun søger lindring i en kemisk rus. Han søger lindring hos sine unge elskerinder. Vennen Klaus Rifbjerg i Andreas Jebros skikkelse og husholdersken spillet af Sarah Boberg påtvinges rollen som vidner og medspillere i Tove Ditlevsens selviscenesatte liv.
»At spille en kvinde, der har så stor betydning for så mange mennesker, lægger en del ansvar på skuldrene af én. Så spørgsmålet er, om jeg skal blive til hende eller lave en version af hende, som indeholder lidt af mig. Weiss’ tekst er så eksemplarisk og vidunderlig, og man kan som skuespiller ikke andet end glæde sig til at fordybe sig i den,« siger Paprika Steen, som vi senest har mødt bl.a. i Bille Augusts film »Stille hjerte«, i det amerikanske actiondrama »Keep the lights on« og i Tivoli-revyen »Tam Tam i Glassalen«.
Paprika Steen og Lars Brygmann dannede første gang par på scenen i 2008 i ægteskabsklassikeren »Hvem er bange for Virginia Woolf?« på Østre Gasværk og spillede også sammen i »Moskva 7. oktober« på Betty Nansen i 2010. Lars Brygmann har senest bl.a. haft roller i TV-serierne »Bankerot« og »Dicte«, i Charlotte Sachs Bostrups spændingsdrama »Kartellet« og i kaosforestillingen »Koks i kulissen« på Det Kongelige Teater.
»Den onde lykke – Tove Ditlevsens sidste kærlighed« spiller 8. april-14. maj 2016.