Fodbold-VM i tv er lukket land for kvinder

Når DR og TV 2 viser VM-fodbold er der udelukkende mænd i kommentatorboksene og TV-studierne, men det møder nu kritik. For TV-stationerne er med til at fastholde en stereotyp opfattelse af, at kvinder ikke forstår sig på fodbold. Nej, lyder forsvaret fra TV-stationerne, de kvalificerede kvinder findes simpelthen ikke herhjemme.

Fire mænd i TV 2s VM-studie. Fra venstre er det: superliga-træner Niels Frederiksen, vært og tidligere landsholdsmålmand Peter Schmeichel og de to tidligere landsholdsspillere Flemming Povlsen og Niclas Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Ohsten/TV 2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et billede fra norsk TV fik forleden stor opmærksomhed på de sociale medier.

Her så man en studiesamtale om VM-fodbold mellem en kvindelig studievært, to kvindelige eksperter og en enkelt mand. Også i Sverige er kvinder en del af kommentatorholdet, når de mange VM-kampe skal analyseres.

Herhjemme er der derimod dømt kvindefri zone, når kommentatorer og eksperter fortolker VM-fodbold fra Brasilien på public service-kanalerne DR og TV 2.

Det møder nu kritik fra flere sider. I Kvinfo kalder direktør Nina Groes kvindernes fravær i VM-studierne meget uheldig.

»Det er en klassisk stereotyp om, at kvinder og fodbold ikke går sammen, der som konsekvens har, at kvinder ikke fungerer som eksperter. Det på trods af, at den største pigesport nu er fodbold takket være en flot indsats fra DBUs side. Jeg synes det er et alvorligt problem,« siger Nina Groes.

Også Line Røddik Hansen, der er anfører for det danske kvindelandshold i fodbold og til daglig spiller i den svenske fodboldklub Tyresö FF, undrer sig over, at ikke én eneste kvinde har fundet plads i TV-studierne hos Peter Møller og Peter Schmeichel.

»Jeg kender mange kvindelige fodboldspillere, som følger med og godt kunne anvendes. Men der er ingen tradition i Danmark, hvad der er i Sverige og Norge. Jeg spiller professionelt i Sverige, og der er det ganske naturligt at se kvindelige eksperter kommentere også mandefodbold,« siger Line Røddik Hansen.

TV-stationer melder hus forbi

På TV 2 siger sportsredaktør Frederik Lauesen, at der ikke er nogle kvinder på skærmen, fordi man ikke har kunnet finde nogen, der er kvalificeret.

»Man må huske, at kvindefodbold spiller en meget større rolle i Norge end i Danmark, og at der derfor er flere kvindelige fodboldprofiler. Hvis nu dansk kvindefodbold fik samme succes, ville vi nok også kunne finde kvinder, der kan kommentere VM-foldbold,« siger han.

Det er ikke bare kommentatorerne, der er mænd. Også studieværterne er i forbindelse med VM-dækningen gennemgående mænd. Sportsredaktør Frederik Lauesen siger, at TV 2 Sporten har en kvindelig medarbejder, der er fodboldkyndig, men hun er i øjeblikket på barsel.

»Vi har ingen berøringsangst over for kvinder og fodbold,« understreger TV 2-chefen.

På DR er der heller ingen kvindelige eksperter og kommentatorer i forbindelse med VM, og det er der ifølge sportsredaktør Marco de Los Reyes to gode forklaringer på.

»Den første er, at hvis man skal være fodboldkommentator, skal man brænde 100 procent for fodbold hele døgnet rundt, og det er nu engang mænd, der gør det, og ikke kvinder. Men i TV-sammenhæng er det også af betydning, at gamle kønsspecifikke forhold spiller ind. Hvis en mand dummer sig på skærmen, så betyder det mindre, men hvis en kvinde kommer til at sige noget forkert eller virke usikker, så kan vi være sikre på en flodbølge af klagemails. Det er simpelthen sværere at være kvinde i den slags sammenhæng, fordi der er mere kritik.«

På spørgsmålet om DR Sporten har gjort noget for at finde kvinder som VM-kommentatorer, svarer Marco de los Reyes:

»De findes simpelthen ikke.«

Men den argumentation preller af på Line Røddik Hansen fra det danske kvindelandshold i fodbold.

