Først måtte Arnoldis mindesmærke ikke blive opført – nu bøjer klagenævn sig

Et langstrakt tovtrækkeri mellem Fredensborg Kommune og Kystdirektoratet er nu afsluttet. Kommunen får alligevel lov til at opføre en skulptur, der skal fungere som en påmindelse om jøders flugt over Øresund under Anden Verdenskrig.

Her er den. En lille kopi af den tre gange tre meter store skulptur, som kunstneren Per Arnoldi skal skabe for Fredensborg Kommune. Den består af en granitflise med en jolle placeret ovenpå. Jollens spids skal pege mod verdenskrigens neutrale Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Der var udbredt utilfredshed, da Fredensborg Kommune tidligere i år fik afslag på at opføre en skulptur ved Peder Mads Strand, der ligger tæt på Sletten Havn i Nordsjælland. Ønsket var, at skulpturen, som kunstneren Per Arnoldi står bag, skulle opføres på et af de punkter, hvorfra mange jøder tog flugten til Sverige under Anden Verdenskrig.

Sagen blev hurtigt betegnet som »ærgerlig« og »enervererende« af lokale kræfter, efter at Kystdirektoratet i et afslag forhindrede, at skulpturen kunne blive opført på Peder Mads Strand. Afslaget skyldtes, at den ønskede placering var en del af en beskyttet strandlinje.

Nu – adskillige måneder efter det oprindelige afslag – er sagen færdigbehandlet i det klagenævn, som Fredensborg Kommunes socialdemokratiske borgmester, Thomas Lykke Pedersen, ankede beslutningen til. Og herfra lyder der andre toner end fra Kystdirektoratet. Nævnet har én gang for alle givet tilladelse til, at skulpturen, der bærer titlen »Oktober 43«, gerne må opføres ved stranden.

»Alle er glade. Nu håber vi, at Dronningen kommer,« lyder det fra Per Arnoldi.

Her er den. En lille kopi af den tre gange tre meter store skulptur, som kunstneren Per Arnoldi skal skabe for Fredensborg Kommune. Den består af en granitflise med en jolle placeret ovenpå. Jollens spids skal pege mod verdenskrigens neutrale Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Langstrakt tvist

Længe stod Fredensborg Kommune stejlt fast på, at det rette sted at opføre skulpturen er ved Peder Mads Strand. Stranden ligger nemlig tæt på fiskerlejet på Sletten Havn og det historiske Hotel Gylfe, der i dag går under navnet Slettenhus, og under besættelsen var hotellet mødested for frihedskæmpere og jøder, der skjulte sig, inden de blev sejlet til Sverige. I alt blev 1.000 jøder fragtet i sikkerhed fra Sletten Havn.

»Vi var i den heldige situation, at vi kunne sætte mindestenen på det sted, det skete. Men så rendte vi ind i Kystdirektoratet,« sagde Per Arnoldi til Berlingske i juni.

I afgørelsen fra Kystdirektoratet blevet det understreget, at »Oktober 43« er et stort værk. Værket består af en flise på tre gange tre meter. Oven på flisen er der en lidt over to meter lang jolle, som peger mod Sverige.

»Det er Kystdirektoratets opfattelse, at der ikke foreligger et særligt tilfælde, der kan begrunde en fravigelse af lovens formål, uanset at kunstværket opføres med tanke for stedet og dets karakter«, skrev Kystdirektoratet i afgørelsen.

Afslaget faldt ikke i god jord hos borgmester Thomas Lykke Pedersen. I juni sagde han til Berlingske, at Kystdirektoratet havde taget beslutningen på afstand og altså ikke besigtiget området ved selvsyn.

»Det er en vigtig historisk begivenhed, mindestenen markerer, så jeg er ærgerlig over, at de ikke kan afsætte tid, så vi kan gå rundt sammen og få argumenterne på bordet. Jeg er skuffet,« sagde han dengang.

Derfor er borgmesteren også tilfreds, efter at afslaget nu er blevet omstødt.

»Jeg er glad for, at vi nu kan markere denne vigtige del af vores fælles historie på det helt rigtige sted i Humlebæk, hvorfra så mange jøder i 1943 blev sejlet afsted til sikkerhed i Sverige. Derfor vil jeg gerne takke Miljø- og Fødevareklagenævnet for at dispensere for naturbeskyttelsesloven for netop at kunne sikre den historisk korrekte placering af monumentet«, forklarer han i en pressemeddelelse.

Per Arnoldi fortæller til Berlingske, at han ser frem til, at skulpturen bliver indviet til maj næste år. For skulpturen rummer efter hans mening en vigtig fortælling – for lokalområdet såvel som resten af landet:

»Båden, der er en del af værket, rummer både frelse og tragedie. Det er vigtigt at skildre det,« siger han.