Født vinder

Den musikalske modtager af Dronning Ingrids Hæderslegat på 250.000 kr. blev cellisten Andreas Brantelid. Hvad skal pengene gå til?

De ringede fra Dronning Ingrids Hæderslegat for et halvt års tid siden. Andreas Brantelid sad og spiste frokost. Han havde nær fået maden galt i halsen så velkomne var de 250.000 kr.

Brantelid er ud af en meget musikalsk familie og fik sin første cello kun fire år gammel. Allerede året efter begyndte han som elev på Suzuki Instituttet i København. Han havde et talent af de helt ekstraordinære, viste det sig. Inden længe tog han timer hos nogle af Nordeuropas største navne. Og som 13-årig blev han både rigere på en guldmedalje i Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence og modtager af Jacob Gades Legat. Året efter igen blev han tildelt Victor Borges Musikpris ved en koncert i New York.

I dag er han 19 år og fuldt udviklet solist. At se Andreas sidde på scenen med sin cello er et studie i fokus. Og den glæde får rigtig mange: Bare inden for de senere år har han været solist med de største danske orkestre, vundet konkurrencen Øresund Solist og meget, meget andet.

I øvrigt studerer han endnu. Siden 2004 har det været hos professor Torleif Thedéen på Edsbergs Musikinstitut i Stockholm. Fra efteråret bliver det hos Franz Helmerson nede i Frankfurt.

»For han er bare så allround,« siger Andreas til Berlingske Tidende. »Han ville kunne undervise hvem som helst på et hvilken som helst instrument, tror jeg.«

Men det er ikke din nye lærer, pengene skal gå til.

»Nej. Pengene er skattefrie, hvis jeg bruger dem til rejser. Men det havde jeg faktisk ikke tænkt mig. I stedet har jeg sparet sammen til en meget dyr bue. Dér er pengene en meget stor hjælp.«

En bue er det, man stryger på celloen med. Egentlig ligner den mest en blomsterpind med hestehår. Når den i Andreas tilfælde kan koste over en kvart million, er det fordi, den hører til de ældste og bedste på markedet. Den er en antikvitet i sig selv.

Hvad går du ellers og drømmer om?

»Faktisk ikke en solistkarriere,« svarer Andreas overraskende. »Jeg prøver bare at blive så god som muligt og spille så mange koncerter, jeg kan nå. Der findes jo mange fine musikere, der aldrig kommer til at spille i Carnegie Hall selv om det bestemt er lidt af en drøm for mig. Mit mål er faktisk at blive freelancemusiker.«

Uddannelsen i Frankfurt er et nyt tiltag for verdens bedste strygere. Der findes ingen optagelsesprøve. I stedet for skal man have vundet en af de store strygerkonkurrencer på verdensplan. Og dét har Andreas. Han er måske vores største musiktalent siden violinisten Nikolaj Znaider.

Fremtiden byder også på indspilning af en CD med DR Radiosymfoniorkestret. Musikken bliver Tjajkovskijs svære »Rokokovariationer« samt Haydns første cellokoncert og Schumanns eneste.

Du øver vel meget hver dag. Hvordan rent praktisk?

»Jeg øver bedst, når jeg er inspireret. Til gengæld er jeg faktisk inspireret hele tiden. Altså lige undtagen om morgenen...,« griner Andreas.