Først kom den 100-årige og nu kommer Ove

Først blev »Den 100-årige som kravlede ud af vinduet og forsvandt« filmatiseret. Nu følger »En mand som hedder Ove« efter.

Den svenske skuespiller Rolf Lassgård skal spille »Ove« i filmatiseringen af Fredrik Backmanns debutroman, »En mand som hedder Ove«. Arkivfoto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage er filmhold i gang med filmatiseringen af den svenske forfatter Fredrik Backmanns debutroman »En mand som hedder Ove« i filmstudier i Trollhättan.

Romanen har haft stor succes både hjemme i Sverige, hvor den er solgt i 800.000 eksemplarer, og i udlandet, hvor den også har ligget på bestsellerlisterne, bl.a. her i Danmark og i Tyskland.

Romanen er et vittigt og satirisk portræt af en den 59-årige enkemand Ove, som både er en halvsur gammel mand, der virker ret genkendelig og irriterende, og en elskelig og rørende figur, som indeholder flere positive sider, end man umiddelbart ser.

Den svenske stjerneskuespiller Rolf Lassgård var ikke tvivl om, at han skulle sige ja, da han fik tilbuddet om at spille Ove.

»Det er en fantastisk rolle at spille, oldingernes olding. Han gør det, som vi andre tænker. Samtidig er han kærlig og fremfor alt kærlighedssøgende,« siger Rolf Lassgård til den svenske avis Dagens Nyheter.

»Ove« findes alle steder

Rolf Lassgård siger, at der findes en Ove alle steder, og at hans tolkning af figuren er et koncentrat af mange Over – også en Ove, som han genkender i sig selv.

»Jeg tror faktisk, at Ove er sådan, som mange kvinder ser i deres ægtemænd,« siger Rolf Lassgård.

 

Det er kun halvandet år siden, at en anden humoristisk bestseller, blev et hit i svenske og danske biografer. Den svenske forfatter Jonas Jonassons roman »Den 100-årige som kravlede ud af vinduet« om Allan Karlsson, der på sin 100-års fødselsdag rømmer plejehjemmet og begiver sin ud på en dramatisk og utrolig rejse, fik et kæmpe publikum først som bog og siden som film.

 

I det hele tager filmfolk i stor stil og med vekslende held fat på at filmatisere romaner. Tænk bare på Lene Kaaberbøls »Skammerens datter«, Jussi Adler-Olsens krimier, Lars Keplers »Hypnotisøren«, Stieg Larssons Millenium-trilogi, E.L. James' »Fifty Shades of Grey« og Henning Mankells Wallander-krimier.

»En mand som hedder Ove« får dansk premiere den 25. december.