»Nu kan man jo altid have forskellige meninger om, hvad der kræves for at være ekspert. De er som regel tidligere eller nuværende spillere eller trænere. Jeg kender da adskillige spillere og tidligere spillere fra kvindelandsholdet, der kunne være glimrende eksperter,« siger hun og tilføjer:

»Man skal jo starte et sted, og problemet er jo netop, at Danmark ikke rigtig er startet på at bruge kvindelige kommentatorer, så hvorfra skulle de få medietræningen? I Sverige bruger de som sagt kvinder, og jeg opfatter situationen i Sverige som mere »moderne« end i Danmark. Dansk kvindefodbold har i det hele taget ikke mediernes opmærksomhed i herhjemme, og det finder jeg yderst beklageligt.«

Ultra med drenge

Det ser imidlertid heller ikke videre godt ud for piger i fremtidens TV-dækning af fodbold. DRs kanal for unge, DR Ultra, bringer også reportager om VM, og man har udvalgt seks unge fodboldentusiaster til TV. Alle er drenge.

»Det er da superærgerligt, at det kun er drenge, der medvirker som eksperter og kommentatorer, i DR Ultra. Det sender et uheldigt signal til ungdommen om, at piger ikke interesserer sig for fodbold, og det sender endvidere også det signal, at drenge er bedst som eksperter,« siger Kvinfos direktør, Nina Groes.

Kirstine Vinderskov, der er kanaldirektør på DR Ultra, kalder de medvirkende for »seje børn.«, men medgiver, at det er »ærgerligt«, at man ikke har nogle piger med i udsendelserne.

»Vi lavede en castingproces, hvor de skulle kommentere en fodboldsekvens på video og vise deres faglige dygtighed, og der var stort set ingen piger, der meldte sig. Vi fik godt 100 ansøgere, og af dem var fire piger,« forklarer hun.

Mænd og håndarbejde

Journalist og debattør Paula Larrain, som tidligere har været studievært på TV-Avisen, og som ivrigt følger med i fodbold-VM, er imidlertid ikke så bekymret over, at der ikke er kvindelige værter og kommentatorer.

»Jeg er totalt ligeglad med, hvilket køn en kommentator eller fodboldvært har. Bare vedkommende er god og kan udtale spanske navne. Jeg tror, der generelt er en accept af, at fodbold mest spilles, ses og kommenteres af mænd, og selv om der kommer stadig flere kvindelige sportsværter og journalister, så er det blandt kvinder endnu ikke så udbredt en interesse, at det har udmøntet sig i kvindelige kommentatorer. Man skal være totalt fodboldnørd for ikke at falde igennem som kommentator, og det kræver en livslang interesse. Jeg ser intet problem i, at der ikke er ligestilling på det punkt. Jeg taler også yderst sjældent med mænd om håndarbejde,« siger hun og bakkes op af debattøren Sørine Godfredsen, der tidligere har arbejdet som bl.a. sportsjournalist.

»Jeg opfatter fodbold som en mandesport, og jeg savner ikke kvindelige kommentatorer. Det virker mere naturligt og oplagt på mig, at det er mænd, der analyserer spillet. Jeg bliver muligvis upopulær, når jeg siger, at den analytiske evne i fodbold ikke ligger naturligt til de fleste kvinder. Måske vil de ikke selv, eller også vil TV ikke have dem, men det sidste tror jeg ikke på,« siger Sørine Godfredsen.

Note: Efter denne artikels publicering er DR kommet på nye tanker. DRs sports- og eventchef, Jacob Kwon, skriver i en mail til Berlingske:

»Der er sket en misforståelse angående Marco de los Reyes' udtalelser. DR Sporten vil meget gerne have kvindelige fodboldeksperter, og vi erkender, at vi ikke har gjort nok for at have kvinder med i vores dækning til VM. Det er DR Sportens opfattelse, at der findes kompetente kvindelige fodboldeksperter i Danmark.«

LÆS sportschef Jacob Kwon uddybe DRs holdning her: